MemBER- MemBER Koi

Leave ur link here::

~We are soulmate to each other~

Nur Qaisara Adelia

Tuesday, December 31, 2013

Flashback 2013 & Wishlist 2014

Assalamualaikum u'ol


Esok dah 2014 cepat jer masa berlalu kan.. mang tak terasa langsung kejap sangat dan tak sangka banyak perkara besar terjadi pada tahun 2013 yang membawa makna penting dalam hidup kte. Jom kte recap balik ape yang dah jadi, moh-moh!!!:

Januari 2013
- prepare tok wedding sendiri..decorate bilik segala bagai mak nenek hehehe bulan yang memenatkan..sigh~

Februari 2013



- Balik Perak settle perihal dokumen kahwin dan dapat berjumpa family kat Perak, agak lama tak balik sana adelah dalam 3 tahun gak. Vacation terakhir bersama en.tunang (Sekarang en.somi hehe) dan 1st time balik Perak melalui negeri Kelantan.

Mac 2013






- Start berhenti kerja sebab nak concentrate pada preparation wedding (banyak DIY project )

Fly to the sky

- Tanggal 31.03.2013 sah bergelar isteri kepada RIKI RISWANDI BIN ZULBAHRI (^_^) budak bulat kesayangan kte hehehe.

April 2013




- Hantar adik laki gi PLKN
- Majlis bertandang kat Kelantan urmm 5 ke 6hb camtu la hehehe alamak luper lak!
- Kena tinggal gan suami sebab dia ade kursus 2 minggu huhuhu elok pas majlis tandang terus kna tinggal..ari-ari nangis sebab rindu tapi ble ingat balik hahah gedik jer lalalala
-

Mei 2013
- Bulan usahasama mewujudkan ahli keluarga baru hahaha.. ok next!!

Jun 2013

- Nak masuk 2 minggu period tak datang nak buat test upt tapi takut hampa sebab orang kta awal2 kawen standard period lambat datang lagipon last month test (-) so masa ari balik Mentakab tetibe mabuk dalam kereta bese okay jer. Sampai malam tu kat Mentakab trus beli UPT test 2 unit yang murah je, esok pagi2 dah test dalam kesamaran mate yang penuh gan tekmate tu double line kluar..syukur sesangat trus jer gerak en.somi tunjuk upt tu.. dalam kerabunan dia meneliti trus cakap YES!! (eleh mesti feeling kuat gak aku yer hehehe) tapi sedih yer kena tinggal lagi huhuhu dia ade kursus.. sedang2 elok pas ari wat test tu.. as usual nangis ari2 rindu waaaaa~~~
- Then, check gan Doc dia cakap dah 6 minggu Alhamdulillah~

Julai 2013




- Ade family day kat Cherating..sedih takleh main sukaneka..waaa~~
- Buat buku pink kat Klinik Kesihatan Ibu dan Anak (KKIA) - 2-3bulan

Ogos 2013




- Birthday kami wee slamat satu bulan senang.. kte 20/08 dia 27/08..gap sminggu jer.
- 1st time raya kat Kelantan sebagai seorang isteri dan menantu.
- 3-4 bulan usia kandungan

September 2013
- Kali ni ikut en.somi gi kursus kat Kuala Terengganu sebab taknak nangis ari2 lagi, tapi bosan gak sebab lepak kat hotel jer..waa~~
-4-5 bulan usia kandungan

October 2013




- Raya Haji 1st en.somi kat Mentakab
- 5-6 bulan usia kandungan

November 2013




- 1st time pergi ke Johor dengan lame yer iaitu 2 hari kekeke tapi dapat la gi Dangabay, umah bapa saudara in-law kat pulai indah tak silap, pahtu kenduri officemate couple en.somi.. leh la pepusing kat Johor sampai gegaduh gan Waze sebab sesatkan kami sampai 1jam stengah padahal stengah jam dah sampai -.-
- Checkup kat KK doc kta ade plasenta plevia = uri berada kat bawah (scary)
- 6-7 bulan usia kandungan

December 2013
- Penghujung tahun yang penuh dengan emosi huhuhuhu
- Banjir besar berlaku kat keliling kawasan Muadzam, luckily Muadzam tak kena tapi kami kena terperuk kat sini la sebab jalan ke Kuantan runtuh.
- Melengkapkan barangan baby dan mak baby tapi still tak siap lagi.. checkup gan doc pakar pas banjir surut.. syukur there is no plasenta plevia in my womb..good job baby u did a very good work.. xsia2 cakap2 gan dia hehehe
-7-8 bulan usia kandungan and still counting my days.. another 42 days to go... doakan yer kekawan smoga sya dapat deliver sorang baby yang sihat walafiat dan sya sendiri slamat melalui smua yer..



Wishlist 2014







  1. Dapat anak yang sihat dan baik ( still misteri gender yer tapi orang kata naluri ibu tu bleh taw laki ke pempuan..kalu orang tanya laki ke pempuan ko rasa.. kte rase dia maybe perempuan maybe tapi pepon laki pon kte trima)
  2. Dapat balik ke Perak dengan lebih lama lagi nak introduce en.somi pada barisan sedara2 yang belambak itu hehehe sian dia sedara2 dia banyak duk jauh dari Malaysia..
  3. Dapat pergi bercuti sekeluarga bukan kerana menghadiri perkahwinan or balik kampung or sebagai yer alasan.. yang penting niat tu hanya mau becuti.. actually ni wishlist 2013 tapi sebab banyak sebab carry forward ke 2014.. en.somi sila noted!! mungkin ke Melaka.
  4. Lengkapkan perabot dalam umah.. skang masih seperti half student half family
  5. Menajdi ibu, isteri dan anak yang baik pada yang berkenaan.
  6. Dapat badan yang langsing wewiiitt gitu hehehe so bleh sarung baju2 lame dan jeans lame tu balik.
  7. Pengurusan kewangan yang lebih baik dan stabil memandangkan gov dah wat budget attack kat rakyat.. next pilihnraya confirm nak gi undi..tak kire! i'm wacthing u guy~~
ok tu jer... bye2



Monday, December 16, 2013

8 months already!! yeahh~~

Assalamualaikum u'ol


   Arini officially genap 8 bulan usia kandungan alhamdullillah dah tak lame lagik dah dak tecik ni nak kluar..feeling excited 2 da max ol..hehehe.. mari gelek inul sket yeah!!yeah!! yeah!!..hehe over sudeee


  Pagi tadik ade check up kat KK, skang ni selang 2 minggu skali dah kna check up. Macam bese la awal2 pagi, nurse baru nak punch card kte dah terpacak dalam klinik 2 dah hehehe.. Check up kali ni agak mengecewakan sket la sobsobsob berat tak naik maintain jer.. brape?? 70kg (dgn bangga yer) :).. awal preggy ari2 dh menternak lemak gan jaye yer sbanyak 64kg so baru 6kg jer naik..baby banyak serap lemak ibu..goood xsia2 menternak.. pahtu check Hb. memula cucuk sket kat jari jer and test pakai mesin mende ntah skali naik 10.2.. rendah ko.. kte lak cam blur jap leh taye rendah ker??.. aah rendah.. masa tu ingat hb ok jer sebab tak penah langsung nak nyawa2 ikan tetibe 8 bulan 10.2..terkejut mak ko..tak pasal2 kena amek 1 picagari darah huhu baru bajet takde kena cucuk.. tak pasal2 sticker kat depan buku dah tukar jadi kaler hijau dari kaler putih..maksudnyer de masalah la 2.. last check aritu hb 11.2 pahtu berat naik 2kg dengan jaye yer..


   Nurse cakap maybe kte penat or tak cukup tido.. mang dedua la.. dak tecik ni makin gemok kuat lak dia tinju dalam perot sampai nak tido pon kekadang kena cakap gan dia dan usap2..kalu kte lapar bangun gi cari makan dulu..pahtu baru la dia diam and kte pon leh tido kalu tak sampai 3, 4 pagi tak leh tido.. sabo jer la.. Pasal letih tu, memang la..lately ni kte rase mudah letih, diri lelame pon dah menarik2 urat kaki slalu yer time memasak la.. untung kalu dapat cuti masak hehehe.. pahtu Sabtu baru ni kte lak gi gagah la ngemas umah, sapu sampah segala.. padahal serius kte tak larat nak amek barang kat bawah pon kena cangkung katak baru dapat amek..bile nak bangun amboi kemain berat lagi.. last2 masa duk sapu tu tetibe kaki kte cam dah tak larat sangat nak tampung kot sampai rase sakit kat tulang peha.. mang nangis la pastu penat+ sakit+lemah..sampai arini tak leh jalan macam bese..lambat2 jer jalan.. malam-malam habis lenguh2 tangan kaki semua..pahtu nanges sesorang hurmm.. umah kuarters kte ni besar sangat bagi kte banyak sangat tempat nak kena sapu tu jadi penat tu tapi tak sapu kang umah dah macam tempat pelupusan sampah sebab habuk cepat betol la berkumpul..stress.. 

