MemBER- MemBER Koi

Leave ur link here::

~We are soulmate to each other~

Nur Qaisara Adelia

Sunday, April 13, 2014

Pengalaman Bersalin Anak Pertama: Kronologi Kelahiran Nur Qaisara Adelia

Assalamualaikum

Sara 1 bulan stengah..sooo bulat..my little mermaid

Hampir 2 bulan Sara lahir ke dunia..Kehadiran permata kecil ini memberi sinar bahgia pada kami sekeluarga. Kehadiran yang memberi keceriaan dan kebahgiaan pada orang lain. Hadir nya Sara juga telah mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan kami.

Mengimbas kembali saat-saat yang kte lalui semasa melahirkan Sara memang agak berliku-liku..Kes gatal kulit yang tak berhenti la, uri kat bawah la, low hb la, overdue la ape la and so on. Banyak sangat masalah kesihatan masa mengandungkan Sara tapi semua tu kte anggap sebagai pengalaman..tak rase tak tahu kan.. Kte takkan serik tok melaluinya lagi, kte dah siap planning nak anak kedua lagi wahahaha.. best la ngandung gan salin tu..sakit mang sakit tapi kalu sakit itu menghapuskan dosa-dosa kte yang lalu..why not??.. setimpal dengan ape yang kte lalui.. ibarat menyelamatkan diri dari kematian..

Flashback (sekadar berkongsi pengalaman)

20.02.2014 (Khamis)

  • Hari ke 9 overdue- sesubuh tu kte rase ade air yang penuh sekitar spender kte, memang ingat air ketuban dah...KONONYER LAH..bangun2 solat subuh dlu baru gerak parent in law cakap cam ar ketuban turun.Call husband cakap benda yang sama and minta shoot trus balik la dari Pahang ke Kelantan.
  • Pungpang pungpang kul 8a.m camtu baru tolak gi Hospital dan kena cek dengan doc LAKI ok..redho -.- dah smua yang kat situ doc laki jer.. cek punyer cek..siap seluk bagai guna mulut itik tu nak ambek sample air ketuban sgala..skali non ado la..bukan air ketuban tapi still kena warded sebab esok ye yakni Jumaat ari serah diri kte sebab overdue..good job Nora!!
  • Masuk wad dah tengahari..suami sampai kul 2petang camtu..sian dia tak pasal-pasal balik awal.. 
  • Ble malam dalam kul 9..kte kna tukar wad berdasarkan GL suami..dari wad bese ke wad 2nd class..1st class penuh tapi yer takde beza sangat pon..aircond jer.
katil kte masa kat 2nd class wad

