MemBER- MemBER Koi

Leave ur link here::

~We are soulmate to each other~

Nur Qaisara Adelia

Tuesday, January 28, 2014

Menghitung hari pada minggu-minggu akhir Ngandung

Assalamualaikum u'ol


#38weeks#


#14daysleft#


Huwaaa... serius bosan naw.. asek menghitung hari jer..hari-hari tengok kalendar arini brape hari bulan pahtu brape hari lagi tinggal nak sampai due.. mencube taknak hitung tapi makin hari makin nak tengok jugak kalendar so ah!! tengok jela ..huhuhu


Due kte 11.02.2014 ni hari Selasa, tapi due tu kan just anggaran jer..sekarang pon ble2 msa dia nak kluar pon bleh.. Maybe selesa sangat dalam perot ni huhuhu.. Kalau kte taye baby ble nak kluar??.. dia joget2 yer dalam perot... kiri kanan kiri kanan pastu..dusshhh!! ditendang ye ke atas..-.- ngamok ke ape dak ni hehehe tapi walau rase senak sket, kte rase lega atleast dia gerak dan sihat di dalam tu. Camtu la rutin hari2 taye ble nak kluar joget2 dusshh , ni mesti taw abah dia suke joget2 ala2 bluncas ni hehe ..yang kte lak ari2 duk surf tanda2 bersalin (even dah google sokmo tapi still lupe.. adoi~) - hafal doa2 tok mudah bersalin semua- unpack pack baju gi hospital (ni xtaw brape kali duk buka beg tu)


Sambil-sambil duk tunggu hari, kte settle kan beberape barang yang diperlukan nanti masa pantang.. Gi cari periuk tanah tok tanam uri gan beli kerusi toilet.


Ha, citer pasal kerusi toilet ni.. kte lame dah mencari tapi sebab Muadzam susah naw nak jumpa barang2 ni kat farmasi.. balik KB baru cari...kte beli kat farmasi depan Pasaraya Pantai Timur Kota Bharu..tepi dia Pasar Siti Khadijah..in case korang nak taw la kan huhuhu... kte beli paling murah yang ade kat farmasi tu tapi tu pon cost me rm100.. try minta diskaun dapat la rm90.. ok la sebab kerusi tu ade handle dan leh sandar2 hahaha.. nak membuang pon harus selesa ok.. Macam umah PIL kte ni ade toilet cangkung jer..my adik ipar cakap payah nanti nak membuang masa luka masih baru leh koyak balik tempat jahit tu kalu tak pandai handle nak membuang.. so solution yer KERUSI TOILET.. so sape2 yang umah dia nak pantang nanti ade toilet cangkung jer better la beli satu..lagipon longlasting pengunaan yer..kot sakit2 nanti ke.. Kerusi ni dia yer seat mang sejibik toilet duduk tu dan dia berlubang hehe.. care guna letak kerusi toilet bebetoi kat toilet cangkung tu dan make sure "bahan2 laburan" anda jatuh tepat ke saluran yer hehehe..

ni la kerusi toilet..nak beli cari je kat farmasi. yang pesen ni skali gan mangkuk leh bawa pergi dan mari
cenggitu jer hehe tapi kte tak guna kot. Harga =RM100 (10% diskaun so RM90).


Settle menda2 alah yang remeh ni baru la lega..leh dah standby nak salin.. actually kte rindu sangat suami kte..ari2 tengok gambar dia..huuu nak dekat due nanti baru dia balik sni.. rase kosong je bosan je takde dia.. tak leh nak order2 makanan dengan alasan baby yang nak huhuhu.. kekadang nanges jugak.. maybe lain rase duk umah PIL gan umah makayah kte kat kampung tu..mesti la rase segan + tak slesa minta itu ini..amboi lelebih kan..huhuhu redha jela dan bersabar la wahai hati kace.. kang baby pon berhati kace macam ibu yer..