    Kesan dari Hb rendah tu, kte kena hantar sampel najis ke makmal dorang untuk check ade cacing ke sebab ni 1st time kte yer hb rendah.. jap gi kte nak kluar la ni..susah betoi nak amek sample nyer taw hehehe korang bayang la sendiri malas citer.. :P

  Pasal uri ari2, tadi scan lagik gan doc sni.. memula scan tak dapat cari..doc suh gi minum air bebanyak kang rase nak kencing sangat kang jumpe dia balik scan balik..slamat bawa air..puas gak nak suh rase terkencing sebab kte nak balik cepat hehe..pah dah teguk air tu tunggu kejap jejalan jap baru rase.. trus jer masuk jumpa doc and scan balik.. doc kata uri tu dah naik sket tapi still kat bawah.. sebab kedudukan baby pon xbetol lagi..kpala dia kat atas (kte suka tekan2 bonjol yang nek atas perot masuk balik dalam perot, uper yer kepala dia huhuhu insaf..maafkan ibu ye nak).. Rabu ni datang lagik sebab doc pakar ade trun KK maybe dia dari Kuantan.. name Dr. Azam.. Huhuhu macam lelaki je 2.adeh~


   Berat baby stakat ni dah 1.7kg kre dalam 2 minggu dia dah naik 600gram.. tu tak campur berat uri gan air ketuban lagi..ayoyo kan macam penguin keboroian tu hehe...bese orang tak ngandung ingat kte saje2 la buat2 penat segala ape kan..ce letak gula 3 kg pahtu ikat pakai kain kemas2 kat perot then biar sampai berhari2 tengok rase aper.. tapi klau layan sangat rase letih sakit segala tu boleh jatuh mood sehari makanya terpakse pura2 sihat sejahtera tanpa rase pe2 huhu. pe pon harap nek check up smua yer dah ok. Lagi beberape minggu je lagi nak balik ready tok salin..huhuhu kejap je mase berlalu.


Sepanjang dah genap 8 bulan ni, pinggang kte dah start rase sakit2..kaki sakit tangan sakit..kpala kekdang sakit aish pakej la..tapi paling obvious pinggang la macam nak tercabut je kekedang tu.. bila angkat berat sket pon tak larat sebab bile angkat baby dalam perot ppon macam mendap ke bawah jadi sangat berat kat bawah.. bayang macam korang dukung budak yang minta diturunkan, kan slalu dorang beratkan badan kan.. ha camtu la rase yer.. jadi ringan-ringan la tangan tolong ibu ngandung  (^__^) 


K la, kte nak makan petang ni bye uol

Tuesday, November 26, 2013

Uri Rendah Semasa Usia Kandungan 7 Bulan

Assalamualaikum u'ol


     Last week, kte ade monthly check up kat KKIA Hospital Muadzam kat sni.. Aritu kte banyak la kena buat antaranya minum air gula, kena cucuk kancing gigi (ATT) kali kedua, check perot dan scan gan doktor.. Lame sangat okay..kte gi dalam kul 8 follow husband klua gi keje trus dia anta gi KK.. Kte settle semua nak dekat kul 1.. hangin betoi rase sebab tak sistematik..orang yang datang kemudian pon dah balik kte yang paling awal datang paling last balik.. mungkin orang pon ramai sekali sebab kte gi ari Isnin. Dah la kena cucuk sampai 3 kali rase lembik jer sebab melawan gan fobia kena cucuk huhuhu slamat spare bawa muffin ilang lapar.. sian ke en.somi la, memula dia balik ke opis dia pastu dalam kul bape ntah dia datang tunggu kte tapi masa tu kte ade check up gan nurse. Lame gak la dia tunggu huhuhu last-last balik makan lunch trus hee.


   Kte arap sangat check up kali ni okay macam sebelum ni tapi ape boleh buat scan gan doktor,doktor kata kte yer uri kat bawah..kedudukan baby kepala kat atas kaki kat bawah..patut kte selalu rase macam orang men taip-taip kat bawah sna tu huhuhu.. Check up kte yang len macam  berat ok (nek 0.5kg), tekanan darah ok, Hb ok (naik jadi 11.9), degupan jantung baby ok, tumbesaran dia pon ok even mak dia kekadang xlalu nak makan.. berat dia pon dah 1.1kg..anak ibu dah besar clap3x~~


   Bebalik pada uri tadi, agak lambat kte masuk jumpa doc..ble dah masuk doc taye ade sakit ape-ape ke?.. kte cakap kte gatal bahagian sekitar vagina ni dah sebulan lebih puas sapu memacam. Ble ditaye ade bleeding ke kte cakap takde.. So doc scan perot dlu, check panjang, check air ketuban and kte minta tolong tengok gender dak tecik ni..tapi still tak nampak huhu sangat berahsia okay. Pastu doc cari uri, godek-godek doc kata uri macam kat bawah.. dia pon gan muke takde masalah cakap "lagi 2 minggu check gan doc pakar pulak ye puan".. aku dah blur, " uri kat bawah tu bahye ke tak ea" kata aku dalam ati.. pastu doc tetengok kan vagina aku ni huhuhu malu okay tapi gatal ye dah tak tahan bagi jela tengok lagipon doc pempuan..mang cam melecet pedih gler..doc kta nak bagi ubat sapu alhamdullilah la pas 2 3 ari guna lecet dah kurang dan ilang terus gatal-gatal pon dah kurang.. korang kalu ade masalah ape-ape jangan segan cakap,kte ni tak grade lulusan kedoktoran jadi jangan memandai-mandai memanipulasikan kesakitan sendiri dan judge ubat ape nak bagi ok???... paham??? good~~



Hasil scan gan doc 


    Doc kata kte yer uri macam kat stage 1 lagi..korang google la ea info pasal uri ni malas nak copy paste heee... doc tu kata kalau 2 minggu lagi ble check gan doktor pakar uri still kat bawah (kre masa tu dah 30minggu kandungan kte) masa 36 minggu kte kena admit ke hospital takut bleeding nanti..bahye tok baby dan juga kte.. Sepanjang tempuh tu, jangan bersama suami dan jangan buat keje berat-berat sangat.. tu lagik masalah, en.somi takde masalah nak tolong kte kemas-kemas umah ke ape tapi tu la kte kena cakap la kat dia minta tolong tu ini..tetibe rase cam queen control lak rase cam kekok jer..tapi kte mang tak larat sapu satu umah ni slalu lepas tu pinggang kte sakit sesangat..pastu mula la nak nanges..huuu.. oh satu lagik, ble en.somi yang buat kte cam tak caye 100% dia wat keje huhuhu maksud yer kte kna pantau gak mane bawah-bawah bakul tu sapukan skali jangan ade sehelai rambut mahupun habuk kat lantai... bese laki buat cenggitu-cengitu jer..huhu memang pon banyak lagik habuk tapi takpela at least dia nak tolong..kang dapat yang berat tulang lagi la kan...orang kta kalu nak suami ringan tulang tolong kte awal-awal kawen ni la..sambil-sambil tu ajar dia camana nak buat keje umah skali.. bese yer lelaki tak buat smua tu kat umah dia dlu jadik dorang tak taw camana..kte la kena ajar scara soft spoken..rumahtangga ni dibina oleh kte berdua takkan kte sorang je buat ade masa dia pon kena la tolong sket-sket ye dak.. umah dia jugak..


     Alhamdulilah en.somi dah pandai camana membasuh baju guna mesin dengan betoi kalu tak memula dlu cam tong dram mesin tu pusing ketang ketung huhuhu.. syabas-syabas dah dapat diploma basuh baju guna mesin dah heee..xdela dah kte risau.. yela kekadang berat gak baju-baju tu smua..kte kan dah berat skarang mang tak larat gak kekdang so minta tolong dia la hee...urmm cam dah larik tajuk jer kisah yer hahahahahahaha..

