MemBER- MemBER Koi

Leave ur link here::

~We are soulmate to each other~

Nur Qaisara Adelia

Friday, March 6, 2015

Selamat Hari Jadi Anak Ibu.

Assalamualaikum smua


Maaf lame tak karang dalam blog ni (minta maaf kat blog sendiri sedar takde org bace blog ni pon kekeke).. lappy old skool wat hal..adapter rosak..baru ni beli baru thankz asben..untung ade asben dalam dunia IT dia la support hohoho..


Back to main topic heehoo.. 24.02.2015 iaitu Selasa minggu lepas genaplah usia sara 1 tahun.. Anak ibu dah setahun..setahun yang penuh warna warni dan sangat mencabar peranan koi sebagai ibu.. Terima kasih Allah menghadirkan Sara dalam hidupku dan memberi pengalaman baru... Masih belajar menjadi ibu yang baik sebab koi sedar koi kekdang bleh jadi Hulk (**tutup muke malu**) nak2 bile koi terlalu nagntok dan dak Sara xtido2...otak serius takleh waras hahaha ble jadi gitu koi tak cakap banyak koi bagi ke abah dia.. sebab kalau lelame ke koi bahye..huhuhu harus insaf disitu..


Masa cepat betul berlalu kan.. masih teringat koi bertarung nyawa lahirkan dia pejam celik eh! eh! setahun dah huhuhu.. Dari tak pandai ape2 sekarang dah berjalan dah alhamdulilah..jadi dak yang kuat makan tapi tak besar2..huhuhu sepanjang setahun ni kami sangat terhibur dengan keletah dia..betul la orang kate anak tu penyeri sebuah keluarga tapi koi pon ade seri yer kekeke serimuka mungkin..


 Takde celebrate mane pon.. aritu buat kenduri aqiqah dan kesyukuran skali sebab nak genap setahun pastu weekend baru ni balik Mentakab sambut skali gan opah dia..Just a small celebration.. potong kek dan makan KFC dengan keluarga sahaja... Jom la layan gambo sekeping dua












Semoga Sara membesar menjadi anak yang terbaik tok ibu dan abah, sentiasa dilindungi Allah dari perkara2 mungkar dan sentiasa dijauhkan dari penyakit2 yang bahaya dan semoga anak ibu dapat menjadi harta ibu abah yang paling bernilai menolong ibu abah di alam satu lagi ble ibu abah dah takde satu hari nanti.

p/s: sekarang sara tak brape sihat dah nak masuk 4 hari..cuaca sangat panas..sara mungkin kena tonsil sebab suara serak.. hari ni getting better than yesterday..doakan sara cepat sembuh yer..tq

Sunday, November 30, 2014

Happy 9 month old Sara~~

Assalamualaikum u.ol

Alahai lame amat x update entry..lappy wat hal lagi..xmau hidup plak kali ni agak lama sampai skang xleh buka plus busy layan dak sara itew... Last week balik Mentakab en seben blanja hp baru..uhukhuk mekaseh ya pak seben dengan itu koi dapat la update guna hp..sonang koje..hehehe untungkan bile kawen kekeke..


24 haribulan yang lalu cukup la dak sara 9 bulan..cepat kn masa berlalu baru je rase salinkn dia aritu..ble belek balik gambar dia masa kecik rase sebak jer..sebak sebab tak sangka dapat besarkan sorang anak yang begitu lincah skali.Sekarang ni dia pandai dah duduk sendiri, berdiri, jalan kalu orang support tangan,merangkak dan sekarang ngah sibuk berdiri lepas tangan..Cuma satu je takde huhuhuhu GIGI... rompong lagi gusi yer..tapi xde gigi tu comel hehehe.