pandangan tepi

21.02.2014 (Jumaat)
  • Pag kul 4a.m doc laki cek lagi kat bawah..nak amek sample..baru kte taw smalam tu air yang keluar tu keputihan uper yer..kte kena infection..yela kte asek gatal je kat bawah tu.
  • Malas cter lanjut doc tu tak cek bebetoi maklumat kte yang kte dah overdue..mesti salah cek la tu grrr.
  • Kul bape ntah nurse masukkan ubat pink kat bawah tu tok langkan kegatalan tu.
  • Pagi kul 7am camtu doc senior kot, datang nak bagi ubat induce ikut bawah as planning earlier..bincang punya bincang gan doc yang pantau kte tu..dorang decide takyah masuk ubat..doc tu  tolong bukakan jalan. Kte ingatkan rase dia ngilu cam cek bukaan jer..jangan HARAP..bapok sakit yer..kte sampai menolak-nolak keblakang katil dah.. bayangkan 2 jari di masukkan tok robek selaput kat tempat pembukaan rahim tu.. dia pusing2 jari dia dari takde bukaan sampai 2 cm -.-!.. sampai darah2 ok..tu mang sakit tak hengat.. balik katil nanges ok..pastu tak selesa sbb rase cam blendir lak..gi toilet cuci darah gan lendir non stop kluar..tak banyak tapi bersambung kluar..ok dalam toilet leh nanges puas2 huhuhu
  • Doc bagi masa sampai ari Ahad tok rahim bukakan sendiri pintu yer..kalu pembukaan takde progress baru masukkan ubat bawah tu..KATANYER lah kan..tunggu~
22.02.2014 (Sabtu)
  • Doc cek bukaan cam bese tapi progress xbrape ade.. 2 ke 3 cm camtu la
  • Kte request tok induce aritu jugak tapi doc incharge cakap pakar bius cuti since Kelantan cuti Jumaat Sabtu kan.. in case kte kena czer kan doc pakar xde..-.-! hape2 ntah
23.02.2014 (Ahad)
  • Ari penentuan.. doc pakar datang dalam kul 8 pagi tak silap..cek progress..masa cek bukaan baru 3cm jek..kte dah standby mental nak masukkan ubat bawah tu then balik katil standby nak sakit bagaikan.
  • Skali cek2..bincang2 gan doc incharge..tetibe "bawak gi Labor room trus"..WT tuuuutt..ai tak ready mental lagi ni nak gi labor room..pe lagi gelabah la..tak benti2 taye kenape sya kena gi LR ni..taye doc taye nurse..dah la tak sakit lagi bukaan pon baru 3cm..normally orang yang gi LR orang yang bukaan dia dah 4cm ke atas dan mula rase sakit..kte TAKDE!!..nervous to the max lah.
  • Nurse cakap tunggu LR kosong baru bawa kte.. kawan2 katil sbelah menyebelah pon pe lagi..suh husband kte gi beli makanan dlu nanti lapar takde tenaga..ok fine..roger en somi yang bermalam kat bilik menunggu kat luar wad tolong belikan nasi.
  • Dalam kul 11 lebih camtu en somi bawakan nasi, air zam2 gan kurma skali.. makan laju2 takut nurse panggil suh pegi sna..setal makan dalam kul 12 lbh tengahari nurse cakap standby LR dah kosong.. pe lagi masa tu mang banyak dah kurma  makan.. air zam-zam atas wheelchair kte teguk sampai habis..hambek penuh gle gan air dalam perot..mau nak terkencing nanti.
  • Bagus yer Hospital KB ni suami dah bleh teman isteri dalam LR dari saat isteri dibawa masuk lagi tapi yela lepas kte dah siap tukar baju and dah masuk air la..dengar sesetengah tempat bini dah nak salin baru dapat masuk..
dalam LR masa tak sakit ahakz..ekau adoo~

pandangan depan katil..bilik LR yang ditutupi tirai saje..sebalik sana tu bilik LR gak..so bleh la
dengar kalu bilik sebelah ke depan ke menjerit

