MemBER- MemBER Koi

Leave ur link here::

~We are soulmate to each other~

Nur Qaisara Adelia

Friday, August 22, 2014

Tips Masakan Bertambah sedap dan Cara Menyelamatkan Lauk Terlebih Perisa

Assalamualaikum u'ol


Harini Pn. Nora terlebih rajin nak update blog sementara dak sara tu tido mari koi nak share beberapa tips and trick yang boleh korang apply ble memasak.. Peringatan:tips ini dari sesorang nope dalam masakan tapi minat masak so tips pon tak hebat mana tapi harap dapat membantu korang pandai masak.

credit:google



MASAKAN TERLEBIH MASAM
  • Kalau korang masak terlebih masam macam terlebih letak sos tomato/air asam jawa/air limau/puri tomato dalam sesuatu masakan cara nak bag 'balance' balik adalah dengan tambah gula. Gula dan masam berkawan baik.. tapi jangan la tuang gula bebanyak sangat..pepandai la seswaikan rase sampai masam , masin dan manis tu seimbang.. Bese koi buat camni la kalau masam terlebih (tips koi blaja dari chef oversea dalam program masakan tv ^__^).



MASAKAN TERASA LEMAK BERKRIM
  • Kalau dalam lauk-lauk yang pakai santan dan kari ke or nak buat masak lemak cil padi ke campur la skali or blend buah keras. Masakan akan bertambah rase lemak even lemak ye tak seberapa ^__^ (koi blaja dari pakcik jual buh keras kat pasar hehehe)
  • Dalam dessert plak kalau melibatkan susu cair campur kan sedikit garam supaya rase lemak dari susu cair terasa dan bertmabah sedap.. jangan letak banyak ni kan dessert mane leh masin huhuhu.. pepandai la seswakan rase. Bese kalau buat air bandung pon koi letak garam sket.. isi dalam sos kastard pon sedap.



MASAKAN TERLEBIH MASIN
  • Kalau macam ni koi tambah je air sket lagi tapi ade jenis masakan perlu kering so korang tambah kan kentang ke lobak ke supaya meresap perisa tu dalam tu.. tapi tak semua masakan perlu kentang or lobak ye dak so tips ni valid pada masakan yang berkaitan aje.

SUP AYAM/IKAN/DAGING BERTAMBAH SEDAP
  • Rase ramai guna cara ni kot.. koi sokmo ble wat sup koi suka masukkan rempah sup dalam tu selain sup bunjut or rempah ratus cekenot2 yang lain tu.. bau sedap, kuah pekat dan rase pon soodap habaq ang.. Mertua koi pon suka style yang ni hee kembang idung i ol.

MASAKAN KARI/MASAK KURMA ATAU APE-APE MASAKAN MELIBATKAN SERBUK REMPAH.
  • Biasa untuk buat lauk la kalau korang jenis suka masakan tu pekat kuah ye macam laki koi.. bawang merah tok masak tu dari korang hiris nipis-nipis eloklah blend kan aje jadi masakan tambah sedap dan pekat..hukhuk (leh kre tips jugak la kan hee ingat ini tips tok golongan nope cam koi^___^).

TIPS BAGI IKAN/AYAM GORENG TAK MELEKAT KAT KUALI
  • Kalau ikut mak koi yer petua mak koi suh goreng dulu asam keping se dua dalam tu baru masuk ikan/ayam tapi kuali koi tak leh gitu gaye tetap melekat. So style koi, koi bio ikan/ayam tu sejuk beku dari peti cepat2 marinade kunyit garam segala pastu letak balik dalam peti bile nak goreng baru bawa klua.. Selain tak melekat kulit luar hasil gorengan juga lebih rangup tapi jaga -jaga dengan minyak panas pastikan api tak kuat taw kalau tak berperang la korang gan mnyak panas kat dapur.. Koi?? sokmo dah kena..tangan koi macam kena dera dibuat yer.

