MemBER- MemBER Koi

Leave ur link here::

~We are soulmate to each other~

Nur Qaisara Adelia

Tuesday, November 26, 2013

Uri Rendah Semasa Usia Kandungan 7 Bulan

Assalamualaikum u'ol


     Last week, kte ade monthly check up kat KKIA Hospital Muadzam kat sni.. Aritu kte banyak la kena buat antaranya minum air gula, kena cucuk kancing gigi (ATT) kali kedua, check perot dan scan gan doktor.. Lame sangat okay..kte gi dalam kul 8 follow husband klua gi keje trus dia anta gi KK.. Kte settle semua nak dekat kul 1.. hangin betoi rase sebab tak sistematik..orang yang datang kemudian pon dah balik kte yang paling awal datang paling last balik.. mungkin orang pon ramai sekali sebab kte gi ari Isnin. Dah la kena cucuk sampai 3 kali rase lembik jer sebab melawan gan fobia kena cucuk huhuhu slamat spare bawa muffin ilang lapar.. sian ke en.somi la, memula dia balik ke opis dia pastu dalam kul bape ntah dia datang tunggu kte tapi masa tu kte ade check up gan nurse. Lame gak la dia tunggu huhuhu last-last balik makan lunch trus hee.


   Kte arap sangat check up kali ni okay macam sebelum ni tapi ape boleh buat scan gan doktor,doktor kata kte yer uri kat bawah..kedudukan baby kepala kat atas kaki kat bawah..patut kte selalu rase macam orang men taip-taip kat bawah sna tu huhuhu.. Check up kte yang len macam  berat ok (nek 0.5kg), tekanan darah ok, Hb ok (naik jadi 11.9), degupan jantung baby ok, tumbesaran dia pon ok even mak dia kekadang xlalu nak makan.. berat dia pon dah 1.1kg..anak ibu dah besar clap3x~~


   Bebalik pada uri tadi, agak lambat kte masuk jumpa doc..ble dah masuk doc taye ade sakit ape-ape ke?.. kte cakap kte gatal bahagian sekitar vagina ni dah sebulan lebih puas sapu memacam. Ble ditaye ade bleeding ke kte cakap takde.. So doc scan perot dlu, check panjang, check air ketuban and kte minta tolong tengok gender dak tecik ni..tapi still tak nampak huhu sangat berahsia okay. Pastu doc cari uri, godek-godek doc kata uri macam kat bawah.. dia pon gan muke takde masalah cakap "lagi 2 minggu check gan doc pakar pulak ye puan".. aku dah blur, " uri kat bawah tu bahye ke tak ea" kata aku dalam ati.. pastu doc tetengok kan vagina aku ni huhuhu malu okay tapi gatal ye dah tak tahan bagi jela tengok lagipon doc pempuan..mang cam melecet pedih gler..doc kta nak bagi ubat sapu alhamdullilah la pas 2 3 ari guna lecet dah kurang dan ilang terus gatal-gatal pon dah kurang.. korang kalu ade masalah ape-ape jangan segan cakap,kte ni tak grade lulusan kedoktoran jadi jangan memandai-mandai memanipulasikan kesakitan sendiri dan judge ubat ape nak bagi ok???... paham??? good~~



Hasil scan gan doc 


    Doc kata kte yer uri macam kat stage 1 lagi..korang google la ea info pasal uri ni malas nak copy paste heee... doc tu kata kalau 2 minggu lagi ble check gan doktor pakar uri still kat bawah (kre masa tu dah 30minggu kandungan kte) masa 36 minggu kte kena admit ke hospital takut bleeding nanti..bahye tok baby dan juga kte.. Sepanjang tempuh tu, jangan bersama suami dan jangan buat keje berat-berat sangat.. tu lagik masalah, en.somi takde masalah nak tolong kte kemas-kemas umah ke ape tapi tu la kte kena cakap la kat dia minta tolong tu ini..tetibe rase cam queen control lak rase cam kekok jer..tapi kte mang tak larat sapu satu umah ni slalu lepas tu pinggang kte sakit sesangat..pastu mula la nak nanges..huuu.. oh satu lagik, ble en.somi yang buat kte cam tak caye 100% dia wat keje huhuhu maksud yer kte kna pantau gak mane bawah-bawah bakul tu sapukan skali jangan ade sehelai rambut mahupun habuk kat lantai... bese laki buat cenggitu-cengitu jer..huhu memang pon banyak lagik habuk tapi takpela at least dia nak tolong..kang dapat yang berat tulang lagi la kan...orang kta kalu nak suami ringan tulang tolong kte awal-awal kawen ni la..sambil-sambil tu ajar dia camana nak buat keje umah skali.. bese yer lelaki tak buat smua tu kat umah dia dlu jadik dorang tak taw camana..kte la kena ajar scara soft spoken..rumahtangga ni dibina oleh kte berdua takkan kte sorang je buat ade masa dia pon kena la tolong sket-sket ye dak.. umah dia jugak..