   Takpela korang doa-doakan la ea check up kte next week ni uri kte dah okay..takut la deliver awal mental tak ready lagi ni..nanti kte update pekembangan yer.. bye ol.. salam

Wednesday, November 20, 2013

Done!! Sesi Mendobi Baju & Kain Baby ^__^

Assalamualaikum u'ol


    Minggu ni genap la kandungan kte 7 bulan.. rase sesuai dah nak dobi baju-baju dak tecik ni..kang lelambat terkeluar lak dia sian baju tak cuci lagi.. Amek masa gak nak cari mood nak mendobi ni..yela bukan ape baju-baju dan kain-kain dia yang len smua dalam plastik lagi..hooii malas je rase nak buang-buang smua tu.. tapi pagi tadik gagahkan jugak buat.. Kalu nak tunggu mood datang tak jadik rase yer..lame lagik dia nak mai huhuhu.. Lagipon smalam checkup kat KK ade sket issue pasal uri kte jadi takutla pe-pe jadik baik kte standby sesiap ape yang ade.. 


    Btw. gender baby masih lagik rahsia..kedudukan baby still tak normal so susah nak taw jadik baju-baju dia semua yer masih putih..kalu ikutkan ati nak beli jer kaler pink hehehehe comel kot tapi kang kluar lelaki payah lak..ti orang salah sangka lak pempuan..Abah dia kta tunggu nanti la dia belikan maksudyer pas kte salin la tu baru gi beli.. takpela janji dia ade baju.. Mendobi ni kte buat 2 round, kte asingkan tuala dan kain bedung gan baju dan kain napkin dia.. sebab mesin kte super cerai yang hebat nanti habis habuk-habuk tuala lekat kat kain len.


1ST ROUND : NAPKIN+ BAJU+SLUAR+SARUNG TANGAN/KAKI+TOPI

Penyangkut Baju : around RM 26++  beli kat Giant, material besi bagi tahan lasak ^_^
-Kte sangkut baju sluar  dan kain napkin anakku 8 helai muat2 smua


Penyangkut Baju: xingat harga maybe belas-belas gak rase yer, beli kat Giant gak
-Kte kepit sarung tangan kaki dia..pon muat2  penyidai

Settle 1st round

Nama objek: Karungisikainsumbatdalammesin (xtaw name ye hehehe)
- Kte letak sarung kaki/tangan dia dalam ni pastu sumbat dalam mesin so takla susah nak cari-cari mana pasangan ye
-Beli agak besar sebab men rembat jer, pon beli kat Giant, harga around RM9++ kot

2ND ROUND: TUALA+BEDUNG



Overall look after 2 round of washing clothes
-kte tak beli banyak pon tapi rase yer cukup la tu.. asal ade kang tak cukup pas salin la baru beli


Till we meet again...daa slamat mendobi baju mummy sekalian

Friday, November 15, 2013

Bila Kebosanan Melanda

    Korang kalau boring watpe???.. macam kte yang dah kawen plus duk umah lak tu plus xde shopping complex skitar kawasan yang boleh di ajak lepak window shopping memang ble bosan akan jadik cam orang giler sket..kekeke..


   Bese yer yang jadik mangsa lain tak bukan dak gebu lagi montel tapi kacak iaitu en.somi den la hehehe..sape lagik..anak takde lagi ngah on the way construct kekekeke.. Dolu-dolu sebelom kawen kalu bosan, kte suke buli adik-adik laki kte..dorang pon dah cam redha je kna buli sebab kakak yer sorang ni je plak tu garang dan ganas plus kekdang sengal.. so layan kan je..hahaha.. Alaa kte bukan buat ape pon just picit-picit pipi dorang, men segah-segah sampai dorang menjerit2 cam nampak antu - fav ni ^_^... sorok buaye and kain bucuk dorang..kekeke best betoi.. Sampai adik bongsu kte ade cakap;

" kalau anak awak ikut perangai awak MasyaAllah tapi kalau ikut perangai abg iki (en.somi) Alhamdulillah~"

.. siot je dak kecik tu hahaha tapi memang pon.. en.somi ni berhalus sket gan dak2, ikut je budak tu nak ape... nak Running Man dia  bagi even penat2 baru sampai...kte jangan arap la.. ^__^
Ni la dak2 tu yang slalu jadik mangsa buli koi

    Tapi dah kawen ni tak dapek la nak buli dorang gi..masa balik kampung je dapat -..-.. sekarang buli en.somi jela ble bosan.. Antara keje2 noty kte:

1. Masukkan plastik roti gardenir yang besar tu pahtu lipat sampai kecik pahtu selit masuk dalam baju keje dia ikut celah2 button.. baju tu dah tie in  dalam slua hehe puas dia bawak kluar ..dia sampai kata nak potong elaun kte bulan depan sebanyak RM50 sebab dia kate kte nakal sangat.. -..-.. tak eran ti kte amek balik..

2. Nyorok belakang pintu ble dia balik dari keje pahtu segah.. selalu yer berjaye la..cume ble dia dah pandai bace taktik kte..fail gak la kekadang tapi kte suh dia buat2 terkejut gak demi effort menunggu kte tu  ^_^.
Sekarang pon dia dah terpengaruh mula nak men segah kte pulak :P tapi xjadik~~ kekeke

3. Amek gambar n video dia time tido..ni fav gak ni sampai nyampah2 dia huhuhu..dah sape suh tido comel sangat..uweekk!!

4. Buat2 tido masa dia balik keje pahtu segah..hee tapi kekdang mang ngah tido pon huuu

5. Suke gletek dia.. pengeli uper ye en.somi ni..pe lagik point kte la.. sampai bergegar-gegar lemak dia gelak kekeke comel jer~

6. Suke men janggut ikan, janggut kambing, janggut bekas jahitan and misai kucing dia...haa ade 3 jenis janggut dia taw.. tapi baru ni dia shave habis..pelik je kte tengok muke dia dah macam orang len..trus tak kasi dah shave sampai habis pasni..sekarang dah tumbuh sket2..happy clap3x~~

6. Menang men Jutaria gan dia pastu gelak jahat macam dalam citer jahat dalam tibi tu hee.. over taw mak buyung ni.. Sampai sekarang dia tak puas ati sebab tak menang2 men Jutaria tu gan kte HEEE.. nasib la dapat isteri yang brilliant cam ai ni hahahha.. (sebenarnya baru 2 kali men sejak beli Jutaria tu tapi dedua kte menang).. xshen kte sampai la ni tak habis2..^_________^.

7. Hacked Wechat Group opis dia..buat emotion yang kelaka2 pah2 post dalam group.. tapi en.somi dah kantoi kan kte yang buat -.-..baru nak buat lagik..kte pon nak ade gak group opismate huhuhu



   Banyak lagik sebenarnya, tapi takkan nak story semua ye dak..bia la kte simpan sendirik hee.. dia taw kte bosan sesorang kat umah pah dia balik keje kte mula la jalankan aktiviti paranormal ni..dia layankan je..mak buyung takleh di kasari maupun di sakiti ti nanges beberape ari..hehehe so layan kan je.. mekaseh yer bang ti syg buat lagik :) tapi elaun jangan la potong yer..abg kacak lagi encem lagi bombastik lagi mabeles lagi urmm comel lagik dot2..k dah hee.

Ni la mangsa buli kte sekarang sebab keredhaan dia la kte rela ati membuli ^__^


P/s: Mesti dia cakap "suka ati jer".. maap bebanyak ye bang hanya sekadar bergurau..syang abg ketat2 muaahhxxx


Wednesday, November 13, 2013

Persiapan Barang-barang Baby (Latest Update)

Assalamualaikum u'ol


      Ketemu lagi kte dalam entry di bulan November pulak...kekeke almaklum la entry sebulan sekali dua je update..dasar malashh heeeeee ^__^. Just nak share perkembangan terkini di minggu ke-27 mengandung, lagi beberapa ari lagi nak masuk 7 bulan..haa 2 bulan lagi u'ol kejap je rase nak kuar dah dak tecik ni..clap2~~~


Ni masa scan bulan lepas sebelum raye haji. Usia kandungan dalam 6 bulan lebih


    Aritu masa nak cuti raye Haji gi la scan 2D kat Poliklinik Sulaiman Temerloh harga RM40. Scan godek kiri kanan xnampak gak gender..frust~~ dak tecik ni berenang kuak kupu-kupu dalam perot tu jadi melintang tu, di kepit ye si ehem2 dia mane nak nampak..kekeke xpela janji ibu nampak awak idup sihat dalam perot ni nak berenang berirama pon xpe hehehe.. comel sangat awak taw, ibu nampak kepala awak pahtu nampak awak genggam jari jemari..so cute...ibu ingat awak kecik lagi uper yer dah almost full develop.. clap3x~~ ^__^.. Niat ati nak je scan 3D&4D tapi mahal sangat la tak jumpa lak area dekat-dekat Pahang or Kelantan yang charge RM100 je... ade pon charge nak sampai RM200 amboi mahai bebenor.. RM200 leh beli memacam tau??