Agak yer baby nak tunggu abah balik baru nak kluar gamok yer.. saje bagi ibu dua kegembiraan dalam satu masa ea???.. satu menunggu en.somi balik satu lagi anak ibu nak kluar jumpa ibu abah.. tak sabar nak excited hehehe..moga dipermudahkan smua yer dan anak ibu dan ibu sendiri slamat melalui saat getir tu nanti..Moga anak ibu lahir dengan sihat semuanya..amin

Thursday, January 23, 2014

Wishlist after my pregnancy over

Assalamualaiumu u'ol


I verangan sangat tinggi ye, dalam kepala dah set memacam lepas bersalin nak kembalikan zaman muda i.. so ni yang telah i verangan kan

  1. Mau kurus seperti dulu..huhu sangat drastik peningkatan berat ku.. dulu tak penah bimbang pon paling2 naik pon xkan lebih 52kg.. SKRANG???? 72kg ok!! 2 pon sebab preggy. So arap2 bleh kurus nanti dan nafsu makan leh kawal..arap2 ye la
3 years back..masa raye aidilfitri..berat - 48kg (xleh rendah dah sebab nafsu mang cam gajah sket)
berat dalam 60 lebih dah tapi pipi maintain gemok and dont ask me why (-.-)..2 bulan brape tahun lepas..now?? cam apam balik terguling2 hehe
  1. Mahu sarung balik cincin tunang huhuhu xmuat dah skrang...sayang sangat.
  2. Baju-baju lame dah bleh pakai balik tapi masa ngandung banyak yang dah destroy sebab pinggang jadi semakin membesar macam hulk habis loose pinggang.. So nak baju baru please~~
  3. Mahu travel /bercuti
  4. Nak pakai my wedges balik.. tapi tu pon kalau tak tergolek dukung anak huhu..
  5. Nak heal smua parut2 yang naik kat badan masa preggy..gan alergik yer gan cakar harimau yer (strechmark).
  6. Nak balik kampung bawa baby heee
  7. Nak buat bisness online..arap2 berjalan
stakat ni, tu jela..akan ditambah kelak hehe

Tuesday, January 21, 2014

Perpisahan Sementara

Assalamualaikum u'ol


Sekarang dah masuk 37 minggu dah dan 1st time typing my entry in Kota Bharu, Kelantan. Rumah PIL (parent in law hehehe). Jumaat baru ni, en.somi dan kte balik ke Kelantan sebab kte akan salin kat sini dan stay sampai habis pantang insyaAllah. Ramai sangat sebenarnya yang taye knape kte tak salin kat Pahang je lagipon kg kte pon kat Pahang tu. Malas nak repeat banyak kali, bosan huhuhu bia kte terang kat sni jela selepas perbincangan gan en.somi my mom and my PIL so decide salin kat KB. 


Antara sebab yer, umah kte kat kg xde keta (~.~) ya, idup kluarga kami tak sesenang orang lain jadi susah nak ulang alik gi check up dan kalu sakit salin nanti tetengah pagi takkan nak merempit nek moto lak..dah hospital jauh.. lagipon en.somi pas anta dia akan balik ke Muadzam sebab keje. Sebab kedua, my mom keje kalu amek cuti gaji kena potong bagai..so taknak la nyusahkan dia lagipon dia takla sesihat dan kuat mane..dengan keje lagi gan nak urus adik kte lagi gan kte lagi (abah dah 4 tahun meninggal). Sebab ke tiga, kawasan umah ktorang adalah taman jadi taktaw sape yang bleh mengurut kte nanti. So atas sebab2 utama diatas decide salin kat KB je, dah la umah gan hospital dekat adelah dalam 250meter mungkin hospital besar lak tu so very convenient... tkang urut dah ade, guna yang ngurut kte aritu... transport ade.. PIL bisness sendiri so dalam seminggu 2 3 kali je kluar gi niaga so most of the time ade kat umah..senang.. FIL(father in law) pon super strong lagik.. MIL lak dah beria ajak salin sni so best solution salin kat KB... anak Kelantan la anak ibu nanti.. bleh dah bli jersi kelantan tok anak nanti ye bang hehehe suke ngat la abah dia kalu anak leh teman dia tengok bola... kte?? malas layan hahaha.


