MemBER- MemBER Koi

Leave ur link here::

~We are soulmate to each other~

Nur Qaisara Adelia

Tuesday, December 31, 2013

Flashback 2013 & Wishlist 2014

Assalamualaikum u'ol


Esok dah 2014 cepat jer masa berlalu kan.. mang tak terasa langsung kejap sangat dan tak sangka banyak perkara besar terjadi pada tahun 2013 yang membawa makna penting dalam hidup kte. Jom kte recap balik ape yang dah jadi, moh-moh!!!:

Januari 2013
- prepare tok wedding sendiri..decorate bilik segala bagai mak nenek hehehe bulan yang memenatkan..sigh~

Februari 2013



- Balik Perak settle perihal dokumen kahwin dan dapat berjumpa family kat Perak, agak lama tak balik sana adelah dalam 3 tahun gak. Vacation terakhir bersama en.tunang (Sekarang en.somi hehe) dan 1st time balik Perak melalui negeri Kelantan.

Mac 2013






- Start berhenti kerja sebab nak concentrate pada preparation wedding (banyak DIY project )

Fly to the sky

- Tanggal 31.03.2013 sah bergelar isteri kepada RIKI RISWANDI BIN ZULBAHRI (^_^) budak bulat kesayangan kte hehehe.

April 2013




- Hantar adik laki gi PLKN
- Majlis bertandang kat Kelantan urmm 5 ke 6hb camtu la hehehe alamak luper lak!
- Kena tinggal gan suami sebab dia ade kursus 2 minggu huhuhu elok pas majlis tandang terus kna tinggal..ari-ari nangis sebab rindu tapi ble ingat balik hahah gedik jer lalalala
-

Mei 2013
- Bulan usahasama mewujudkan ahli keluarga baru hahaha.. ok next!!

Jun 2013

- Nak masuk 2 minggu period tak datang nak buat test upt tapi takut hampa sebab orang kta awal2 kawen standard period lambat datang lagipon last month test (-) so masa ari balik Mentakab tetibe mabuk dalam kereta bese okay jer. Sampai malam tu kat Mentakab trus beli UPT test 2 unit yang murah je, esok pagi2 dah test dalam kesamaran mate yang penuh gan tekmate tu double line kluar..syukur sesangat trus jer gerak en.somi tunjuk upt tu.. dalam kerabunan dia meneliti trus cakap YES!! (eleh mesti feeling kuat gak aku yer hehehe) tapi sedih yer kena tinggal lagi huhuhu dia ade kursus.. sedang2 elok pas ari wat test tu.. as usual nangis ari2 rindu waaaaa~~~
- Then, check gan Doc dia cakap dah 6 minggu Alhamdulillah~

Julai 2013




- Ade family day kat Cherating..sedih takleh main sukaneka..waaa~~
- Buat buku pink kat Klinik Kesihatan Ibu dan Anak (KKIA) - 2-3bulan

Ogos 2013




- Birthday kami wee slamat satu bulan senang.. kte 20/08 dia 27/08..gap sminggu jer.
- 1st time raya kat Kelantan sebagai seorang isteri dan menantu.
- 3-4 bulan usia kandungan

September 2013
- Kali ni ikut en.somi gi kursus kat Kuala Terengganu sebab taknak nangis ari2 lagi, tapi bosan gak sebab lepak kat hotel jer..waa~~
-4-5 bulan usia kandungan

October 2013




- Raya Haji 1st en.somi kat Mentakab
- 5-6 bulan usia kandungan

November 2013




- 1st time pergi ke Johor dengan lame yer iaitu 2 hari kekeke tapi dapat la gi Dangabay, umah bapa saudara in-law kat pulai indah tak silap, pahtu kenduri officemate couple en.somi.. leh la pepusing kat Johor sampai gegaduh gan Waze sebab sesatkan kami sampai 1jam stengah padahal stengah jam dah sampai -.-
- Checkup kat KK doc kta ade plasenta plevia = uri berada kat bawah (scary)
- 6-7 bulan usia kandungan

