MemBER- MemBER Koi

Leave ur link here::

~We are soulmate to each other~

Nur Qaisara Adelia

Tuesday, May 20, 2014

Perkembangan Sara Menjelang Usia 3 Bulan

Salam u'ol


Sabtu ni anok koi nok 3 bulan dah.. makin debab dak tu tapi tak taw la brape berat yer.. Rabu ni baru check up dia.. koi target nok bag dia samapai 6kg tapi nengok gaye macam xsampai..yela dia nyusu kerap tapi yer susoh nak susu betoi ble koi yer susu dah mula kluo dia mula alih tang len muke dia..gonekan?... dah yer bazir jer terpelanting tempat len..oh! FYI koi breastfeed Sara heee v(^^,) peace!... agok banyok sgt kluo dia jadi tak menang nak nyedup maybe kekekeke.. Pas koi stop minum ESP aritu susu koi dah tak meriah macam dalam pantang huhuhu.. nok beli lagi hurmm mahal kot tapi mang ok la..kena la wat care tradsional


Eh! koi sbena nok citer pasal Sara je ni huhuhu terciter pasal susu plak kekekeke dah sebagai mukadimah lak tu hohohoii... ok la stakat ni Sara pandai buat ape ea jap koi pikir..hurmm..pandai isap jari.. -.-!.. mentang2 koi bukok sarung tangan dia dah sedap ngunyah jari gemok dia..kadang kuat betoi bunyi ngisap cuupp! cuupp!! ..ish2!! anok anok..koi nok dia pandai pegang barang dan merasa texture permukaan barang bior otak dia berkembang.. ermm stakat ni pandai dah la megang, menepis dan menampar muke ibu dia pon pandai gek.. berkat exercise dengan play gym dia sokmo la tu huhuhu kadang bukan tangan je duk pukul menan tu kaki pon naik sma....aerobatik sangat anok ibu ni hehehe

sedap isap jari..geram jari montel dia

ni la playgym Sara..hadiah dari sorang kenalan

tengok dah pandai pegang.. tapi muke suka wat malas hurmmm sara~ sara~

Sekarang ni dia sedang usaha nak meniarap..dah la meniarap sambil isap jari mane mau ye nok pusing..terpakse la koi nolong pusing kan kalu tak mulut dia bising bebel.. bile dapat pusing kemain suke tapi kejap jer pastu bising balik pokpekpokpek.. sebab penat! -.-! apeda Sara tak sampai seminit aok pusing..dah penat pandai parking pipi dia mentang-mentang pipi cam kusyen hahahaha..kadang tu dia nak mengesot tapi ntah kaki tak cukup kuat kot terpakse lak supermak ni tadah tangan ke kaki dia bagi bleh tolak ke depan..sambil ke depan sambil jilat jalan dia..sepanjang jalan ngesot dia penuh gan air liur hahaha benchmark mungkin...hehehe comel betoi tapi koi cecepat amek dia.. yela bukan bersih mane tempat dia jilat tu..

tengok pepagi lagi ajak praktis niarap

memula okay la nek kpala ce tengok seminit kemudian hehehehe
p/s: cukur bantal dia semakin obvious sebab dia berambut lebat


Santai bersama abah yer tengok Running Man..Kusyuk ok tengok mesti dah terpengaruh
masa dalam perot lagi kekeke

Esok dia ade check up 3 bulan..excited nak taw berat dia sebab duk target mesti sampai 6kg.. sepanjang sebulan ni mang pastikan dia minum susu 2 or 3 jam sekali..minum sampai taknak.. arap usaha ibu berbaloi walau dia suke men-men..dan arap tak nanges kena cucuk huhuhu..penakut macam Ibu jugak dia ni.. Dia gan ibu sama-sama gerun tengok jarum suntik..Dah melalui proses bersalin pon takut ke jarum lagi huhu

Ok la tu je koi nok citer..bye salam..

Wednesday, May 14, 2014

Dilema Surirumah Ber"degree"

Assalamualaikum aokme smua

Mulai entry lepas koi nok bahasakan dalam bahase pahang la senang koi nok mrepek walaupon bahase Pahang koi ni terhegeh-hegeh hendaknye jugak huhuhu ini le kalau org utara yang menetap kat pahang lame sangat.