Ok, back to main topic huhuhuhu, en.somi pas hantar kte kat KB akan balik smula ke Muadzam, Pahang sebab keje kan. Jadi ari Ahad baru ni dia balik dah.. sedih sesangat la jangan citer la tahap sedih yer.. kte start decide nak salin kat KB  ni lagi dah asek nanges.. ble teringat kena tinggal je nangis..pahtu nangis.. start nangis ade la dlm 3 4 bulan camtu huhuhu dramatik kan?? masa ngandung ni dah la cepat cengeng..huhu tapi bukan ari2 la. Kte manja sangat gan en.somi, suami sendirikan bio la huhuhu jadi ble dia xde terasa sangat even dia slalu kate kte gedik (-.-)!.. Rase sayu je ble dah start bertolak dari Pahang tapi sekali skala kua gak air mate rase tak sanggup nak berpisah sebab dia sentiase ade gan kte susah senang kte selama ni.

  
Hari Sabtu, ajak en.somi gi PCB (Pantai cahaya bulan) dating jap petang tu sambil makan makanan celup tepung gan abc sambil mengimbau kembali kenangan 2 tahun lepas masa en.somi ajak kawen hehehe masa tu dia bawa kat sni la.. tak sangka kte stuju padahal baru 2minggu kenal..sebab masa tu memasing ngah serius mencari pasangan sehidup semati..aicehh~ cengitu la citer. Kre last la tu dating before dia balik Pahang semula pasni insyaAllah bawa baby lak la.

Ni la yang ktorang makan baru ni..sedap gak


Malam tu, dah makin terase dah.. Sayu je tengok muke dia.. muke 2 la kte akan rindu tiap ari.. fikiran mula melayang bukan-bukan.. fikir masih kah ade kesempatan tok aku melihat wajah ini..yang selalu kte picit2 pipi sebab chubby..yang slalu kte main2 misai dan janggut dia tu..Malam tu dia ngadu pening kepala, kte urutkan la..nitik lagi air mate nanti kalau sakit sape nak urutkan dan rawat dan masihkah ade kesempatan waktu tok melakukan yer nanti??.. mula pikir bebukan.. Pastu dia pandang pasan kte nangis trus nangis beria huhuhu.

Mula la sesi minta maaf bagai tu.. nak cakap maaf pon tersekat2 sayu sangat gamok yer.. pahtu kluar la ayat bebukan kte tu.. kte cakap kalau ape2 jadi kat syg jage la baby syg ni bebaik..ok serius sedih gler even sendiri yang cakap.. Kte taktaw ape akan jadi moga semua dipermudahkan dan selamat smuanya. Tak minta tapi bia la kte beringat smua yer ade risiko. Mase ni dedua dah nangis..1st time tengok dia nangis. Selalu wat la ayat sedih camana kat dia, steady je dia. Dari rase sedih, terdiam jap ilang sedih tadi sebab cam impress sangat ibarat anak dah pandi cakap ha cmtu la rase yer..bukan la gembira tapi cam, oh! dia nangis, he never done that before..ha camtu la.