TIPS PENTING PANDAI MASAK IALAH RASA
  • Korang kalau nak pandai masak kena pandai tafsir rase dan guna instinct korang taw dan pengalaman-pengalaman makan korang
  • Contoh kata masa nak seasoning makanan..kan korang selalu makan benda sedap-sedap.. ha jangan taw makan je kena taw sebab ape dia sedap dan ape yang buat dia sedap dan orang lain wat tak sdap..sambil makan sambil cari rase tu dan kenal pasti dari mana..Kalau koi camtu la sampai kawan gelar koi pelik..huhuhu
  • Kalau ikut resepi pon kna taw kenapa spices ni ditambah kenapa kena letak serai ke halia ke lengkuas ke..korang kena try and error baru korang pandai tapi mmula ni ikut jela resepi pah dah siap masak ble masakan tu sedap so korang taw la ble tambah ni rase dia macam ni macam tu..Ha paham dak?
  • Yang penting instinct la..tak semestinya kte tambah bahan  perisa baru rase dia pelik..bia pelik asal bleh makan dan sedap huhuhu masak kan adalah bahan ujikaji makanan.

TIPS UDANG KELHATAN SEGAR
  • Masa lepas siang udang, cuci dengan air perahan limau nipis.. kalau bleh rendam kejap jer jangan lelama sebab enzim masam air limau bleh memasakkan udang cukup la sekadar celup2 kocak2 camtu..Lepas tu masak la ikut suka pasti udang rase lebih sedap dan segar dan wangi.. Koi suka macam ni simpan berari-ari pon udang still ok dan sedap (tips dari masterchef australia season 4 hahaha +eksperimen sendiri).


Fuhh banyak jugak tips ni.. oklah ni je yang koi ingat tak silap koi ade lagi ni tap koi tak jumpa laci hak mane satu dalam otak ni kuikuikui smoga tips runcit-runcit koi ni berguna..selamat beramal..salam

"

"MASAK LAH DENGAN PENUH KASIH SAYANG CONFIRM SEDAP ^__^"

Wednesday, August 20, 2014

Tips Pandai pilih bahan basah yang segar

Assalamualaikum ol

 Harini hari jadi koi heeee (^____________^)


Saje mention dulu tapi sebelum tu abg (en.husband) jangan gelak hokay dengan entry ini.. ahakz walau koi amatur dalam bidang masak memasak ini kan tapi sedikit ilmu yang koi tahu tak salah nak share ye dak.. koi pon takde pandai masak tapi banding tahun lepas masa lepas kahwen tu..rase yer tahun ni better sikit.. dah takde tragedi 'call' mak tanye macam mana nak masak itu ini, belek buku masakan setiap kali nak masak dan sebagainya..


Koi mang sedikit nope dalam memasak tahun lepas sementelaah (halal saje bahasa ini) slama ini koi banyak habis masa mentelaah pelajaran (macam pantun pulak bunyi).. so keje di dapur banyak mak koi yang uruskan koi ye keje selepas mak koi siap masak iaitu cuci pinggan(iheetuu!)


Ok la tips koi nak share pon tok orang-orang nope cam koi yang baru nak belajar masak dan membeli barang basah..plus leh jadik panduan laki koi gi beli barang dapor ye dok..kekeke checkedaw~


BARANG BASAH

- selalu kalau cakap benda alah ni maksud yer beli bahan nak masak yang basah-basah la cam ayam, ikan,daging, sayur-sayuran, santan dan sebagainya lah..
-selalu tak la tahan lame macam bahan kering.


- Tips pilih ikan segar
credit:  google

  • tengok mata pastikan kaler masih hitam sinar..bukan dah tukar jadik merah maupun kelabu..kalau macam tu ikan tu dah lame
  • tengok insang kat kpala yer pastikan masih merah hati camtu bukan dah tukar ke kelabu-kelabu merah.
  • ikan tu masih licin dan cam berlendir..yang ni terserlah ikan segar
  • picit-picit sket perot yer..kalau keras dan tak mudah terkeluar isi perot masih segar jawap yer.


-Tips pilih udang segar
ehsan google

  • kepala gan badan masih melekat dan tak liuk..maksudnyer kpala gan badan melekat elok tak lembik camtu
  • cangkerang udang masih keras dan tak mudah mengelupas
  • warna badan masih cantik dan tak bertukar jadi kelabu dan badan masih licin.


- Tips pilih sotong
ehsan google

  • kepala dan badan masih elok melekat
  • kulit kaler merah/hitam di badan sotong masih kelihatan penuh
  • kalau picit sotong badan yer tak lembik sangat...kalau nak tahu picit la sotong2 yang ade jangan salah picit 'sotong' lain sude hehehehe


-Tips pilih ayam- care koi pilih tapi masih dalam proses pembelajaran
ehsan google

  • pilih yang bersih bulu
  • bau yer masih bau ayam hehehe bukan bau cam busuk ke bangkai..ha lelama beli tau la bau yer cmana
  • cuba picit isi ayam cari yang pegal2 sket
  • paling senang beli aja di penjual ayam di pasar confirm segar cuma pastikan cara sembelihan betol dan bersih.