Koi ni smenjak kahwin tok penoh keje aka keje yang bergaji boom bastik gitu la.. Dalam diri koi mang teringin sangat nok keje.. nok ade duet sendiri.. xpayah nok buat muke sposen kat laki koi mintok itu ini.. kadang ade malu yer hurmm..yela koi bukan pesen suka minta-minta tapi gonekan huhuhu koi patuh jer dah laki koi tak kasi keje..lagipon area umoh koi ni keliling hutan..kalau koi keje jawap ye koi kna merantau la..koi pon tak sanggup pisah jauh2 gan laki koi kang meroyan sesorang huhuhu..Dah ade anok lagi la wei duk umoh je lar... Redha.. Rase nok usahakan bisness online tapi gitu lar tok jale2 pon lagi huhuhu tak taw nak bisness menda. Dalam angan2 pak jenin jela huhuhu.. Koi kadang jeles betoi ke kawan2 yang pandu keta sendiri, bleh beli macam2, bleh melancong dalam dan luor negara, bleh adiahkan partner adiah best2..koi jeles taw tapi koi muhasabah diri balik, dapat buat macam2 mang best tap koi dah kawen dah ade laki dah ade anok.. syukur koi ari2 ada tok pastikan dorang serba cukup serba lengkap serba kemas serba melengkapi dan paling penting anok koi membeso dengan koi bukan dengan pengasuh.. orang yang keje dilema terbalik gan koi jadi ade pro and kontra yer.. walau idup koi sederhana tapi cukup la laki koi anok koi ade depan mate..xde koi meroyan ari2 kat tempat keje rindukan anok rindukan laki jauh dimate..koi tetap syukur.

Surirumah dengo name siap ade suri lagi.. pe maksud ter??.. tiang seri koi taw la suri2 ni menda ntoh..ingat suriyanti gamok yer hahahha.. ok2 koi sbeno nok cter jadi surirumah ni bukan keje senang.. sape kate senang koi salute kat dia lah.. sejok ade anok ni serius koi cakap koi penat amat.. malam jage siang sibuk ngurus itu ini.. koi paham le nape mak koi sokmo bebel dulu ble suh wat tu ini koi sokmo suke nangguh.. kejap2..last2 mak koi yang buat pastu muncung sedepa..huhuhu yela koi dah kabo kejap lagi koi buat tapi mak koi nak dan2 tu gak..pastu kalau ngemas nok smua dkemaskan semua disapu..tapi koi kdang sapu ala kdor jek..kdang ko malas bawah meja makan ade karpet koi xngemas huhuhu... ble koi jadi surirumah ni koi paham ler.. smua benda kte nak perfect umah bersih, kemas, teratur.. bau busuk takde.. ble koi dah rase koi rase saloh gat kat mak koi.. patut la mak koi sokmo bebel manjang sebenarnya gitula satu care dia nak lepaskan segala penat dia siang malam nak pastikan kami adik beradik terjage semua yer.. Satu lagi mak koi slalu bising kat koi yang kadang malas ni..suke men letok je pinggan dalam sinki kosong tu..yela dah taw snki kosong xde pinggan dan2 koi namboh se dalam tu.. bukan nak basuh sendiri make yer keje mencuci mak koi xhabis2..agak2 20-30kali mak koi bebel baru menusuk kalbu sket baru la rajn basuh dan ade kesedaran sivik huhuhu.. 


Sape kate surirumah ni duk relax je nengok tv, men fb manjang???????.. mang la nampok gitu gaye.. dah awal2 lagi dia dah busy siapkan itu ini..ingat tak penat ke?? kadang nak patoh pinggang ni duk tungging sana tungging sini.. koi kadang rase leloh amat.. malam gan tak cukup tido siang kerah sisa tenaga yang ade.. tapi bile nengok laki koi gembira makan lauk yang koi masak.. anok selesa senyum manjang..hilang leloh koi kejap..rase bebaloi amat.. kadang koi bukan nak mintok dihargai sangat pon..yela nampok hegeh2 sangat dsitu tapi arap memahami mengerti..cukup la.. memahami gone?? cukup la kalau ade perkataan trima kaseh tu dititipkan di bibir sokmo..tak susah mane pon ye dok...

Afterall, koi dah sumbat sijil degree koi dalam stor dan amek penyapu amek bulu ayam sanjung tinggi2 tok jadi surirumah sepenuh mase.. kisoh beranok pon tak ilang lagi dalam ingatan masih bersisa rase sakit dulu.. Koi akui bukan senang koi nak jadi surirumah ber"degree" ni menadoh kate2 perli orang.. menusuk hati ok.. koi kena kuat mental kuat fizikal.. kdang2 kena layan perasaan ari2.. mental kena kuat sangat kuat..kadang koi nangis sendiri ble koi leloh penat smua..lepas tu koi lega dan masih terus mengerjakan tugas koi..