Esok pagi lagi la, super dramatik.. bangun tido kte tengok je muke dia puas-puas.. kte bangun kemas2 barang dia pahtu kte amek baju yang dia pakai gi PCB smalam tu simpan wat pelepas rindu, bau minyak wangi pon ade lagi..kot2 baby ngamuk dalam perot rindukan abah dia ke kan (padahal mak ye yang rindu lebih huhu). Pagi before dia tolak, ajak dia gi settle kan online banking kte kat CIMB, dalam perjalanan tu pon fikiran dah melayang2 dah..dah tak fokus gan ape nak buat.. bergenang lagi air mate. Lepas selesai, balik tunggu PIL balik dari Amanah rakyat.. kte suh en.somi balik lambat sket bese kul 10pagi dah tolak ni dia tolak kul 11. Masa nak dekat bertolak tu, dah tak tahan lagi masuk bilik cecepat nangis kat katil sampai en.somi masuk trus peluk dia. dedua nangis..masa nak naik keta salam smua mate en.somi dah merah sangat2 dah kte dah melinang dah air mate rase tak sanggup tengok dia pergi biase yer kte ade kat sbelah tu tapi kali ni dia sorang je.. trus pandang kat lain sedih sebab 1st time pisah camtu..last pon pisah jap msa dia gi kursus bulan 6 tapi kte stay umah mak kat kg..sedih gak tapi yela kursus tak lame..leh tahan lagi.. ni dah la lame berbulan2 duk plak jauh susah nak tengok slalu. ktorang mang jarang pisah gi memane mesti skali..pesen en.somi suka duk umah so mang banyak masa habis gan kte. Sedih sangat ble duk pikir dia takde dalam minggu2 akhir pregnancy kte.. takleh nak gedik2 dah xleh nak poyo2 dah gan dia..huhuhu really miss u hubby~ ibu please be strong for your baby.


Kte akan stay sni sampai habis pantang maybe dalam bulan 3 baru habis.. Hari2 cakap dalam ati, cepat la anak ibu keluar bleh jumpa abah cepat2 tapi pesan gak kluar pas gaji yang penting hehehe.. Rindu sangat gan my bulat tu.


Tok abang yang disayangi,

-Jaga diri elok2.. jage makan.. jage kesihatan.sakit cari la ubat
- doakan la syg gan baby sihat sejahtera
-Syg minta maaf sebab selalu je buli abang pahtu tak dengar kate, suke cubit2 pipi abang, suka sergah2 abg, suka nyusahkan abg, slalu tak sungguh2 urut abg ble sakit badan, slalu kacau ketenangan abg msa lyn cter Running man, WWE gan bola huhu, slalu xmau msak telur kegemaran abg tu, suka hbiskan dwet abg dll.. byk ye slah syg.. arap abg maafkan syg.. halal mkn minum syg smua.
- syg gan baby rindu sangat kat abg, ade rezeki lebih datang la jenguk kami kat sni.
-sepanjang abg takde, insyaAllah syg akn jage diri syg gn baby elok2..abg jgn la risaukan syg kat sni.. ma abah pon ade bleh tengokkan. tapi klu abg balik tgk syg mkin gmok jgn la pndang atas bawah pastu senyum2 taw terase syg huhuhu syg taw syg kuat mkn.. eh silap baby yg kuat mkn sbenarnyer..urmm
- prepare brg abg siap2 taw..syg gan baby tunggu abg nnt..dia akan kluar ble abah dia ade jer.
- syg sayang abg ketat2.. <3<3

gambar pas kawen with RM t-shirt


Friday, January 17, 2014

Perkara Menarik Berlaku Masa Tempoh Mengandung


1. Berat naik dan jarang turun (erk menarik ke?? kuikui)


2.  Pakaian mula banyak tak muat

3.  Underwear & bra mula menambah saiz ( sila prepare size 2 3 lebih besa dari size asal pakaian dalam 
     anda).

4. Period tak datang selama mengandung (hehe mestila kan?)

5. Orang mula berborak pasal pregnancy anda dari hal semasa anda

6. Ngidam. Benda paling best sebab kte sendiri tak pasti ngidam ke tak makanan tu tapi ble request ade 
    orang akan fulfill kan impian anda itu..uuuwww!

7. Emosi sangat tak stabil.. Boleh menangis non stop pada yang remeh dan sangat sensitif jadi suami kena         banyak bersabar dan beri perhatin lebih pada isteri sebab dia akan rase ble takde orang hirau dia, akan 
    rase tak dihargai.