     Nak jadikan cerita, baru ni en.somi adela dapat rezeki lebih sikit..yela gaji tak masuk lagikan.. So weekend baru ni gi la shopping barang baby mana yang takde tu..gi Kuantan Parade je beli kat The Store.. pahtu singgah Giant beli pengepit bagai.. tapi tanpa rancang terus nampak ade almari kecik macam comel je.. saje je banyak-banyak borak gan en.somi kunun2 nampak minat nak beli tapi tak cakap kekeke..tapi dia pon cam pilih la yang mana satu. Kte taye la "Nak beli ke?? bajet dah lari ni kalu nak beli abang kena topup la SKET.".. Hahaha sket la sangat kte suh topup ayat je lebih kekeke. Kitorang tak beli barang baby camtu je tanpa rancang.. Mesti dah set bajet dan list ape barang nak beli kalu tak kelaut. Almari tu kre dah lari la ingat beli nanti je dah alang-alang orang bagi signal green light hohoho. sambor jela what u waiting for??.


List amek dalam internet tak ingat blog sape, kte just susun balik bagi cantek

      List tu 2nd print punyer, yang 1st dah macam belacan kte kerja kan. Ni kte wat kotak2 pesen malas buat dalam Excel kte direct je wat dalam tu.. List tu tak state brape banyak kena beli so kte set la dalam column NEED.. pahtu brape banyak dah beli kte state dalam column BUY.. bile dah slari NEED dan BUY baru tick dalam column DONE. Senang macam ni tak pening lebih organize even besar gedabak bawa list ni kat shopping mall hahaha ade koi duli?? no~no~ (padahal buka kt timbunan baju supaya orang len xnampak hehe)



Almari yang kte beli..tak besar mana pon kecik je seswai la gan harga.. Barang pon men letak je dulu
  
    Almari tu kte beli harga dia RM79.90 camtu la kre RM80 la senang..ade 5 partition..3 dari tu ade pintu bertutup dan 2 lagi open camtu je.. Rumah ni cepat berhabuk macam tak seswai beli yang open semua so pilih jenis ni..yng open tu boleh la letak pampers ke atau barang toiletries dia. Selerak la sket ye, sebab nak kemas pas basuh baju baby tu nanti.. Dalam box biru atas almari tu ade hanger dan penyepit baju dak tecik ni lagipon box ni la nak bawa balik umah MIL nanti masa berpantang nanti. Bakul kat bawah ade bunga-bunga tu recycle bakul masa tunang dulu jimat bukan?? hehehe.. pahtu kte beli bakul kecil  ade teddy bear..sebab cute sangat kte belila..ala baru RM5.90 xmahal pon huhuhuhu leh letak  set grooming dia.

   Aritu ingat nak beli tilam yang dah siap dengan kelambu tapi MIL xkasi sebab  kata susah nak basuh dan susah nak tukar sarung..ikutkan jela tak kisah la pe pon janji bertilam dak tecik ni.. pahtu kte beli kelambu kaler biru untuk ketenangan beliau hahaha kunun-kunun terapi la tu. Set tilam MIL tolong belikan kat Kelantan sna kan murah sket. Sarung tilam bantal MIL buatkan.. Baru ni kakak ipar yang duk Kelantan cakap MIL nak jahitkan bedung baby dan kte, nak buat baju baby, nak buat sarung tangan dan kaki baby.. haa excited dia, mana tak ye smua menantu dia nak bersalin tahun depan hehehe 3 cucu sekaligus insya'Allah. K la nak bersiap2 nak kluar perabiskan dwet jap

Bye u'oll kalu kte rajin kte update entry lagi bulan ni kalu tak bulan depan la baru update lagi hohohoho..

bye.wasalam






Friday, October 25, 2013

Resepi Kek Batek Sedap dan Mudah

Assalamualaikum u'ol~~



    Lame dah nak share resepi Kek Batek ni tapi asek fail je sebab dah habis kek batek baru ingat nak snap.. jadik ape kejadah ye semua ini hehehe...Kte suka sangat kek batek so selalu la buat masa sebelum kawen  tapi yer arini buat esok habis dah..ramai tukang bantai..tapi pah kawen berdua je gan en.somi seminggu tak habis lagi hehe sebab kte makan siket-siket. Kek Batek ni kte buat before raye haji baru ni  sekarang baru datang mood nak share hahahaha..teruks sungguhs inik budak kan?kan?

      Resepi ni sonang amat, kte tak suka buat benda susah sampai kerut-kerut muka pikir pasal amount bagai kalu bleh campak semua..pong pang pong pang... walllaaaaahh!! siap dan sedap..ha cengitu kaw~ . So, ape kte lengah-lengah kan lagik masa mari kte terjah bahan-bahan yer.


BAHAN-BAHAN:

                                              

  1. 1 paket Milo - saiz paling kecik tak silap dalam 250g so humban je semua tak perlu sukat2 pening je .
  2. 1 paket biskut Marie perisa cappucino jenama Munchy - detail ni sebab ni yang paling sedap dari guna yang original punya..kalu guna yang len tak sedap macam guna jenis ni.
  3. 1 ketul Buttercup jenis paling kecik - tapi bleh je guna jenis Farmcow tapi dia akan jadik cam berminyak siket adunannya but still ok je.
  4. 1 tin susu pekat saiz kecik ape2 brand pon boleh- tapi kte guna saiz besar sebab saiz kecik takde (kalu ade guna je semua) so agak2 tinggalkan dalam suku susu balance dalam tin kalu guna semua manis amat bleh jugak nak kurangkan lagik bergantung pada anda.
  5. 2 biji telur ayam - nak tambah pon boleh so kuantiti cecair pon bertambah hehe tapi taknak letak telur pon boleh cuma tak la rase sedap sebab cam tak rase lemak2 siket..cengitula.
  6. Secukup rasa esen vanilla :)
  7. 1 cawan nestum

CARA PENYEDIAAN

1. Patah-patahkan 4 bahagian biskut marie

2. Api kecik tok cairkan butter - masuk butter tunggu sampai agak cair - masukkan susu dan kacau - masukkan milo - kacau sampai sebati - masukkan telur2, esen vanilla dan kacau - last skali masukkan nestum - kacau sampai pekat dan buih-buih pop2 timbul - tutup api!! 

(nak taw pekat ke tak ce angkat siket aduanan dengan sudip tengok dia jatuh putus-putus ke sambung2 ha paham tak?? kalu cair laju je dia turun kalu pekat tersekat2 adunan ye turun.)

3. Masukkan biskut yang dipatah-patahkan tadik dalam adunan tadi

4. Kacau rata sampai jadi macam kat atas ni. Rupe adunan memang akan nampak berbiji siket sebab campur nestum.  Dah sebati masukan dalam loyang pahtu bleh la ratah sisa adunan hehe sedap kot!!

5. Camnila rupe bile masuk dalam loyang tapi nak senang potong nanti lapik la dalam loyang dengan plastik lutsinar tu so senang nak potong dan takde la struggle sangat nak potong nantik tapi kte takde so tak payah hehe

6. Pahtu penyek2 siket permukaan dia bagi sama rata dan licin. Kte guna plastik je tapi jaga-jaga panas.. korang bleh je guna sudu ke ape ke tapi ni style kte senang nak rata

7. Lepas proses pelicinan hehehe

8. Pahtu tabur la benda korang suka..kte jenis bajet siket so tabur baki nestum kat atas nak letak milo pon bleh. 

9. Kte lupe nak snap gambar pas potong tapi lebih kurang camni la rupe yer tapi orang ni tabur kacang hancur kat atas pon boleh sedap gak tapi kte malas hahaha
credit : pic from google

So selamat mencuba!! senang je ni sedap, lemak, mabeles dan simple as ABC..kekeke

Thursday, October 24, 2013

Masa dah makin singkat, aku cuak wei!!