Kate-kate UAI menguatkan koi menghadapi cabaran-cabaran idup koi skang.. koi mengharap laki koi sentiase support dan nolong koi semampu yer.. koi salute semua surirumah seluruh dunia  dan selamat hari ibu tok ibu2 macam anda..koi jugak salute anda..koi dah rase cabaran yer tapi koi sahut kerna ini yang telah ditakdirkan..bye asalamualaikum





Tuesday, May 6, 2014

Penangan Si Anak Montel

Asalamualaikum

Cam bese post sebulan skali jer cam tak bese kuikui.. pas jadik mak-mak tajuk nak havoc jer hahaha....haha... ha urmmm......-.-!!

CINTA BERALIH ARAH

Sejak-sejak ade anak ni keje nak citer pasal anak jer..dalam fb xde dah nak post pasal menda len mesti post pasal anak, gambo anak, komen pon kat fb mak2 orang yang cter pasal anak dan share story pasal anak masing-masing... gitu ler ble ade anak memanjang cter menda sama. Bukan tu jer, dalam hp koi xde dah nok letok gambo sendiri gambo anok je lebih..video dia je manjang.. dlu kemain suke selfie gambo sendiri skang anok yang selfie sokmo..pandey plok dia mandang kamera..comel gat..**cubit pipi sket~... Tak habis kat situ jer aboh dia pon sma.. dulu mase bercinta amboi penuh gambo koi jer dalam hp pas kawen hurmm lepas ade anok lagi hurmm hurmmm penuh muke dak montel tu jer..cinta beralih arah kate yer.. **ampeh -.-.. slamat gambo anok sendiri kalau gambo orang len mau xjumpe ruper hp dah hahahaha..


Mak koi pon gitu gek, si opah Sara.. Ingat lagi ari memula sampai Pahang ritu, yela koi kan sambung pantang kat Mentakab pas balik dari Kelantan ritu..Bese kalu koi balik takde ye mok koi nak nunggu depan pintu pagor tu kekdang koi sampai pon sedap gat dia tido dalam bilik.jawap salam pon dalam mimpi hurmm hurmm -.-!. Ble koi bawok balik cucu, ohohoooi jemput depan pintu keta ko.. selamat tak buat red carpet je lagi..huhuhu tapi yang koi makin sedih tu bukan menda.. jemput depan pintu keta kan pastu tolong bukak lagi zuupp terus amek si montel dan berlalu masuk dalam umoh.. Kami dalam keta ni terkuntang-kuntang keluar salam tangan pon xdan taw..dan sampai sudoh xsalam dek excited opah ye ke cucu sulong huhuhu..penangan Sara si dak montel tu hehehe. Ble koi wat ayat sedih mok koi gelok2 jer.. sabo jela koi paham lame tak pegang anok kecik kee..

Hai u'ol kte dah 2 bulan..montel tak kte??


RUTIN HARIAN

Sejak muncul nye dak montel itu, koi xpenoh dah tido lelame..kalu dapat ya Allah heaven amat!!.. tapiii hurmm hurmm bese la bile ade anok gini gaye la.. Memula dulu ye, koi rase cam nak meroyan gak.. yela gan sakit lagi gan tak cukup tido lagi..heaven gat kalu ade yang sudi membantu koi ritu sepanjang malam.. Telinga koi ni sangat sensitif dengan bunyi suare Sara ni..ngeliat pon koi bleh dengo orang len confirm tido lena berdengkur bagai.. ini lah name yer bonding..ye koi akui selama dah 2 bulan Sara lahir koi dah bleh bace peel dan kehendak dia..sakit kah dia.. lapa kah dia..ngantok ke dia..bosan ke dia semua la koi leh bace..koi nok kabo ibarat ade skrip halimunan kat muke dia tu. Koi sokmo suh aboh selalu gan Sara supaya wujud bonding tu...After all, dia kan aboh Sara bukan pak sedare ke atok dia ke abang dia ke kan.. penting bonding tu supaye dia mengenali kte sebagai parent dia.. Lagipon budok sedang itu penting untuk pekembangan dia kalu kte sokmo latih dia..

Tido pon sempat silau mate kena flash kamera lagik hehehe


PARANOID

Ni lagi satu benda yang sokmo menghantui koi skang.. koi sangat tak boleh bio kan sara seorang diri lelame..Koi mandi pon kejap2 koi bukak pintu ngintai dia..Dalam pale koi duk pikir takut dia guling ke kiri ke kanan then xdapat angkat pale lemas.. ha sangat negatif koi ni.. padahal bukan ye dia pandai guling lagi pon huhuhu.. pastu kalu dia tido lame kejap2 koi pegang dada dia nafas ke tak..kdang koi letok pale atas dada dia..dup dup dup dup laju amat super f1 hahaha.. syukur..dalam kes ni koi riso takut2 jadi 'sudden death'.. kan banyok kes skang ni sebaik mane kte jage pon kdang kte xsedor smua 2 blaku..koi mang xsanggup kehilangan Sara.. kalu bleh 24jam koi nok duk je tepi dia jage sampai dia beso sampai dia slamat survive sorang diri..tapi koi juge manusia bese perlu tido dan makan dan bersosial...media..hahaha