December 2013
- Penghujung tahun yang penuh dengan emosi huhuhuhu
- Banjir besar berlaku kat keliling kawasan Muadzam, luckily Muadzam tak kena tapi kami kena terperuk kat sini la sebab jalan ke Kuantan runtuh.
- Melengkapkan barangan baby dan mak baby tapi still tak siap lagi.. checkup gan doc pakar pas banjir surut.. syukur there is no plasenta plevia in my womb..good job baby u did a very good work.. xsia2 cakap2 gan dia hehehe
-7-8 bulan usia kandungan and still counting my days.. another 42 days to go... doakan yer kekawan smoga sya dapat deliver sorang baby yang sihat walafiat dan sya sendiri slamat melalui smua yer..



Wishlist 2014







  1. Dapat anak yang sihat dan baik ( still misteri gender yer tapi orang kata naluri ibu tu bleh taw laki ke pempuan..kalu orang tanya laki ke pempuan ko rasa.. kte rase dia maybe perempuan maybe tapi pepon laki pon kte trima)
  2. Dapat balik ke Perak dengan lebih lama lagi nak introduce en.somi pada barisan sedara2 yang belambak itu hehehe sian dia sedara2 dia banyak duk jauh dari Malaysia..
  3. Dapat pergi bercuti sekeluarga bukan kerana menghadiri perkahwinan or balik kampung or sebagai yer alasan.. yang penting niat tu hanya mau becuti.. actually ni wishlist 2013 tapi sebab banyak sebab carry forward ke 2014.. en.somi sila noted!! mungkin ke Melaka.
  4. Lengkapkan perabot dalam umah.. skang masih seperti half student half family
  5. Menajdi ibu, isteri dan anak yang baik pada yang berkenaan.
  6. Dapat badan yang langsing wewiiitt gitu hehehe so bleh sarung baju2 lame dan jeans lame tu balik.
  7. Pengurusan kewangan yang lebih baik dan stabil memandangkan gov dah wat budget attack kat rakyat.. next pilihnraya confirm nak gi undi..tak kire! i'm wacthing u guy~~
ok tu jer... bye2



Monday, December 16, 2013

8 months already!! yeahh~~

Assalamualaikum u'ol


   Arini officially genap 8 bulan usia kandungan alhamdullillah dah tak lame lagik dah dak tecik ni nak kluar..feeling excited 2 da max ol..hehehe.. mari gelek inul sket yeah!!yeah!! yeah!!..hehe over sudeee


  Pagi tadik ade check up kat KK, skang ni selang 2 minggu skali dah kna check up. Macam bese la awal2 pagi, nurse baru nak punch card kte dah terpacak dalam klinik 2 dah hehehe.. Check up kali ni agak mengecewakan sket la sobsobsob berat tak naik maintain jer.. brape?? 70kg (dgn bangga yer) :).. awal preggy ari2 dh menternak lemak gan jaye yer sbanyak 64kg so baru 6kg jer naik..baby banyak serap lemak ibu..goood xsia2 menternak.. pahtu check Hb. memula cucuk sket kat jari jer and test pakai mesin mende ntah skali naik 10.2.. rendah ko.. kte lak cam blur jap leh taye rendah ker??.. aah rendah.. masa tu ingat hb ok jer sebab tak penah langsung nak nyawa2 ikan tetibe 8 bulan 10.2..terkejut mak ko..tak pasal2 kena amek 1 picagari darah huhu baru bajet takde kena cucuk.. tak pasal2 sticker kat depan buku dah tukar jadi kaler hijau dari kaler putih..maksudnyer de masalah la 2.. last check aritu hb 11.2 pahtu berat naik 2kg dengan jaye yer..