Asalamualaikum u'ol~


    Sihat ke korang.. kte sihat je cuma ari-ari duk pikir nak beli barang baby je.. ari-ari kte cuak sempat ke kte nak sediakan smua barang..even barang aku tok pantang pon ak xsediakan lagi. Sekarang dah masuk 6 bulan preggy and kte dah pon beli barang baby siket-siket stakat baju macam-macam style 5 pasang, mitten bootie 5 pasang, topi 1 dan ade beberapa kelengkapan diapers baby.. 2 pon beli random sebab kte tak arif tentang barang baby sebab barang baby dah banyak advance since 2000 iaitu msa adik kte yang bongsu lahir huhuhu..

   Kte cuak sempat ke nak sediakan??? kalu check checklist kte banyak gi tak sediakan tapi 2 pon dah finalize mana penting. Aritu shopping barang baby pon dah habis RM300 baru dapat banyak tu.. hoii barang baby mahai amat ok dah la gan kte yang tak keje..so harap ehsan en. somi jela.. kte kumpul siket-siket duet sebab kte cuak tengok harga barang yang susah amat nak bawah RM10 tok 1 item (-.-) gan untuk pantang lagi.. pengsan!!

    Orang kata barang2 baby dan kte nak pantang patut dah siap packing msa seblum masuk 7 bulan sebab banyak kes yang bleh salin masa dalam 7 bulan usia kandungan.. Kte tak bleh bayang la kalu kte terberanak time tu tapi kte doa sangat baby kua on time huhu.. Kadang-kadang rase nak nanges je, ce bayang kalu kte terberanak pahtu sian barang baby serba kurang pahtu nak plak time dia kua ngah ade masalah kewangan ha cmana nak beli??.. tok kte tak kisah.. tapi dia urmm (~.~) sian anak ibu.


AKU TERLALU PARANOID??


    Mungkin kot.. kte rase sesape saje yang mengandung akan merasa ape yang kte lalui..mungkin awal lagi nak beli barang tapi kte tak taw macamana tahap kesihatan kte next month dan seterusnya.. mungkin kte larat mungkin tak. ce bayang 11hb nov nanti kte genap 7 bulan pahtu 2hb dec genap 8 bulan then 23hb dec genap 9 bulan..ce celik sket mate lagi brape bulan 2?? 2 bulan mek tapi kte ye due bulan feb sebab tempoh diberi kan 40 minggu.. tapi ble kire-kire kte lak pening huhu..tapi pendek kata dah tak lama.. DAH TAK LAMA OK!! sign~

     Kte sebenarnya kusut duk bayang cukup ke duet nak sediakan nak beli semua tu.. en somi keje gov next month gaji tak masuk sebab dah kua awai b4 raye aji baru ni.., nak bayo segala macam loan and bill gan nak tunggu utang orang masuk lagi... cuak sangat sampai nak nanges mean next month ujung bulan baru leh gi beli lagi en somi lak asek cakap awai lagi nak beli itu ini.. ade gak betoi ye tapi slalu pk next2 month belum tentu kte cukup bajet nak beli.. sebab ikut kte, nak guna bajet RM400 yang kte kumpul since last month tok beli semua brang baby tapi en somi suh stop beli dulu dia suh sambung next month.. kte dah banyak kali kata barang baby mahal sebab tu kte nak kumpul duet sket2... kadang kte terpikir mesti dia tak survey harga kat online brape.. ble ajak beli terkejut harga mahai.. pahtu kata mahai padahal mang average 2 harga barang tu cuma certain brang je tempat len murah..tak leh cakap ape redha je dan sabar.. kena paham laki-laki tak amek berat sangat benda2 remeh gini.. kte la kena usaha sendiri.. 2 la kekadang nak nages..waaaaaa~~

     Tadik gi Segamat, saje jejalan kan cuti arini kat Pahang.. so en somi bawa gi jalan-jalan.. Singgah UO jap kat 1 Segamat pahtu rase nak beli pampers size S nak standby sket-sket b4 sampai next month.. lagi satu kte nak sedapkan hati kte.. tapi en somi cam hesitate je nak bagi last-last kte paham sign dia mean nak bagi taw awal lagik nak beli.. terpaksa mengalah dan try sedapkan ati balik..tapi dalam ati nanges dan meronta-ronta nak beli.. kte cuak takut terberanak awal sian my baby takde pampers sebab kte tak taw ble kte saket.. slalu emergency kan.. benda tu kalu jadik tengah2 malam..ce bagitaw kedai mana buka nak beli pampers?? sebab tu la kte takut tapi nak citer kat en somi tak terkeluar tapi kte taw dia akan bace entry ni nanti  takpela kekeke.. mungkin kte terlalu memikir tapi tu ar kte takde pengalaman so pengalaman orang len la kte jadik rujukan.. dah rata-rata sediakan awal before masuk 7 bulan so kte yang amatur ni takkan nak duk goyang kaki ye dak?

   Kte rase tak salah sediakan awal even orang tua sebok kata awai lagi.. awai lagi..yela ketentuan Allah kte tak tahu yang penting kte berusaha dan bersedia.. nanti bile kte dah tak larat nak jalan mang kte suh en somi la gi beli.. abang pepandai la ti survey eh!... lagi satu kte akan pantang kat Kelantan so bulan 1 nanti baru kte balik.. nak beli barang kat Muadzam ni?? macam susah je..so ble kte akan balik kampung baru dapat beli.. eii kte kusut la kte tak suka kelam kabut dan serabut.. kte ye otak jenis kena organize dan tersusun dan tak suka last minute perancangan tapi kalu dah carca marba kte akan mengamuk nanti.. bese ye camtu ar tak pon paling koman nanges ar cam bese hehe..


   Kte duk teringat masa preparation wedding aritu je.. kte tak banyak duet tapi every month kte akan peruntukan dari duet yang tak seberape kte tu tok beli barang.. so at the end cukup la under budget tak lebih dan kte rase wedding kte ade semua dan under budget yang tak banyak..tak sampai 20k pon total semua. puas ati la.. 2 sebab kte sentiasa buat calculation and recalculation dan set bajet tok sesuatu benda.. tapi en somi kte last minute baru beli so nampak la banyak duet mengalir keluar.. kte arap benda tu tak jadi bila nak buat preparation my baby ti.. 2 la kte nak beli sket2.. sket2 pon beratus gak la habis.. kte bajet sampai next month je dah setal beli barang baby pahtu dah bleh concentrate tok berpantang.. baju2 kte lagi mesti yang mesra breastfeeding, beberapa nursing bra lagi, set pantang lagi, ubat2 lagi, upah tukang urut lagi.. paling2 rm300-rm500 cam dah confirm dah.. set pantang bukan murah mau ratus2 gak, nursing bra bukan boleh beli satu paling2 4-5 helai tetap dah dan tak semua kedai jual susah kot nak jumpa.. sesungguh ye aku pening dan tak taw nak buat ape.. arap2 en somi survey skali harga2 benda yang kte duk pening supaya boleh la dia paham nape kte stress sangat.. kte yang nak hadap mesti la kte lagik perlu bersedia.. 


    Kte arap baby kua la on time ye nak.. senangkan la ibu mu ini.. be nice dalam perot, membesar dengan sihat dan normal dan menyenangkan ibu ye nak ye~~ love and care from ibu to be :)



p/s: lega dah keluarkan ape yang terbuku..

Wednesday, September 25, 2013

Syukur itu tanda redha

Assalamualaikum semua..

Kekadang idup kte tak seindah yang kte sangkakan kekadang rezeki yang kte trima tak pula disangka-sangka. Ada kala ia manis ada kala ia pahit. Sejak berbadan dua ni, emosi mudah terganggu dan sangat sensitif. Benda yer xder la besar mane pon sampai nak nanges.. plak tu ape benda yang sensitif kat tibi tu semua nak nanges dan emo. Risau takut anak kua nanti kuat nanges waaa susah la nak bagi diam balik sebab duk teringat pengalaman adik bawah kte masa baby2 dlu..oh mak ai kuat amat nanges, pesen sore supe speaker lak tu...hehehe.

Actually, tujuan sebenar post ni cuma kte nak share kata-kata yang kte copy paste balik dari fb seorang kawan kte kt fb tu. Bile bace bait-bait ayat tu, kte rase tenang dan sangat bersyukur. Rezeki anak, rezeki kesihatan dan harta benda adalah kurniaan yang Maha Kuasa. Kte diajar supaya bersyukur dan redha seadanya.. Kte sentiasa percaya setiap yang berlaku sentiasa ada hikmah yer. Sepanjang kehidupan kte selama 26 tahun ni, kte dah melalui banyak kehilangan sampai pada satu tahap kenapa Allah uji kte sebegitu rupe. Melihat orang lain bahgia bersama orang-orang yang di sayangi tapi kte kehilangan semua tu. Sentiasa la berfikiran positif, kte banyak muhasabah diri, merenung nasib orang lain yang lebih susah dari kte membuatkan kte lebih menghargai sesuatu perkara.