Koi jugak riso kalu orang shake Sara lebih2..dia kecik lagi semua benda dalam badan still fragile nak2 otak dia.. apekebenda ntah name penyakt sindrome shake ape ntah gitu ler..yang bleh bahye pade anak kecik..bukan coconut shake taw..tu fav koi masa balik Kelantan hahaha selingan jap xde motif sebenar..

Kalu nyusu pon koi riso, takut dia lemas tersedak susu..Banyak kali gak dia cam tersedak susu cepat-cepat koi tegokkan dia tepuk sket2 kat blakang dia..memula dulu koi nanges kot dah aboh dia xde tapi skang koi pandey dah tapi kena slalu pantau ar.. Baru ni koi ade bace, baby kalu aliran susu yang masuk dalam mulut terlampau banyak or berterusan dan baby xsempat nak telan sket2 and straight go to her/his tekak..susu tu bleh masuk ke paru-paru dia..dan bleh wat dia lemas dan sterusnya paham sendiri la...bese ye baby yang minum susu direct dari botol la kena banyak pantau.. yg breastfeed tu even less risk tetap kena gak pantau . see banyak menda kte kena peratikan

Tulang dia pon koi riso..yela macam baringkan dia kat tempat yang xflat yang xdapat tampung struktur tulang belakang dia ke..bahye kot..kang membongkok lak anak koi.. nak2 ble baring dalam car seat dia..tapi skang dah cam beso sket dah ok duk dalam tu kalau tidak sebelom ni duk nyendai gan bantal bawoh badan dia tu kasi flat sket
Tengok muke happy dia duk dalam car seat tu..ble keta jalan trus nak tido huhuhu
(koi suke selimutkan dia gune kain batek sebab sejuk dan nyaman hee)
HOBI BARU

Ha ni paling best, memandangkan koi ade anok pempuan mau xgle ble sopping..kalu beli barang koi, bleh lagi nak hold or bersabo dan hanya cuci mate..tapi barang-barang dia tak mampu kot.. Baru ni ade ekpo mom and baby kat Hotel Zenith Kuantan..1st time gi ekpo baby aritu masa ngandung xkesempatan. Kali ni trus ajak abohnyer gi.. ntah brape ratus habis ntah..tu kre tak drancang..gi sna pon last minit taw... rase ade rm600 gak habis sebab beli stroller dia skali.. ngahngah..kunun nak beli bulan depan ke kan tapi last2 bli time tu gak..tapi koi bli kat manjaku jer pas klua dari ekspo tu sebab sara xsesua pakai baby carrier yg kawan aboh dia bagi tu..nanges je tido pon xpuas..sian nengok..dah pastu nak gi Giant.. trus gi beli.. tu pon kes tak rancang beli pon tak plan nak beli yang mane 1..dah xde diskaun.. sebab terdesak koi decide amek SCR2 jer murah banding yang len..design pon ok cuma dia beso amat..sape2 bawa keta myvi ke menda jangan la amek.. beso keta persona laki koi pon puah nok sumbat kat bonet..tapi tu stoller jadi koi punyer troli jugak hahaha sebab banyak tempat bleh isi..

Tengok happy ke tak happy tido dalam stroller baru..tido pon dalam kebahgiaan hahaha

Hasil rembatan yang koi lakukan.. btw ni baru 1st tme koi sendiri yang sopping baju2 sara
sebab seblom n xtaw gender so smua bli plain colour..skang hambek smua pink 

Baru ni koi usahakan buat headband dia..yang kat kedai mahal amat tak padan gan material so koi decide buat sendiri jer.. kos production dalam rm40 lebih tapi takat ni koi siapkan 6 headband dia...ade lagi balance dia yang tu KIV dlu..kalu kat lua xdapat smua dalam harga gini

Ni la dia hasil yer..ok tak?? bleh la nak buat basahan Sara pakai..rosak pon xralat sangat

Model menggayakan yer:
comel tak saye~~

Hello everybody!!
 ok la tu jer nak citer..ntah menda koi merepek xtaw la..tapi semua pasal anok je keje hehehe ok last but not least:
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ibu pon nok selfie gek!!! hahaha plus gan anok~~
semuanyer gan anok

Ibu love u Nur Qaisara Adelia!!!!!!!!!!!! muahhhhhh~ stay healthy stay happy..






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...