Line slow nak upload gambo..alaa stress koi huhuhu..k la nak tido..dak sara tido dah elok la kalu koi ikut sama



Thursday, September 18, 2014

Sara 6 bulan?? Yeah!! eating time~

Salam ol

Cam bese nak sebulan baru post satu..huhuhu I busy u.. Masuk sara 6 bulan mang sangat busy.. Minggu pertama adalah cabaran memberi Sara makan.. menyediakan makanan Sara agak memeningkan sebab duk pikir nak bagi makan ape dulu.. kena banyak baca tok bagi yang terbaik.. setakat ni semua yang diberi sara ok je makan cuma kalu dia tak suka dia makan sikit jer.. plus minggu pertama parent in law datang melawat dan stay sampai 4 hari tak silap so agak busy berjalan sebenarnya hehehhe


Cabaran bermula apabila Sara jatuh sakit iaitu pada minggu kedua.. Dia kena batuk dan selsema... smua bermula masa melawat adik ipar di Subang Jaya.. Agak ye salah bagi makan..koi bagi dia makan puri pear yang koi bawa dari umah maybe lama dalam beg dah tak seswai..Dia batuk dan muntah banyak pagi tu dan bibir kering dan berdarah.. tapi masa kat sana tak teruk sangat ..teruk masa balik Muadzam Shah.. sangat kesian ke dia.. sebab dia bukan budak yang cengeng, cerewet dan suka didukung sentiasa tapi sebab sakit ni dia jadi sanggat manja.. Ibu faham awak tak slesa dengan hidung tersumbat dan kahak yang banyak..Ktorang duk belajar dan praktik teknik percussion ke dia..mang berkesan... Tip ye buat dalam 10-20minit baru berjaya..


Orang kata kalau budak jatuh sakit dia nak belajar benda baru..mungkin la kot lepas je sihat dia pandai mengesot ke depan dengan laju..makin aktif lak tu tak terkejar den..kadang biar je dia nak gi mana asal selamat..pantau dari jauh jer..kadang dia perlu masa untuk explore dunia dia..budak sedang ni sifat ingin tahu yer mang tinggi..kte pon kalau dsekat keinginan kte jadi berontak so follow je asal selamat.. tapi bila biar makin jauh dia pergi..


Kadang-kadang gi dapur kejap je gi depan balik tengok dah hilang..puas cari..kadang ade bawah bouncer la bawah meja pon ada hahahaha comel betol.. dah depan ni sepah gan bantal sebab duk wat kubu dia.nak cari dia pon tak jumpe hehehe



senyap kena kurung dalam raga kuikui suka lettew

erk!! ai kte nak masuk majalah hijabista lepas tak???


Tengok la dalam ni pon dia leh nyorok..actually, nak tutup bakul2 kat stu dari dia buat main dia leh masuk pula


yeah! lepas

Anak manja abah sangat


Friday, August 22, 2014

Tips Masakan Bertambah sedap dan Cara Menyelamatkan Lauk Terlebih Perisa

Assalamualaikum u'ol


Harini Pn. Nora terlebih rajin nak update blog sementara dak sara tu tido mari koi nak share beberapa tips and trick yang boleh korang apply ble memasak.. Peringatan:tips ini dari sesorang nope dalam masakan tapi minat masak so tips pon tak hebat mana tapi harap dapat membantu korang pandai masak.

credit:google



MASAKAN TERLEBIH MASAM
  • Kalau korang masak terlebih masam macam terlebih letak sos tomato/air asam jawa/air limau/puri tomato dalam sesuatu masakan cara nak bag 'balance' balik adalah dengan tambah gula. Gula dan masam berkawan baik.. tapi jangan la tuang gula bebanyak sangat..pepandai la seswaikan rase sampai masam , masin dan manis tu seimbang.. Bese koi buat camni la kalau masam terlebih (tips koi blaja dari chef oversea dalam program masakan tv ^__^).



MASAKAN TERASA LEMAK BERKRIM
  • Kalau dalam lauk-lauk yang pakai santan dan kari ke or nak buat masak lemak cil padi ke campur la skali or blend buah keras. Masakan akan bertambah rase lemak even lemak ye tak seberapa ^__^ (koi blaja dari pakcik jual buh keras kat pasar hehehe)
  • Dalam dessert plak kalau melibatkan susu cair campur kan sedikit garam supaya rase lemak dari susu cair terasa dan bertmabah sedap.. jangan letak banyak ni kan dessert mane leh masin huhuhu.. pepandai la seswakan rase. Bese kalau buat air bandung pon koi letak garam sket.. isi dalam sos kastard pon sedap.