Kini, kte sedar semua tu satu ujian hidup yang harus kte tempuhi untuk jadi seorang insan yang lebih matang dan menghargai. Serius kata, selepas kehilangan beberapa orang yang kte sayangi, hidup kte lebih menyayangi insan yang berada dekat dengan kte sekarang. Syukur kte dikurniakan seorang insan bernama suami yang cukup sederhana dalam perwatakan tapi sangat penyayang. Syukur sangat sebab tak penah belai dan di manja sebagai mana beliau selalu lakukan.. sangat toleransi dalam semua perkara, senag bekerjasama walaupun bab masak mang 0 huhu, sanggup bersusah payah untuk memastikan keselesaan diriku ini. Hopefully ia bukan la sementara dan harapan bialah berkekalan. 

Dibawah ni adalah bait-bait kata yang kte copypaste tu

Alhamdulillah syukur
InshaAllah.
Rezeki ada di mana-mana. 

Jika tiada rezeki anak,
mungkin diberikan rezeki mertua yang baik. 
Maka kita lebih bahagia dari mendapat anak yang liar.

Jika tiada rezeki wang ringgit, 
mungkin diberikan rezeki kesihatan.
Maka kita lebih bahagia dari kerisauan menjaga harta dunia.

Jika tiada rezeki kereta mewah,
mungkin diberikan rezeki kenderaan yang jarang menimbulkan masalah.
Maka kita lebih bahagia dari membayar kerosakan yang mahal.

Jika tiada rezeki rumah yang besar,
mungkin diberikan rezeki makanan yang tidak pernah putus.
Maka kita lebih bahagia dari si gelandangan.

Jika tiada rezeki pasangan yang cantik,
mungkin diberikan rezeki pasangan yang baik dan pandai menguruskan rumahtangga.
Maka kita lebih bahagia kerana hidup berteman dan terjaga segala.

Jika tiada rezeki jodoh,
mungkin diberikan rezeki umur ibu bapa yang panjang.
Maka kita lebih bahagia dapat berbakti sepenuhnya pada orang tua.

Jika tiada rezeki hari ini, mungkin ada rezeki yang lebih baik pada esok hari.
Maka kita lebih bahagia kerana rezeki yang tidak dijangka.

Bersabar. Bersyukur. Berusaha. Berdoa. Bertawakal.
Hanya Dia, Allah Yang Maha Adil


**sama-sama la kte saling menghargai sebelum ape yang kte kecapi sekarang hilang suatu hari nanti



Salam u'ol

Friday, September 20, 2013

Pregnancy 1st check up, 2nd, 3rd and 4th checkup.

Assalamualaikum..

Salam bersua kembali ^____^ sebab ape bersua kembali?? sebab tok satu entry ke entry yang len memang akan amek masa yang lame nak karang sampai berbulan-bulan kekeke..sebab ape ye tuan2 puan2 ?? sobab den malas hehe so clear everyone?? syndrome ngandung ar ni.. (alasan yang boleh digunapakai kan?kan?heee).


So, balik pada tajuk entry kali ni kte nak citer la pasal pengalaman kte check up tok pregnancy ni macamana. Sebelum ni kte janji nak citer pasal check up yang pertama gan kedua tapi dah lame sangat delay nak citer sampai dah masuk ke check up ke empat dah pon wahahaha janji melayu habis.. kte taw pada 1st time nak jadi mummy ni mesti ramai duk google la ape nak kena buat bagai kan?sebab kte pon salah sorang yer and susah gak nak cari ade tak mummy2 out there nak citer so kte amek langkah bercerita..sharing is caring.


1st check up : 4.7.2013 (Khamis) - 2 bulan
  • Memandangkan kte dah cukup 2 bulan preggy so kte gi la buat buku pink/merah kat Klinik Ibu dan Kanak-kanak dekat Hospital Muadzam Shah,Pahang sebab kte stay sni. 
  • Ok, ble time yang sesuai nak register buku merah?? ni bergantung pada anda dan tempat anda. Bagi kte lagi awal lagi bagus tapi sebaiknya pada usia kandungan 2bulan. Ada orang buat masa 3 bulan tapi bagi kte senang macam ni la, ni anak 1st and kte xde pengalaman pon so better wat awal kalu ade ape-ape tak kena dapat taw awal kan. Jadi kalu ade ape-ape ujian yang kte nak kena lalui tu so dari awal senang.
  • Benda yang kena bawa masa 1st check up adalah :
  1. diri yang dah bersedia hehe (sebab kena cucuk bagai taw)
  2. IC ( kte lupe bawa aritu sebab gi letak dalam beg 1 lagi selamat gi gan husband so kad kahwin dia ada so boleh guna jugak).
  3. tahu bila last date period  (tarikh akhir period berhenti) 
  • Nanti ada nurse yang akan tolong isikan buku merah anda dan tanya macam-macam la macam
  1. Maklumat diri
  2. berapa hari selalu period
  3. sejarah kesihatan keluarga anda (kalu ade mak atau ayah ade kencing manis or darah tinggi nanti kena buat ujian air gula pada next check up).
  4. penah dapat suntikan rubella tak time sekolah dulu
  5. merokok ke tidak
  6. ade alahan tak time gandung ni
  • pahtu, berat dan tinggi akan di amek bacaan. Air kencing pon dorang amek test.Masa memula ni tak taw la dorang cek ape kat urine tu tpi baru ni ade taye nurse dorang cek samada ade protein tak dalam urine tu kalu ade bahye la pada baby. Pahtu cek tekanan darah.
  • Then, nurse tu picit2 perot agak yer nak taw saiz baby la tu.
  • Amek darah guna picagari tujuan untuk cek kepekatan hemoglobin (hb) kalu rendah tak silap bacaan bawah 10 dan untuk tahu jenis darah..oh oh 1 lagi dorang test semua tok HIV ade ke tak. Klu kat Muadzam ni darah tak di amek setiap kali c.up. dengar yer kat tempat len tiap bulan amek tapi yang amek kat jari je.. Sakit?? tak la, macam kte aritu bukan men berdebor takut skali ok je yang penting nurse tu kena pandai amek.
  • Selesai semua nurse bagi nasihat pom pang pom pang bagi vitamin - vit c, asid folid , b complek and iron. Sila jangan skip makan kalu nak maintain hb ok, tekanan darah ok.
  • Set next check up and done balik...


2nd check up: 31.7.13 (Rabu) - 3 bulan

  • Ok time ni standard check la macam cek berat ade tambah tak (xleh tambah bebanyak macam kte turun setengah kilo sebab pose satu then kte takde selera), cek tekanan darah (masih ok).
  • Pahtu cek urine semua la ok kot.
  • Time ni baru jumpa doktor sebab nak scan perot. Sedih husband takde time ni sebab keje, dia anta je kalu tak leh ajak tengok sekali. Masa jumpa doc kalu ade ape2 masalah kesihatan len cam demam ke batuk ke cakap la. Cam kte aritu batuk so kena amek ubat batuk tapi kte makan adela dalam 3 kali je kot pahtu tak brani dah takut efek ape2 kat baby. Ubat batuk ni makan malam je siang jangan doc kata ti baby tak aktif siang. So berbalik pada scanning tadi, kte nampak la kepala dia badan dia and paling nak nanges nampak heartbeat dia. Macam tak caye ade 2 jantung sedang berdegup dalam badan kte. Rase teruja sangat huhu
  • Tapi kan kte tak paham sket sistem kat Klinik kat sni.. nape tak jumpa doc setiap kali check up.. Macam kawan2 kte smua jumpa doc setiap kali c.up. Bukan tak caye pada nurse cuma macam kte lebih alert kata professional huhu maaf ye nurse2 sekalian kekadang sya dengar je kate2 kamu cuma bab sakit dalam badan ni nak la dengar dari doc punca yer.
  • Siap set next check up dan balik .