     Alhamdulilah en.somi dah pandai camana membasuh baju guna mesin dengan betoi kalu tak memula dlu cam tong dram mesin tu pusing ketang ketung huhuhu.. syabas-syabas dah dapat diploma basuh baju guna mesin dah heee..xdela dah kte risau.. yela kekadang berat gak baju-baju tu smua..kte kan dah berat skarang mang tak larat gak kekdang so minta tolong dia la hee...urmm cam dah larik tajuk jer kisah yer hahahahahahaha..

   Takpela korang doa-doakan la ea check up kte next week ni uri kte dah okay..takut la deliver awal mental tak ready lagi ni..nanti kte update pekembangan yer.. bye ol.. salam

Wednesday, November 20, 2013

Done!! Sesi Mendobi Baju & Kain Baby ^__^

Assalamualaikum u'ol


    Minggu ni genap la kandungan kte 7 bulan.. rase sesuai dah nak dobi baju-baju dak tecik ni..kang lelambat terkeluar lak dia sian baju tak cuci lagi.. Amek masa gak nak cari mood nak mendobi ni..yela bukan ape baju-baju dan kain-kain dia yang len smua dalam plastik lagi..hooii malas je rase nak buang-buang smua tu.. tapi pagi tadik gagahkan jugak buat.. Kalu nak tunggu mood datang tak jadik rase yer..lame lagik dia nak mai huhuhu.. Lagipon smalam checkup kat KK ade sket issue pasal uri kte jadi takutla pe-pe jadik baik kte standby sesiap ape yang ade.. 


    Btw. gender baby masih lagik rahsia..kedudukan baby still tak normal so susah nak taw jadik baju-baju dia semua yer masih putih..kalu ikutkan ati nak beli jer kaler pink hehehehe comel kot tapi kang kluar lelaki payah lak..ti orang salah sangka lak pempuan..Abah dia kta tunggu nanti la dia belikan maksudyer pas kte salin la tu baru gi beli.. takpela janji dia ade baju.. Mendobi ni kte buat 2 round, kte asingkan tuala dan kain bedung gan baju dan kain napkin dia.. sebab mesin kte super cerai yang hebat nanti habis habuk-habuk tuala lekat kat kain len.


1ST ROUND : NAPKIN+ BAJU+SLUAR+SARUNG TANGAN/KAKI+TOPI

Penyangkut Baju : around RM 26++  beli kat Giant, material besi bagi tahan lasak ^_^
-Kte sangkut baju sluar  dan kain napkin anakku 8 helai muat2 smua


Penyangkut Baju: xingat harga maybe belas-belas gak rase yer, beli kat Giant gak
-Kte kepit sarung tangan kaki dia..pon muat2  penyidai

Settle 1st round

Nama objek: Karungisikainsumbatdalammesin (xtaw name ye hehehe)
- Kte letak sarung kaki/tangan dia dalam ni pastu sumbat dalam mesin so takla susah nak cari-cari mana pasangan ye
-Beli agak besar sebab men rembat jer, pon beli kat Giant, harga around RM9++ kot

2ND ROUND: TUALA+BEDUNG



Overall look after 2 round of washing clothes
-kte tak beli banyak pon tapi rase yer cukup la tu.. asal ade kang tak cukup pas salin la baru beli


Till we meet again...daa slamat mendobi baju mummy sekalian

Friday, November 15, 2013

Bila Kebosanan Melanda

    Korang kalau boring watpe???.. macam kte yang dah kawen plus duk umah lak tu plus xde shopping complex skitar kawasan yang boleh di ajak lepak window shopping memang ble bosan akan jadik cam orang giler sket..kekeke..