8.  Deria rasa dah jadi lain.. Benda yang tak minat makan jadi minat dan benda yang disukai jadi tak suka

9.  Mula mendapat gelaran-gelaran yang menyakitkan tapi kena fikir positif contoh nya: gemok,buncit, 
     teletubbies (adik kte panggil -.-), penguin, boyot, mak buyung dan lain-lain lagik.

10.  Bila kandungan dah makin besar mula susah nak potong kuku kaki. Selalu tangan tak sampai pahtu 
       minta en.somi tolong potongkan (adegan sweet berlaku kekeke).

11.  Banyak sakit2 sendi berlaku.. sakit pinggang la, sakit tulang pelviks la, cramp la, kebas la dan 
       sebagainya.

12. Mula tido dah tak senyenyak dulu, kerap bangun b uang air kencing

13. Sentiasa perlu bantal tok support perot yang besa msa tido

14.  Bongkok amek barang bukan la benda yang best dilakukan sebab berat nak bangun balik. Bila nak 
       bangun en.somi kena keraskan tangan jadi pemangkin kte leh bangun.. ibarat angkat beban yang tak 
       mampu kte angkat.

15.  Tak larat angkat barang berat sebab perot jadi keras dan memberat sekali so bleh guna alasan minta 
       orang len angkat kan.

16. Hormon badan jadi tak stabil. Penyebab jerawat naik secare memvavi buta.. stress ok.. naik plak secara       segerombolan lak tu.

17. Kalau anda tak bertuah macam kte, hormon juga boleh buat alergik badan. Satu badan jadi gatal-gatal 
      yang sesangat sampai nangis2 tahan gatal. Tambah teruk ble anda memang sorang yang senang alergik 
      kulit.

18.  Banyak supplement dan segala macam makanan yang baik kte kena makan which seblom ngandung tak        penah kisah sangat pon.

19.  Si bakal ibu mula menunjukkan minat shopping lebih ke arah barang bayi dari barang dia sendiri.

20. Poket si bakal ayah selalu menipis dengan laju yer sebab kena penuhi impian si bakal ibu tadi hehehehe


ok tu jela...menurut pengalaman sendiri pe pon banyakkan menbace supaya kte lebih tersedia dan berpengetahuan..ok bye

Thursday, January 16, 2014

Kisah minggu ke-36 (9 Bulan sudah) (^_^)

Assalamualaikum u'ol

  
  Minggu ni genap la 9 bulan dah kandungan kte.. jalan pon dah sbijik dengan penguin okay tapi berbelang macam harimau sebab banyak strechmark naik kat kaki... nampak tak?? nampak tak?? tanda berat la tu. (-.-)


   Isnin baru ni last la kte check up kat Muadzam Shah ni.. lepas ni datang bawa baby la pula hehe insyaAllah. Check up pon bese2 je cuma tak yah amek darah dah...pas urine test terus jumpa nurse waa siap pelik dan gi taye nurse lagi arini tak yah amek darah ke (sorang penakut jarum leh taye benda ni hehehe). Nurse cakap last check up (last week) dah amek lagipon hb dah ok dan cantik (bacaan 12).. fuuhh lega mak okay.. Pas consultation gan nurse , check perot, amek bacaan denyutan jantung baby.. terus gi scan perot lak gan doc.. Brita baik pula msa scan, kedudukan baby dah tak songsang maksudnya kepala baby dah kat bawah tempat laluan dia.. uri pon dah makin naik ke atas..lega sangat..slama ni dia asek kat atas la melintang la.. senak okay tapi kekadang geli bile dia gerakkan jari kaki kat bawah.. skang ni dia suka sondol2 lutut dia..-.- sabor jela habis benjol2 atas perot sometime sakit sket sometime senak sometime rase nak gigit2 je sebab geram hehehe..hopefully kami slamat melalui fasa kelahiran baby nanti..