  • Then nurse masuk drip water kat tangan..dose naik sket2..dah nak petang baru kte mula asek keras perot yang sakit yakni contraction.. dah maghrib kte suh en somi g solat dlu dan makan..tapi masa dia dah kluar tu la sakit tu kte dah mula lame dan sakit tak tahan..nanges sesorang tapi lagi nanges lagi sakit so TIP PANTAS: Sedaye upaye jgn nanges masa sakit sbb nnt lagi sakit dan ilang tenaga.
  • Msj en somi suh balik teman sebab dia la sumber kekuatan kte huhu.. ble en.somi datang baru cam release sket..tapi nurse terus menerus naikkan dos drip water tu..nurse offer ubat penahan sakit..kte trima je..dah cucuk kat vontot mungil i tu huhuhu.. lepas kena cucuk rase ngantok..tapi tiap kali sakit mang terjaga la lepas tu tido balik.. tapi kte tak habis2 baca doa nabi nuh tu..mang berkesan sangat bace kuat2 lagi ok dari menjerit..doc pon tak marah.
  • Masa sakit tu kte tak bleh nak pegang en somi sbb cam tak ilang sakit..kte pegang kaki meja rail letak barang tu je..ade gak kte buka mate masa sakit tu kte nampak en.somi kesat mate cam nangis tapi tak taw la nangis ke ape huhuhu.
  • Lepas magrib, dos makin tinnggi dan sakit makin kerap dan mengeras..last skali msa dos dah sampai 28 camtu nurse tutup ubat tu tapi sempat gak 2 botol dah masuk.. masa 28 tu sakit tak hengat la..nak jerit cam takde tenaga sbb duk tahan sakit..nangis pon tak daye..mampu tarik trun nafas jela sambil tangan meracau2..kte sampai ade marah sket kat en somi suh sapu2 perot..marah sbb lambat sapu..huhu sakit kot ble tak sakit kte cecepat minta maaf..ntah brape kali minta maaf xtaw..huhu slamat dia ok.. Nanti suh la husband sapu2 perot sambil bace doa tu yer mang berkesan rase kurang sakit.
  • Dah nak tengah malam sakit dah tak tahan lagi tapi bukaan baru nak masuk 6cm camtu.. siap minta doc emer.czer je sbb dah xtahan huhu..tapi doc suh hold dlu..tunggu sejam lagi cmana.
24.02.2014 (Isnin)
  • Elok dah masuk hari baru..dalam kul 1a.m camtu doc decide emer.czer sbb bukaan kte lambat sangat buka dan kte pon dah sakit sangat..doc riso anak bakal lemas..Masa tu dok pk aa lega akhirnya semuanya bakal berakhir..tapi time tu kte lak rase cam nak teran sangat dah..macam2 care dah buat bagi tak teran ibarat sembelit batu camtu. Doc suh tarik nafas pjg..tapi mang tak la dpt buat..en.somi pon galak cmtu..kte cakap la mang xleh dah mang nak teran minta panggil doc trus.. masa tu la kena heret gi OT..siap tukar baju, pasang tiub air kencing dan tukar tilam bagai.. kan kte mamai pas kna cucuk tadi..masa kte buka mate kejap kat lua OT pastu dlm OT buka mate balik tengok2 kat lua OT balik..dah nape??
  • Rupe yer dorang bagi laluan pada sorang patient yang anak dia ampir lemas dalam perot..maybe sejam lagi baru bleh turn kte..aaaa sakit ni!... masa tu struggle gle tak kasi nak teran..elok dorang tolak gi blik LR kte tadi..blom transfer katil lagi ni.. kte dah terteran 3 kali akibat tak tahan sangat..pastu cakap gan doc sya dah tak tahan nak teran and dah teran pon 3kali..so doc pon cek jela dlu..tengok2 dah fully 10cm..Alhamdulilah rezeki salin normal
  • Kelam kabut smua prepare tilam kte tadi tok salin normal..pindah2 jer terus kte meneran..heaven siot neran best gler...tak sakit malah geram lagi hehe..banyak kali gak neran,cara kte betoi tapi nafas tak ckup nak teran habis..last skali kte kumpul sisa tenaga yang ade kte teran habis-habisan..akhirnya kluar la Nur Qaisara Adelia ke dunia pada pukul 3.01am dengan seberat 2.8kg..alhamdulilah...otomatik sakit tadi ilang ntah ke mana hehehe
  • En somi pon duk chup2 kat dahi hehehe blushing2 mamai ai u'ol hehe dia pon pastu kna azan n iqamatkan sara dan tunggu kat lua dah
  • Pastu sesi ngeri paling sakit lak iaitu proses menjahit..memandangkan i kena episotomy ye potongan..mang kena jahit la.banyak lak tu... bagi kte kena jahit tu lagi sakit ok dari bersalin.. meronta2 kte atas katil tu..rase cam bahan uji kaji..sorang doc cucuk kat tangan nak masuk air dah la salah cucuk..huhu pastu nurse cucuk kat peha kiri kanan tok kecutkan rahim..Main Doc jahit kte punyer tuutt yang koyak kat bawah.. in the same time!! ok..macam mane kte nak tenang ce cakap..
  • lagipon doc kate i tumpah darah..tapi tak kena masukkan darah huhu kte pon tak taw maybe hb kte tinggi kot masa tu hb kte 13.. darah memang banyak penuh katil tu..sebab kte rase basah sesangat ..ble last dorang bersihkan tilam tu baru la nampak darah penuh gler kat cadar tu huhu
  • Setal jahit..kte kena tahan dlu sampai stabil baru leh masuk wad bese..sempat la tido dalam kelaparan dan dahaga amat slama 2 jam sblom nurse bawa sara jumpa ibu dia tok nyusu.. terharu sangat..mang nak sangat dapat baby girl dlu huhu alhamdulilah Allah makbulkan.
  • Agak lame gak la dalam LR..lepas salin kul 3pagi tu dalam petang nak kul 5 lebih tak silap kot baru masuk wad..masa tu dapat transfer katil kat 1st class..hurm xmacam pooonn.
  • Kte kena tahan sehari lagi tok pantau sbb kes tumpah darah tersebut..Esok yer baru bleh balik. 
  • THE END.
Sara lepas 2 jam dlahirkan.. nak bagi susu pertama dia



No comments:

Post a Comment

SiLa NgOmEn SkIT bG nAsIhAt Pon Xpe...pade yg komen mekasih!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...