   Bese yer yang jadik mangsa lain tak bukan dak gebu lagi montel tapi kacak iaitu en.somi den la hehehe..sape lagik..anak takde lagi ngah on the way construct kekekeke.. Dolu-dolu sebelom kawen kalu bosan, kte suke buli adik-adik laki kte..dorang pon dah cam redha je kna buli sebab kakak yer sorang ni je plak tu garang dan ganas plus kekdang sengal.. so layan kan je..hahaha.. Alaa kte bukan buat ape pon just picit-picit pipi dorang, men segah-segah sampai dorang menjerit2 cam nampak antu - fav ni ^_^... sorok buaye and kain bucuk dorang..kekeke best betoi.. Sampai adik bongsu kte ade cakap;

" kalau anak awak ikut perangai awak MasyaAllah tapi kalau ikut perangai abg iki (en.somi) Alhamdulillah~"

.. siot je dak kecik tu hahaha tapi memang pon.. en.somi ni berhalus sket gan dak2, ikut je budak tu nak ape... nak Running Man dia  bagi even penat2 baru sampai...kte jangan arap la.. ^__^
Ni la dak2 tu yang slalu jadik mangsa buli koi

    Tapi dah kawen ni tak dapek la nak buli dorang gi..masa balik kampung je dapat -..-.. sekarang buli en.somi jela ble bosan.. Antara keje2 noty kte:

1. Masukkan plastik roti gardenir yang besar tu pahtu lipat sampai kecik pahtu selit masuk dalam baju keje dia ikut celah2 button.. baju tu dah tie in  dalam slua hehe puas dia bawak kluar ..dia sampai kata nak potong elaun kte bulan depan sebanyak RM50 sebab dia kate kte nakal sangat.. -..-.. tak eran ti kte amek balik..

2. Nyorok belakang pintu ble dia balik dari keje pahtu segah.. selalu yer berjaye la..cume ble dia dah pandai bace taktik kte..fail gak la kekadang tapi kte suh dia buat2 terkejut gak demi effort menunggu kte tu  ^_^.
Sekarang pon dia dah terpengaruh mula nak men segah kte pulak :P tapi xjadik~~ kekeke

3. Amek gambar n video dia time tido..ni fav gak ni sampai nyampah2 dia huhuhu..dah sape suh tido comel sangat..uweekk!!

4. Buat2 tido masa dia balik keje pahtu segah..hee tapi kekdang mang ngah tido pon huuu

5. Suke gletek dia.. pengeli uper ye en.somi ni..pe lagik point kte la.. sampai bergegar-gegar lemak dia gelak kekeke comel jer~

6. Suke men janggut ikan, janggut kambing, janggut bekas jahitan and misai kucing dia...haa ade 3 jenis janggut dia taw.. tapi baru ni dia shave habis..pelik je kte tengok muke dia dah macam orang len..trus tak kasi dah shave sampai habis pasni..sekarang dah tumbuh sket2..happy clap3x~~

6. Menang men Jutaria gan dia pastu gelak jahat macam dalam citer jahat dalam tibi tu hee.. over taw mak buyung ni.. Sampai sekarang dia tak puas ati sebab tak menang2 men Jutaria tu gan kte HEEE.. nasib la dapat isteri yang brilliant cam ai ni hahahha.. (sebenarnya baru 2 kali men sejak beli Jutaria tu tapi dedua kte menang).. xshen kte sampai la ni tak habis2..^_________^.

7. Hacked Wechat Group opis dia..buat emotion yang kelaka2 pah2 post dalam group.. tapi en.somi dah kantoi kan kte yang buat -.-..baru nak buat lagik..kte pon nak ade gak group opismate huhuhu



   Banyak lagik sebenarnya, tapi takkan nak story semua ye dak..bia la kte simpan sendirik hee.. dia taw kte bosan sesorang kat umah pah dia balik keje kte mula la jalankan aktiviti paranormal ni..dia layankan je..mak buyung takleh di kasari maupun di sakiti ti nanges beberape ari..hehehe so layan kan je.. mekaseh yer bang ti syg buat lagik :) tapi elaun jangan la potong yer..abg kacak lagi encem lagi bombastik lagi mabeles lagi urmm comel lagik dot2..k dah hee.

Ni la mangsa buli kte sekarang sebab keredhaan dia la kte rela ati membuli ^__^


P/s: Mesti dia cakap "suka ati jer".. maap bebanyak ye bang hanya sekadar bergurau..syang abg ketat2 muaahhxxx


Wednesday, November 13, 2013

Persiapan Barang-barang Baby (Latest Update)

Assalamualaikum u'ol


      Ketemu lagi kte dalam entry di bulan November pulak...kekeke almaklum la entry sebulan sekali dua je update..dasar malashh heeeeee ^__^. Just nak share perkembangan terkini di minggu ke-27 mengandung, lagi beberapa ari lagi nak masuk 7 bulan..haa 2 bulan lagi u'ol kejap je rase nak kuar dah dak tecik ni..clap2~~~