  Done dengan check up, esok = Jumaat, kte dah nak balik KB iaitu umah mak mertua..kte salin sana la..kalau ade yang tertaye nape tak gi salin kat kampung sendiri, aish panjang nak taip yang penting lepas fikir pro and contra keputusan dah dibuat.. arap2 dapat biasekan diri nanti. Lagipon leh makan apam balik free tiap2 minggu hehehe sebab dorang niaga apam balik..sedapp plus leh request extra inti..ummpp wallaah uuwww!! kekeke..okay2 enough!! bukan itu mau ku ceritain.. Cerita yer mau bagitaw smalam = Rabu, telah berlaku gerak gempur kemasan satu rumah..erk! xde 1 umah pon just menyapu, kemas living room, susun balik kat area rak kasut dan organise balik barang kat dapur serta susun atur balik meja makan..nampak lain terus umah..bilik masih sepah sebab nak kemas barang masuk beg baru kemas balik itu pon kalu larat.. Semalam yer hal, satu malam habis saket2 badan sampai tak leh tido.. -.- ngandung2 pon gagah gak kte buat arap2 baby segagah mak yer..hehe


     Hari ni, nak packing bag plak..aduh malas yer..kalau dah packing kang memacam nak bawa sudahnya berjam2 ngemas tak settle.. jadi buatkan juga checklist cincai2 dalam buku ape nak bawa supaya tak tertinggal..tapi tu la tak start lagi..tangan sibuk dok menaip entry hehe.. Arini, lauk last masak tok en.somi ayam masak merah gan sambal kering cili padi tempe+ikan bilis+kentang .. motif pemasakan adalah tok menghabiskan stok yang ade memandangkan en.somi dah alert kan kte supaya habiskan stok yang ade sebab dia takkan guna pon atau lebih mesra dipanggil tak reti masak kekekekekeke.. risau gak ti dia makan ape la..confirm2 ari2 makan telur fav dia tu gan maggi.. 2 benda ni mang sangat jarang kte masakkan tok dia..motif nya sebab saje..hidup kna pelbagaikan makanan hehe.. sampai kena special request nak makan telur baru kte buat or kte takde idea nak masak ape baru masakkan telur..licinnnn habaq hang -.-.. fav dia slalu telur bistik gan telur bungkus.. 


 Nanti mesti rindu sangat kat bulat kte tu, tapi lately ni asek pikir tak sabar nak baby kua so kurang sket duk pikir pasal dia hehehehe..biane oppa.. jage pinky syg bebaik ea jgn penyekkan lagi badan dia ye (pinky = my lovelyteddybear).. pinky tu adiah birthday kte dari en.tunang tahun lepas..agak besar gak la sampai leh peluk dan peneman/tempat kesat airmate ble kte emosi gan en.somi wahaha besa jase aok pinky.. Dulu dia gebu dan gemok skang dh leper dan skeping sadd~~


   GL (guarantee letter) en.somi dah dapat tadik.. kalu ikut jawatan /tangga gaji dia kte leh amek 1st class ward..yeaaahhh// mang idaman ni..suke privacy.. tapi tu pon tertakluk pada kekosongan.. arap2 xde kompilasi ape2 nanti kalu tak kna charge lebih gak lak kan?? ke camana?? guna GL ni xyah bayo ke ape..ade kate kna bayo gak cuma tak banyak..ayoyo sape la leh jelaskan ni


ok la..ini entry bebel tanpa gambar sebab owner malas nak transfer gambo.. sila imagine sendiri ye..hehe okla doakan sgalanya berjalan lancor yer..due kte 11.2.2014 tapi kte arap dia kua time lagik awal sebab tak sabo nak taw dia laki ke pempuan..still mystery till the end~~nak surprisekan  ibu dan abah la tu..geget kang baru taw heheh k la bye...
  




   
   
















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...