MASAKAN TERLEBIH MASIN
  • Kalau macam ni koi tambah je air sket lagi tapi ade jenis masakan perlu kering so korang tambah kan kentang ke lobak ke supaya meresap perisa tu dalam tu.. tapi tak semua masakan perlu kentang or lobak ye dak so tips ni valid pada masakan yang berkaitan aje.

SUP AYAM/IKAN/DAGING BERTAMBAH SEDAP
  • Rase ramai guna cara ni kot.. koi sokmo ble wat sup koi suka masukkan rempah sup dalam tu selain sup bunjut or rempah ratus cekenot2 yang lain tu.. bau sedap, kuah pekat dan rase pon soodap habaq ang.. Mertua koi pon suka style yang ni hee kembang idung i ol.

MASAKAN KARI/MASAK KURMA ATAU APE-APE MASAKAN MELIBATKAN SERBUK REMPAH.
  • Biasa untuk buat lauk la kalau korang jenis suka masakan tu pekat kuah ye macam laki koi.. bawang merah tok masak tu dari korang hiris nipis-nipis eloklah blend kan aje jadi masakan tambah sedap dan pekat..hukhuk (leh kre tips jugak la kan hee ingat ini tips tok golongan nope cam koi^___^).

TIPS BAGI IKAN/AYAM GORENG TAK MELEKAT KAT KUALI
  • Kalau ikut mak koi yer petua mak koi suh goreng dulu asam keping se dua dalam tu baru masuk ikan/ayam tapi kuali koi tak leh gitu gaye tetap melekat. So style koi, koi bio ikan/ayam tu sejuk beku dari peti cepat2 marinade kunyit garam segala pastu letak balik dalam peti bile nak goreng baru bawa klua.. Selain tak melekat kulit luar hasil gorengan juga lebih rangup tapi jaga -jaga dengan minyak panas pastikan api tak kuat taw kalau tak berperang la korang gan mnyak panas kat dapur.. Koi?? sokmo dah kena..tangan koi macam kena dera dibuat yer.

TIPS PENTING PANDAI MASAK IALAH RASA
  • Korang kalau nak pandai masak kena pandai tafsir rase dan guna instinct korang taw dan pengalaman-pengalaman makan korang
  • Contoh kata masa nak seasoning makanan..kan korang selalu makan benda sedap-sedap.. ha jangan taw makan je kena taw sebab ape dia sedap dan ape yang buat dia sedap dan orang lain wat tak sdap..sambil makan sambil cari rase tu dan kenal pasti dari mana..Kalau koi camtu la sampai kawan gelar koi pelik..huhuhu
  • Kalau ikut resepi pon kna taw kenapa spices ni ditambah kenapa kena letak serai ke halia ke lengkuas ke..korang kena try and error baru korang pandai tapi mmula ni ikut jela resepi pah dah siap masak ble masakan tu sedap so korang taw la ble tambah ni rase dia macam ni macam tu..Ha paham dak?
  • Yang penting instinct la..tak semestinya kte tambah bahan  perisa baru rase dia pelik..bia pelik asal bleh makan dan sedap huhuhu masak kan adalah bahan ujikaji makanan.

TIPS UDANG KELHATAN SEGAR
  • Masa lepas siang udang, cuci dengan air perahan limau nipis.. kalau bleh rendam kejap jer jangan lelama sebab enzim masam air limau bleh memasakkan udang cukup la sekadar celup2 kocak2 camtu..Lepas tu masak la ikut suka pasti udang rase lebih sedap dan segar dan wangi.. Koi suka macam ni simpan berari-ari pon udang still ok dan sedap (tips dari masterchef australia season 4 hahaha +eksperimen sendiri).


Fuhh banyak jugak tips ni.. oklah ni je yang koi ingat tak silap koi ade lagi ni tap koi tak jumpa laci hak mane satu dalam otak ni kuikuikui smoga tips runcit-runcit koi ni berguna..selamat beramal..salam

"

"MASAK LAH DENGAN PENUH KASIH SAYANG CONFIRM SEDAP ^__^"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...