Ni masa scan bulan lepas sebelum raye haji. Usia kandungan dalam 6 bulan lebih


    Aritu masa nak cuti raye Haji gi la scan 2D kat Poliklinik Sulaiman Temerloh harga RM40. Scan godek kiri kanan xnampak gak gender..frust~~ dak tecik ni berenang kuak kupu-kupu dalam perot tu jadi melintang tu, di kepit ye si ehem2 dia mane nak nampak..kekeke xpela janji ibu nampak awak idup sihat dalam perot ni nak berenang berirama pon xpe hehehe.. comel sangat awak taw, ibu nampak kepala awak pahtu nampak awak genggam jari jemari..so cute...ibu ingat awak kecik lagi uper yer dah almost full develop.. clap3x~~ ^__^.. Niat ati nak je scan 3D&4D tapi mahal sangat la tak jumpa lak area dekat-dekat Pahang or Kelantan yang charge RM100 je... ade pon charge nak sampai RM200 amboi mahai bebenor.. RM200 leh beli memacam tau??


     Nak jadikan cerita, baru ni en.somi adela dapat rezeki lebih sikit..yela gaji tak masuk lagikan.. So weekend baru ni gi la shopping barang baby mana yang takde tu..gi Kuantan Parade je beli kat The Store.. pahtu singgah Giant beli pengepit bagai.. tapi tanpa rancang terus nampak ade almari kecik macam comel je.. saje je banyak-banyak borak gan en.somi kunun2 nampak minat nak beli tapi tak cakap kekeke..tapi dia pon cam pilih la yang mana satu. Kte taye la "Nak beli ke?? bajet dah lari ni kalu nak beli abang kena topup la SKET.".. Hahaha sket la sangat kte suh topup ayat je lebih kekeke. Kitorang tak beli barang baby camtu je tanpa rancang.. Mesti dah set bajet dan list ape barang nak beli kalu tak kelaut. Almari tu kre dah lari la ingat beli nanti je dah alang-alang orang bagi signal green light hohoho. sambor jela what u waiting for??.


List amek dalam internet tak ingat blog sape, kte just susun balik bagi cantek

      List tu 2nd print punyer, yang 1st dah macam belacan kte kerja kan. Ni kte wat kotak2 pesen malas buat dalam Excel kte direct je wat dalam tu.. List tu tak state brape banyak kena beli so kte set la dalam column NEED.. pahtu brape banyak dah beli kte state dalam column BUY.. bile dah slari NEED dan BUY baru tick dalam column DONE. Senang macam ni tak pening lebih organize even besar gedabak bawa list ni kat shopping mall hahaha ade koi duli?? no~no~ (padahal buka kt timbunan baju supaya orang len xnampak hehe)



Almari yang kte beli..tak besar mana pon kecik je seswai la gan harga.. Barang pon men letak je dulu
  
    Almari tu kte beli harga dia RM79.90 camtu la kre RM80 la senang..ade 5 partition..3 dari tu ade pintu bertutup dan 2 lagi open camtu je.. Rumah ni cepat berhabuk macam tak seswai beli yang open semua so pilih jenis ni..yng open tu boleh la letak pampers ke atau barang toiletries dia. Selerak la sket ye, sebab nak kemas pas basuh baju baby tu nanti.. Dalam box biru atas almari tu ade hanger dan penyepit baju dak tecik ni lagipon box ni la nak bawa balik umah MIL nanti masa berpantang nanti. Bakul kat bawah ade bunga-bunga tu recycle bakul masa tunang dulu jimat bukan?? hehehe.. pahtu kte beli bakul kecil  ade teddy bear..sebab cute sangat kte belila..ala baru RM5.90 xmahal pon huhuhuhu leh letak  set grooming dia.

   Aritu ingat nak beli tilam yang dah siap dengan kelambu tapi MIL xkasi sebab  kata susah nak basuh dan susah nak tukar sarung..ikutkan jela tak kisah la pe pon janji bertilam dak tecik ni.. pahtu kte beli kelambu kaler biru untuk ketenangan beliau hahaha kunun-kunun terapi la tu. Set tilam MIL tolong belikan kat Kelantan sna kan murah sket. Sarung tilam bantal MIL buatkan.. Baru ni kakak ipar yang duk Kelantan cakap MIL nak jahitkan bedung baby dan kte, nak buat baju baby, nak buat sarung tangan dan kaki baby.. haa excited dia, mana tak ye smua menantu dia nak bersalin tahun depan hehehe 3 cucu sekaligus insya'Allah. K la nak bersiap2 nak kluar perabiskan dwet jap

Bye u'oll kalu kte rajin kte update entry lagi bulan ni kalu tak bulan depan la baru update lagi hohohoho..

bye.wasalam






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...