-Tips pilih kerang
ehsan google
  • kerang yang masih hidup much better.. kalau korang tengok bese cangkerang ye terbuka pastu ble sentuh dia tutup cecepat..ha pilh hak tu.
  • kalau kte rebus kalau ade yang takmau terbuka kengkadang kerang tu dah mati dan bau yer busuk..selalu yer yang jenis kupang ke lala ke yang jenis kerang beso2 ni.


-Tips pilh ketam koi taktaw sebab koi gan laki koi bukan pengemor ketam..makanya koi tak penah beli.. kluarga koi pon lame ngat dah tak beli agak yer last masa koi skolah dulu gamok yer..adelah 10-12 tahun lepas..lagi la koi tak rajin masuk dapur time tu huhuhu hak ni korang gugel tempat laen la yek.



-Tips pilih sayur
ehsan google

  • senang sangat..pilih yang tak layu, tak banyak kena makan dek ulat dan warna mash cantik dan tak lembik bagi sayur-sayur yang keras yakni batang sayur mudah patah bukan mudah lentur camtu.
  • tomato- koi sokmo pilih hak ye keras sket yang jenis tak terlalu masak sebab koi kadang lame baru pakai jadi tok tahan lame koi pilih hak ni.

Ok la setakat ni jela dulu ti koi sambung tips pandai masak pulak yek..bye smoga ilmu ni berguna tok korang yang baru pandai masak cam koi ni daaa...oh by the way happy birthday to me... uhuk huk tak sangk dah 27 tahun skang..okla dah ade anak sorang sebelom 30 pasang lagi sorang kekeke ok la bye bye bye


Monday, August 11, 2014

Cerita Raya 2014 koi~

Assalamualaikum u'ol


 Selamat hari raya u'ol maaf zahir dan batin kalu ade hendaknya..huhuhu sepanjang koi memblogkan diri kut ade menguris hati memana pihak koi minta ampun sesangat k.. bak kata orang "kosong-kosong" ^^. Tahun ni sangat istmewa bagi koi..kalau tahun lepas 1st time raya sebagai isteri tahun ni plak 1st time raya sebagai ibu.. meriah yer lain macam seronok siap2 kan dak sara tu..dah bangun lewat hurmm~

Tahun ni gak best sebab 1st raya kat umah mak koi..tahun lepas kat kelantan.. imbas balik bosan la sket sebab duk umah jer en hasben lak demam sian pulak...nak klua pon cam xde mood tengok jalan jamm je.. koi kalau raya mang xde istilah duk umah..mesti gi beraya..tujuan utama koi adalah makanan ngehngeh..tapi tahun ni ade 2 tujuan makanan dan duet raya sara hehehe nampak sangat niat tak betoi uhukhuk koi pon nak rapatkan ukhuwah dan jumpa kawan2 lame.

Tema tahun ni kaler merah, pink dan purple tapi en hasben tak suke pink maka koi suh pakai purple..match sket dengan pink huhuhu


Masa Raya pertama tema Merah


Sara pagi tu mamai jer sebab kena bangun awal  pastu baru tido balik dah kena angkat bawa gi kubur ^^

My family (husband kena jadik fotografer hee)






Bawa sara gan husband ziarah kubur arwah abah..sangat sebak time ni tapi tahan takmau spoil mood orang len hurm alangkah indah yer kalau abah ade untuk sama-sama merasai kegembiraan dan kebahagiaan koi






Raya kedua:pink purple -.-"



Dak penat beraya hehehe sian~

Raya ketiga dah balik Kelantan so raya keempat baru beraya kat sana

Raya keempat dah nampak kenaikan badan..sakit hati!!

kebetulan ade wedding ex-classmate msa blaja kat U dulu..seb bek heee


Raya kelima gi jengjalan kat KB Mall







kemain suka dapat topi baru

pas balik cik sara terbongkang tido dengan kawan baru dia cik pillar (caterpillar)

So raya ni syok beli baju sara jer la... pastu ibu sibuk nak sedondon gan anak..abah ye jadi pening.. by the way sara dah 5 bulan hee..happy 5 monthday sara..kekekke pon boleh~







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...