MemBER- MemBER Koi

Leave ur link here::

~We are soulmate to each other~

Nur Qaisara Adelia

Thursday, May 19, 2011

Mari belajar memasak

hoho..dh tua bangka baru nak blaja masak..haha pe den dulik..dulu bizi study now dah takde bebanan nak pikir..actually (wah!speaking~) masa kat asrama dulu pon dah selalu surf resepi kat blog2..mang suka nak masak cuma tak de kesempatan..so NS pon copy banyak2 resepi then balik umah baru buat..umm takat ni yang NS try dah buat smua simple jer..yang susah2 nanti ler ye

Rupe takde la lawa tapi sedap~~

Antara masakan NS dah cube macam kek coklat,puding karamel (dah banyak kali buat sebab my fav.),sotong goreng tepung,tempe goreng tepung, masakan paprik (i luv dis one..senang n sedap), telur bungkus, masak 3 rasa, masak merah,masak kicap (yang ni basic tapi pas xplore resepi orang len banyak bahan tambahan baru).. emm cam banyak jer hahaha banyak ke? cuma NS tak penah masak sup ,kari or rendang.. ha! tomyam pon tak penah buat lagi (sebab kurang sikit gan tomyam)..next nak blaja masak asam pedas..masak batang kladi asam pedas sedap ooo~~

NS suka buat dessert yang senang2..bahan pon dah ade kat umah..NS slalu masak time mak NS takde kat umah..kalu dia ade habis dia komen care NS masak tu salah ni salah..Mak NS cerewet sangat..Rase yer NS dah cukup cermat kot..NS taw dia tak yakin NS taw masak sebab tak penah tunjuk depan dia (glabah beb).. Tapi since NS kena jaga umah jaga adik2 ni and mak NS gi kije..NS la yang masak..Dapur 2 NS yang punyer!! wahahahha...kalu salah masuk bahan  pon takde orang taw..


oh! ni ada satu kisah klaka.. ari 2 NS try buat sotong goreng tepung..dah mak NS kata suka kakak la nak masak ape kan..bantai jela makan tengahari..nak jadi cite NS surf resepi care nak buat then antara bahan dia soda bikarbonat..erk tu la 1st time guna bahan tu so tak taw bape banyak nak guna (bace resepi skali pintas jer).. NS letak la 1 sudu stengah dalam bancuhan tu..ye~ye~ look very nice tapi rase dia peh! pahit kot cam terlebih letak kapur..yela nak letak sikit cam sikit sangat je hahah 2 la gatal pi letak banyak hambik ko..takpe belajar dari kesilapan kalu tak silap camana nak taw kan?kihkih


adik NS suka makan tempe goreng tepung NS..dalam family ni, NS jer suke makan tempe giler2..tapi sebabkan masakan tu adik NS dah suke makan..Td tengok dalam peti ade 2 bungkus tempe hehehehe..rase cam nak lompat2 jer..Tempe sedap ooo..ace korang makan slow2 rase keenakkan dia..makan laju2 mang la tak rase hehe..adik NS dah pesan kalu pas masak panggil dia, sian aritu dia dapat makan sikit jer sebab yang len kena kebas gan mak NS hehehe.. panjang lak bebel pasal masakan


if korang nak surf resepi yang pelbagai korang leh gi kat

ni antara yang NS slalu pergi surf and blaja masak..banyak gi sbena yer pandai korang la cari ye.. k la nak sambung tengok citer sungkhuwan scandal <---- citer korean drama baru nak tengok ..hehe another 7 episode to go (smua de 20ep)~~daaa ~~asalamualaikum~~


2 comments:

  1. Assalam . nora masak ke ? wow pandainya , terkesima saya :)

    ReplyDelete
  2. @Abdul Farique: wasalam...huhu xla pndai..ngah blaja jd pndai gak ni..slalu gak kejadian lauk xjadi :(

    ReplyDelete

SiLa NgOmEn SkIT bG nAsIhAt Pon Xpe...pade yg komen mekasih!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...