   Nurse cakap maybe kte penat or tak cukup tido.. mang dedua la.. dak tecik ni makin gemok kuat lak dia tinju dalam perot sampai nak tido pon kekadang kena cakap gan dia dan usap2..kalu kte lapar bangun gi cari makan dulu..pahtu baru la dia diam and kte pon leh tido kalu tak sampai 3, 4 pagi tak leh tido.. sabo jer la.. Pasal letih tu, memang la..lately ni kte rase mudah letih, diri lelame pon dah menarik2 urat kaki slalu yer time memasak la.. untung kalu dapat cuti masak hehehe.. pahtu Sabtu baru ni kte lak gi gagah la ngemas umah, sapu sampah segala.. padahal serius kte tak larat nak amek barang kat bawah pon kena cangkung katak baru dapat amek..bile nak bangun amboi kemain berat lagi.. last2 masa duk sapu tu tetibe kaki kte cam dah tak larat sangat nak tampung kot sampai rase sakit kat tulang peha.. mang nangis la pastu penat+ sakit+lemah..sampai arini tak leh jalan macam bese..lambat2 jer jalan.. malam-malam habis lenguh2 tangan kaki semua..pahtu nanges sesorang hurmm.. umah kuarters kte ni besar sangat bagi kte banyak sangat tempat nak kena sapu tu jadi penat tu tapi tak sapu kang umah dah macam tempat pelupusan sampah sebab habuk cepat betol la berkumpul..stress.. 

    Kesan dari Hb rendah tu, kte kena hantar sampel najis ke makmal dorang untuk check ade cacing ke sebab ni 1st time kte yer hb rendah.. jap gi kte nak kluar la ni..susah betoi nak amek sample nyer taw hehehe korang bayang la sendiri malas citer.. :P

  Pasal uri ari2, tadi scan lagik gan doc sni.. memula scan tak dapat cari..doc suh gi minum air bebanyak kang rase nak kencing sangat kang jumpe dia balik scan balik..slamat bawa air..puas gak nak suh rase terkencing sebab kte nak balik cepat hehe..pah dah teguk air tu tunggu kejap jejalan jap baru rase.. trus jer masuk jumpa doc and scan balik.. doc kata uri tu dah naik sket tapi still kat bawah.. sebab kedudukan baby pon xbetol lagi..kpala dia kat atas (kte suka tekan2 bonjol yang nek atas perot masuk balik dalam perot, uper yer kepala dia huhuhu insaf..maafkan ibu ye nak).. Rabu ni datang lagik sebab doc pakar ade trun KK maybe dia dari Kuantan.. name Dr. Azam.. Huhuhu macam lelaki je 2.adeh~


   Berat baby stakat ni dah 1.7kg kre dalam 2 minggu dia dah naik 600gram.. tu tak campur berat uri gan air ketuban lagi..ayoyo kan macam penguin keboroian tu hehe...bese orang tak ngandung ingat kte saje2 la buat2 penat segala ape kan..ce letak gula 3 kg pahtu ikat pakai kain kemas2 kat perot then biar sampai berhari2 tengok rase aper.. tapi klau layan sangat rase letih sakit segala tu boleh jatuh mood sehari makanya terpakse pura2 sihat sejahtera tanpa rase pe2 huhu. pe pon harap nek check up smua yer dah ok. Lagi beberape minggu je lagi nak balik ready tok salin..huhuhu kejap je mase berlalu.


Sepanjang dah genap 8 bulan ni, pinggang kte dah start rase sakit2..kaki sakit tangan sakit..kpala kekdang sakit aish pakej la..tapi paling obvious pinggang la macam nak tercabut je kekedang tu.. bila angkat berat sket pon tak larat sebab bile angkat baby dalam perot ppon macam mendap ke bawah jadi sangat berat kat bawah.. bayang macam korang dukung budak yang minta diturunkan, kan slalu dorang beratkan badan kan.. ha camtu la rase yer.. jadi ringan-ringan la tangan tolong ibu ngandung  (^__^) 


K la, kte nak makan petang ni bye uol
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...