3rd check up : 14.08.2013 (Rabu) - 3 bulan lebih

  • Time ni pas raye. Kte kena datang balik tok ujian air gula sebab arwah abah ade darah tinggi and kencing manis. Patut yer masa 2nd check up dah kena buat tapi time tu bulan puasa so takkan kte nak break pose sebab minum air gula ye dak?? so kte postpone pas raye. Ada jiran kte kat kampung kata kte lurus sangat bagitaw history kesihatan tu jadi tak pasal2 kena minum air gula. Kadang-kadang kte rase orang kte susah nak titik berat kan kesihatan yang sihat kan? selalu nak elak2 itu ini. Bagi kte selagi tak memudaratkan dan di fikirkan rasional gi jela air gula je pon tapi tu pon kte rase ramai yang elak tok ujian ni betol tak?? satu je yang kte pegang semua ujian ni tok kebaikan anak yang kte kandung kalu ape-ape terjadi nanti jangan pulak nak nyesal ye dak?? tepu dada taye baby eh haha pepandai la korang.
  • Syarat sebelum minum air gula adalah kena stop makan dan minum masa pukul 10p.m malam sebelum test. Masa ni kte mang tak makan and minum la, gi  satu baru habis raye kat kampung risau gula banyak dalam badan. Masa raye tu antara sedar tak sedar je amek benda manis kuikui. Baru ni ade tercuri dengar mummy kt klinik ni kata boleh minum air kosong huhu ntah la boleh kot.
  • So standard cek : berat, tekanan darah, urine test
  • Pahtu dia akan amek darah kte dlm 10ml kot haha ntah tp penuh la 1 picagari tu baru  kte minum air gula.. Rase??? memula kte ingat macam air gula orang niaga air kat pasar malam tu pekat yer sekali cair je tapi mang manis la. Bagi kte ok lagi  manis dia still leh telan cuma ade bau sket yang xbest tak taw dari cawan tu ke or gula tu ke hoho mang ampir nak muntah la tapi ok la kte bagi 1 shot.
  • Pah minum kena rest dalam 2 3 jam so gi la wat ape2. Kte selamber je  keluar gi pasar basah beli brg dapur sket and nasi lemak tok makan pas 2nd cucuk nanti. Selesai kte balik umah husband suh balik je umah tunggu lame lagi kan.
  • Agak-agak dah 2 jam kte mari balik sempat la mesin baju keke. Masa jumpa nurse tu dia kta nape awal balik kan senang cek perot dlu..La ade cek perot ke mana kte taw. Kata buat ujian air gula je arini kte ni dah la lurus bendoi haha. 2nd cucuk 1 picagari jugak then cek perot balik.
  • Ujian darah akan di anta ke makmal untuk ujian kalu ade kencing manis dorang akan contact.
  • Result: sampai next check up pon dorang xkol so darah ok.Alhamdullilah

4th check up : 11.09.2013( Rabu) - 4 bulan

  • Cek berat, tekanan darah, urine test.
  • Taye biase2 je pahtu sebab ingat husband ade kelas so saje nak lengah masa kte gi buat check gigi.
  • Check gigi ni MUST DO masa tengah mengandung ni nak-nak bila kte dah mula rase sakit gigi sebab baby amek kalsium badan kte.
  • So masa check gigi tu saje la sebab nak suh check kat gigi geraham kte ade gap antara gigi so bila makan asek lekat..hoii rimas dan sakit  taw selagi tak bawa kua. Bila check doc kata smua gigi ok takde masalah gigi lubang xda karang gigi pon takde nak cuci..macam pelik je huhu. Dah la tu masa doc taye gigi mana ade prob tu salah tunjuk gi tunjuk gigi baru tumbuh mang la sedih :(. Pasni bleh je nak check gigi kalu sakit kte saje je tak sakit pon. Pas salin nanti pon kena gi check mana la taw ade defect karang gigi .
  • Set next check up dan balik ( baru pasan next check raye kedua haji huhu masa tu kat kampung kena tukar la jawap ye).

Jadi tu la kisah kte dengan check up2 kte.. Sekarang ni nak masuk 5 bulan dah lagi seminggu lagi hoho kejap je rase. Kalu ade mummy2 sana yang ade pengalaman yang lain dari kte share2 la.. Sharing is caring kan??



^______^ salam ol

Tuesday, August 20, 2013

Birthday Girl today!!! yeahh~~

Assalamualaikum  n salam sejahtera u'olls

Kte mulakan dengan sedikit gelak pade owner..hahahaha kekekeke kukukuku..sebab ape gelak?? sebab kunun nak aktif balik blog.Baru post 2 entry dah tertangguh sampai nak masuk 3 bulan..hehehe biase la hangat-hangat taik orang..eh! ha gituw hehe..

Okay-okay, as u can read my title of this entry wah gituw speaking..hehe today is my day my birthday! yeahh tapi =.= macam tak perlu gumbire je..yela makin tua kot..dah nak jadik mak orang kot ^.^V...Sekarang ni pagi lagi so takde pon surprise2 memandangkan en.somi tak suka surprise2 -.-! .. beliau dah pon gi keje.

Ingat dia lupe huhu sebab malam tadi tak ucap pon kekeke..tapi macam tahun lepas pesen dia untuk ucap tengah malam tepat kul 12.00AM sangat la tak dapat so redha je dia ingat ke tak. At what time nak ucap.. Lagipon malam tadik kte tido awal siket before kul 12 lagi tapi duk tahan mate sampai kul 12. Kot2 dia nak ucap :) tapi selamber je  dia men candy crush saga time tu..kte dah buat signal tak tido lagi ingat nak ucap..sekali hampa tapi memandangkan mate dah cukup ngantok kte tido je hahaha. Pagi ni terbangun lambat kelam kabut masak nasi goreng tok dia sambil makan tengok-tengok dia kot nak cakap sekali hampa -.-.. pastu dia nak gi keje salam kiss smua eh! hahaha pastu tetibe dia ucap "happy birthday" and dapat satu lagi kiss :)..simple but cukup nak buat kte nak nanges tapi tahan je kang kena gelak gan beliau. Tanda ingatan tu lebih penting :).

By the way, seminggu dari sekarang pon adalah birthday dia..Kami gap seminggu je ikut date day.. So plan nak dating je next week celebrate dua2 birthday gurl n boy lagipon next week baru gaji wahaha.. Harap jadik :).. Leh mentedarah dia wahohohoho (sila baca ikut intonasi jahat). Senangkan  birthday masing-masing bulan yang sama? hehehe

birthday gurl n birthday boy yang bulat wahohoho tapi cute :)

p/s : 
  1. Lupe nak ucap selamat hari raye pade seluruh umat islam..even lambat siket better than never kan? :)
  2. Masa duk taip entry ni 3 kali dah si Abun datang jenguk rumah..stress kte..sape Abun? semua yer akan terjawap pade next entry (kalu rajen ^^)
  3. Pada next entry gak kte nak citer pasal check up2 kte kat Klinik Ibu tok information pada sape-sape nak taw la ea..hehe 
ok la, bye u'oll..wasalam ^^

Tuesday, June 18, 2013

Pregnancy Simptome Part II

Assalamualaikum semua...

       Kesinambungan dari entry Pregnancy Simptome kte  ade cakap nak buat test UPT kan..huhu. Ari Jumaat lepas kte gan en somi balik ke Mentakab,Pahang. Kte akan stay kat umah mak sampai ari sabtu depan sebab en.somi ade kursus kat Mersing,Johor. So pas en.somi habis keje Jumaat tu terus balik Mentakab. Then singgah la kat Watson and kte beli UPT paling murah je kang negative rase rugi lak huhu.

      Pastu awal-awal pagi Sabtu tu kte dah bangun nak buat ujian UPT sebab orang cakap hormon preggy ni pekat time awal pagi..Gan muke tak bangun betoi kte terus grab UPT test dalam beg terus menuju ke toilet..Kebetulan mang nak ter'pee' sangat hehe.

       Dalam hati negative la eh positive la negative la ..ulang2 camtu taw..sebab kte macam tak ready lagi pastu ingat kalu bersalin sakit..pastu pikir positive la sebab nak sangat haha gedik taw pepagi camtu..lepas letak urine tu kat UPT tu zupp kaler merah menyerap naik.. dalam kebil-kebil pagi tu.. tengok line tu 

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

Jeng jeng..atas tu test masa pagi sabtu and bawah tu test pagi  Ahad
        Alhamdulilah result positive..huhu nanges-nanges gerak en.somi nak bagitaw..en.somi pon terkebil-kebil tengok hahaha sebab dia rabun lagipon gelap time tu..pas tengok dia sebut YES!YES!..bukan nak peluk kte huhu pastu baru dia peluk masa tu jangan cakap la berjurai-jurai nanges huhu..lepas tu terus teringin nak makan nasi lemak..ktorang cari sampai ke bandar Mentakab sebab banyak kedai tutup. The next day en.somi dah takde balik nak gi kursus..so kte gi klinik gan kawan aka pengapit kte time kawen ritu Ayu..so check doktor, kte yer kandungan dah 6minggu ialah kre dari last period.. So due  kte awal minggu bulan 2, 2014.. Doakan kte sentiasa sihat and my little baby sihat.. Seronok yer toksah citer macam-macam planning dalam kepala kte hehe. Setakat arini kte takde alahan lagi, takde muntah macam setengah orang tu..tapi nanti taktaw la sebab kte kalu lapa rase loye, jalan jauh pon loye..tapi tak muntah..Ok la kekawan got to go..

