MemBER- MemBER Koi

Leave ur link here::

~We are soulmate to each other~

Nur Qaisara Adelia

Wednesday, August 20, 2014

Tips Pandai pilih bahan basah yang segar

Assalamualaikum ol

 Harini hari jadi koi heeee (^____________^)


Saje mention dulu tapi sebelum tu abg (en.husband) jangan gelak hokay dengan entry ini.. ahakz walau koi amatur dalam bidang masak memasak ini kan tapi sedikit ilmu yang koi tahu tak salah nak share ye dak.. koi pon takde pandai masak tapi banding tahun lepas masa lepas kahwen tu..rase yer tahun ni better sikit.. dah takde tragedi 'call' mak tanye macam mana nak masak itu ini, belek buku masakan setiap kali nak masak dan sebagainya..


Koi mang sedikit nope dalam memasak tahun lepas sementelaah (halal saje bahasa ini) slama ini koi banyak habis masa mentelaah pelajaran (macam pantun pulak bunyi).. so keje di dapur banyak mak koi yang uruskan koi ye keje selepas mak koi siap masak iaitu cuci pinggan(iheetuu!)


Ok la tips koi nak share pon tok orang-orang nope cam koi yang baru nak belajar masak dan membeli barang basah..plus leh jadik panduan laki koi gi beli barang dapor ye dok..kekeke checkedaw~


BARANG BASAH

- selalu kalau cakap benda alah ni maksud yer beli bahan nak masak yang basah-basah la cam ayam, ikan,daging, sayur-sayuran, santan dan sebagainya lah..
-selalu tak la tahan lame macam bahan kering.


- Tips pilih ikan segar
credit:  google

  • tengok mata pastikan kaler masih hitam sinar..bukan dah tukar jadik merah maupun kelabu..kalau macam tu ikan tu dah lame
  • tengok insang kat kpala yer pastikan masih merah hati camtu bukan dah tukar ke kelabu-kelabu merah.
  • ikan tu masih licin dan cam berlendir..yang ni terserlah ikan segar
  • picit-picit sket perot yer..kalau keras dan tak mudah terkeluar isi perot masih segar jawap yer.


-Tips pilih udang segar
ehsan google

  • kepala gan badan masih melekat dan tak liuk..maksudnyer kpala gan badan melekat elok tak lembik camtu
  • cangkerang udang masih keras dan tak mudah mengelupas
  • warna badan masih cantik dan tak bertukar jadi kelabu dan badan masih licin.


- Tips pilih sotong
ehsan google

  • kepala dan badan masih elok melekat
  • kulit kaler merah/hitam di badan sotong masih kelihatan penuh
  • kalau picit sotong badan yer tak lembik sangat...kalau nak tahu picit la sotong2 yang ade jangan salah picit 'sotong' lain sude hehehehe


-Tips pilih ayam- care koi pilih tapi masih dalam proses pembelajaran
ehsan google

  • pilih yang bersih bulu
  • bau yer masih bau ayam hehehe bukan bau cam busuk ke bangkai..ha lelama beli tau la bau yer cmana
  • cuba picit isi ayam cari yang pegal2 sket
  • paling senang beli aja di penjual ayam di pasar confirm segar cuma pastikan cara sembelihan betol dan bersih.


-Tips pilih kerang
ehsan google
  • kerang yang masih hidup much better.. kalau korang tengok bese cangkerang ye terbuka pastu ble sentuh dia tutup cecepat..ha pilh hak tu.
  • kalau kte rebus kalau ade yang takmau terbuka kengkadang kerang tu dah mati dan bau yer busuk..selalu yer yang jenis kupang ke lala ke yang jenis kerang beso2 ni.


-Tips pilh ketam koi taktaw sebab koi gan laki koi bukan pengemor ketam..makanya koi tak penah beli.. kluarga koi pon lame ngat dah tak beli agak yer last masa koi skolah dulu gamok yer..adelah 10-12 tahun lepas..lagi la koi tak rajin masuk dapur time tu huhuhu hak ni korang gugel tempat laen la yek.



-Tips pilih sayur
ehsan google

  • senang sangat..pilih yang tak layu, tak banyak kena makan dek ulat dan warna mash cantik dan tak lembik bagi sayur-sayur yang keras yakni batang sayur mudah patah bukan mudah lentur camtu.
  • tomato- koi sokmo pilih hak ye keras sket yang jenis tak terlalu masak sebab koi kadang lame baru pakai jadi tok tahan lame koi pilih hak ni.

Ok la setakat ni jela dulu ti koi sambung tips pandai masak pulak yek..bye smoga ilmu ni berguna tok korang yang baru pandai masak cam koi ni daaa...oh by the way happy birthday to me... uhuk huk tak sangk dah 27 tahun skang..okla dah ade anak sorang sebelom 30 pasang lagi sorang kekeke ok la bye bye bye


No comments:

Post a Comment

SiLa NgOmEn SkIT bG nAsIhAt Pon Xpe...pade yg komen mekasih!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...