SALAM

Friday, June 14, 2013

Pregnancy Simptome

Assalamualaikum semua...


            Kontroversi sangat tajuk kan..hehe..kte just nak share pe yang kte rase sekarang...Lately ni asek duk google je tanda-tanda hamil.. i want my own baby so badly >.<... kekadang taktaw la kte saje buat atau mang kte rase macam tu..  maksud yer tanda-tanda ni la... ikutkan kte dah 2 bulan lebih kawen..last month period datang lambat risau gak then gi beli PT, result negative..sedikit kecewa gak la..en.somi nampak cool.

             Tapi bulan ni pon lambat gak... pada ari kte patut period kte tak period and try wat PT still negative.. gler ko kecewa tapi takpe usaha lagi huhu.. tapi kan kekawan sampai arini tak period2 lagi.. dah 9 hari lewat..and a few pregnancy simptome tu kte rase..dalam ati 50-50 taw..tak buat test lagi esok baru nak beli..berharap sangat taw tapi takut negative lagi.. en.somi tak berharap sangat sebab last month tak berjaya..dalam ati serius macam kecik ati.. tapi kte kena pijak pada bumi yang nyata..mungkin perubahan hormon mungkin..entahlah..kalu esok test negative mang rase sedih sangat kot.. hopefully, kte tabah..

                   Antara yang kte alami dengan kte dah google tentang tanda-tanda ni ialah

  1. asek lapar je padahal baru je makan nasi
  2. pah2 bila lapar, taknak makan nasi, roti pon tak mau..bila pikir nak makan.. rase loya tekak tapi tak muntah pon
  3. period delay 9 hari
  4. asek rase macam sengugut je. kejap ok kejap ade balik.. agak berlarutan bese kalu dah rase petang ni or esok dah period tapi takde
  5. asek gi kencing huhu padahal takde la minum banyak sangat
  6. susah nak buang air besar..tapi kejap ok kejap tak..tapi last month ok jer
  7. my breast sakit tegang macam nak dekat period and my n**p*e sangat sakit 
  8. jari2 rase kebas and lenguh.
  9. kepala asek panas lebih dari bese.. tapi tak demam
  10. susah tido - erk! include x??? huhu
  11. cepat penat - mcm sebelum ni pose sehari pon rase nak pitam..penat sangat rase
  12. pastu memalam nak tido susah nak nafas.. kena tarik panjang2
  13. tummy cramp - aritu la rase macam otot ditarik2 kat perot..
  14. clumsiness - mang clumsy aritu isi botol air en.somi yang nak bawa gi opis esok..terus bawa dalam bilik..jadah ye kan???..terus en.somi gelak2 confident je bawa botol air tu masuk bilik padahal letak je kat meja makan huhu
  15. forgetness - selalu gat pelupe sbelom kawen pon cengitu so tak relevant sangat kot haha
  16. kaki asek letih je
  17. jerawat tetibe nek kat belakang..lame dah tak nek tu
  18. ade lagi tanda tapi tak ingat dah - kena rushing kemas baju nak balik kampung

  Setakat tu je kot..kalu ikutkan banyak sangat tanda-tanda tu..huhu..yang penting test esok huhu cuak rase..InsyaAllah kalu rezeki itu milik ku..pasti ada benih yang sedang membesar dalam perot ni..aminn.. sekarang duk amek folic asid..orang kate penting tok persediaan sebelom preggy.. yang dah rancang nak baby leh la amek..kte beli kat farmasi jenama Appeton harga dalam rm25 lebih tak silap.. tahan tok 3 bulan.. murah je.. mulala amek sekarang.. ok la nak out..kekawan yang bace doa2kan kte yer... 



salam

Tuesday, June 11, 2013

Wedding Pictures

Assalamualaikum semua..

       Setelah memalui fasa kemalasan yang sangat panjang so arini entry malas jugak nak buat..hohoho nak longgok semua gambar kawen kte bulan 3 aritu...wahehe malas la nak buat 2 3 en3 benda yang sama..lump sum je senang..

        Ok 31.3.2013 kte akad nikah kul 10pagi and tengahari terus sanding..takyah nak pening wat  2 3 ari pening ok..mane nak bagi orang makan lagi.. nak siap 2 ini lagi..pening..so buat je semua sekali..even mak 2 3 kali bantah wat ari sma.. dia takut akad nikah lambat siap.. tapi alhamdulilah tok kadi on time and semua pon on time...yeah! kawen jugak kte...###lompat bintang seket !!

      Wedding simple je..banyak yang diy sendiri bajet kan..pas kawen banyak gak nak guna duet..so b2b sekalian jangan la habiskan duet semate2 nak kawen..akad nikah 2 yang penting yang penting niat..dan bukan juga sebab nak menunjuk2 majlis paling grand or nak bangga2..sebab nanti timbul riak dalam ati tanpa  disangka2... sunnah nabi kte kena sederhana dalam semua yang semoga perkahwinan itu lebih berkat.. tapi apekan daye a few things parent kte nak gak buat itu ini.. contoh ye aritu bajet taknak buat adat renjis tapi mak bagi hint nak..lagi satu pasang niat camni je renjis sebab nak kenalkan sedare2 kat suami je..dan kawan2.. so jom la layan gambar kat bawah~~


banner kitorang saje bagi tema classical sma gan kad kawen

centerpiece yang simple -DIY

Bunga tisu tok pahar (lbh kurang 150 batang buat dalam sebulan -pengsan) - DIY

pelamin baru siap pasang

marhaban malam sebelum akad nikah esok yer

bekas rakan sekerja aka bff aka pengapit :) thankz ayu

rombongan lelaki (yg laki2 xtaw pi mane time ni)

bakal en somi senyap je ..fokus gle dengar hehe

hehe en.somi salam abang kte..yang lawak en.somi tua 2 tahun dari abang kte hehe

serahan mas kawen..sampai sekarang tak guna pon mas kawen tu lagi

abang pakaikan gelang kat kte..toin!toin! dapat gelang baru!! ^^

mak and abah mertua

mak mertua gan mak 

hantaran pihak perempuan

bff dari zaman sekolah and baru ni dia pon dah kawen..sep! sket sma status dah..puan zuliana



i love him sooo much ## reaksi muka 2 op yang suh huhu

acece~~ malu gile kte op la ni suh sebab masa akad tak cium dahi kte pon =.=!


bunga tisu kte dah kerot perot sebab serah pade orang len cucuk kan huhu sedih







outdoor dekat stesen ketapi Mentakab je..sebab background dia ala-ala vintage sikit

bawaku terbang~~
           Ok done my part!!..mari kte menyingkap ape yang berlaku di Kota Bharu,Kelantan pada 06.04.2013 yang lalu ( singkap menyingkap sangat hehehe)

ape yang pasti kite lebih suke persalinan, mekap dan pelamin di Kelantan ni.




baju wajib pakai dalam family suami kte- baju minang

kulit album hahaha photobook kte tapi s.copy tak dapat lagi



cantekkan mekap yer ..tak la over ..MUA mekap pon cepat and simple je mekap yer






keluarga and sedare belah en.somi




sesi suap menyuap..kek lapis sarawak yang di cicah gula dan garam..ok bayangkan sendiri rase yer











aksesori kepala dah cabut sebab kte tak sihat sangat aritu dan aksesori tu sangat susah nak jage asek tersangkut je


gambar last..mase ni kte dah tido wahaha tetamu tak habis lagi datang ermm ade dalam kul 4 setengah kot..kte dah tak larat sangat minta rehat dalam bilik tapi kte pi bantai tido hehehe pastu en.somi datang gerak selamat mekap ok lagi..FYI  kenduri kat Kelantan sampai malam pon tetamu datang lagi tapi alhamdulilah sampai petang je kali ni..malam takde dah yang datang.. dapat rehat...

  -THE END-





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...