MemBER- MemBER Koi

Leave ur link here::

~We are soulmate to each other~

Nur Qaisara Adelia

Friday, September 20, 2013

Pregnancy 1st check up, 2nd, 3rd and 4th checkup.

Assalamualaikum..

Salam bersua kembali ^____^ sebab ape bersua kembali?? sebab tok satu entry ke entry yang len memang akan amek masa yang lame nak karang sampai berbulan-bulan kekeke..sebab ape ye tuan2 puan2 ?? sobab den malas hehe so clear everyone?? syndrome ngandung ar ni.. (alasan yang boleh digunapakai kan?kan?heee).


So, balik pada tajuk entry kali ni kte nak citer la pasal pengalaman kte check up tok pregnancy ni macamana. Sebelum ni kte janji nak citer pasal check up yang pertama gan kedua tapi dah lame sangat delay nak citer sampai dah masuk ke check up ke empat dah pon wahahaha janji melayu habis.. kte taw pada 1st time nak jadi mummy ni mesti ramai duk google la ape nak kena buat bagai kan?sebab kte pon salah sorang yer and susah gak nak cari ade tak mummy2 out there nak citer so kte amek langkah bercerita..sharing is caring.


1st check up : 4.7.2013 (Khamis) - 2 bulan
  • Memandangkan kte dah cukup 2 bulan preggy so kte gi la buat buku pink/merah kat Klinik Ibu dan Kanak-kanak dekat Hospital Muadzam Shah,Pahang sebab kte stay sni. 
  • Ok, ble time yang sesuai nak register buku merah?? ni bergantung pada anda dan tempat anda. Bagi kte lagi awal lagi bagus tapi sebaiknya pada usia kandungan 2bulan. Ada orang buat masa 3 bulan tapi bagi kte senang macam ni la, ni anak 1st and kte xde pengalaman pon so better wat awal kalu ade ape-ape tak kena dapat taw awal kan. Jadi kalu ade ape-ape ujian yang kte nak kena lalui tu so dari awal senang.
  • Benda yang kena bawa masa 1st check up adalah :
  1. diri yang dah bersedia hehe (sebab kena cucuk bagai taw)
  2. IC ( kte lupe bawa aritu sebab gi letak dalam beg 1 lagi selamat gi gan husband so kad kahwin dia ada so boleh guna jugak).
  3. tahu bila last date period  (tarikh akhir period berhenti) 
  • Nanti ada nurse yang akan tolong isikan buku merah anda dan tanya macam-macam la macam
  1. Maklumat diri
  2. berapa hari selalu period
  3. sejarah kesihatan keluarga anda (kalu ade mak atau ayah ade kencing manis or darah tinggi nanti kena buat ujian air gula pada next check up).
  4. penah dapat suntikan rubella tak time sekolah dulu
  5. merokok ke tidak
  6. ade alahan tak time gandung ni
  • pahtu, berat dan tinggi akan di amek bacaan. Air kencing pon dorang amek test.Masa memula ni tak taw la dorang cek ape kat urine tu tpi baru ni ade taye nurse dorang cek samada ade protein tak dalam urine tu kalu ade bahye la pada baby. Pahtu cek tekanan darah.
  • Then, nurse tu picit2 perot agak yer nak taw saiz baby la tu.
  • Amek darah guna picagari tujuan untuk cek kepekatan hemoglobin (hb) kalu rendah tak silap bacaan bawah 10 dan untuk tahu jenis darah..oh oh 1 lagi dorang test semua tok HIV ade ke tak. Klu kat Muadzam ni darah tak di amek setiap kali c.up. dengar yer kat tempat len tiap bulan amek tapi yang amek kat jari je.. Sakit?? tak la, macam kte aritu bukan men berdebor takut skali ok je yang penting nurse tu kena pandai amek.
  • Selesai semua nurse bagi nasihat pom pang pom pang bagi vitamin - vit c, asid folid , b complek and iron. Sila jangan skip makan kalu nak maintain hb ok, tekanan darah ok.
  • Set next check up and done balik...


2nd check up: 31.7.13 (Rabu) - 3 bulan

  • Ok time ni standard check la macam cek berat ade tambah tak (xleh tambah bebanyak macam kte turun setengah kilo sebab pose satu then kte takde selera), cek tekanan darah (masih ok).
  • Pahtu cek urine semua la ok kot.
  • Time ni baru jumpa doktor sebab nak scan perot. Sedih husband takde time ni sebab keje, dia anta je kalu tak leh ajak tengok sekali. Masa jumpa doc kalu ade ape2 masalah kesihatan len cam demam ke batuk ke cakap la. Cam kte aritu batuk so kena amek ubat batuk tapi kte makan adela dalam 3 kali je kot pahtu tak brani dah takut efek ape2 kat baby. Ubat batuk ni makan malam je siang jangan doc kata ti baby tak aktif siang. So berbalik pada scanning tadi, kte nampak la kepala dia badan dia and paling nak nanges nampak heartbeat dia. Macam tak caye ade 2 jantung sedang berdegup dalam badan kte. Rase teruja sangat huhu
  • Tapi kan kte tak paham sket sistem kat Klinik kat sni.. nape tak jumpa doc setiap kali check up.. Macam kawan2 kte smua jumpa doc setiap kali c.up. Bukan tak caye pada nurse cuma macam kte lebih alert kata professional huhu maaf ye nurse2 sekalian kekadang sya dengar je kate2 kamu cuma bab sakit dalam badan ni nak la dengar dari doc punca yer.
  • Siap set next check up dan balik .

3rd check up : 14.08.2013 (Rabu) - 3 bulan lebih

  • Time ni pas raye. Kte kena datang balik tok ujian air gula sebab arwah abah ade darah tinggi and kencing manis. Patut yer masa 2nd check up dah kena buat tapi time tu bulan puasa so takkan kte nak break pose sebab minum air gula ye dak?? so kte postpone pas raye. Ada jiran kte kat kampung kata kte lurus sangat bagitaw history kesihatan tu jadi tak pasal2 kena minum air gula. Kadang-kadang kte rase orang kte susah nak titik berat kan kesihatan yang sihat kan? selalu nak elak2 itu ini. Bagi kte selagi tak memudaratkan dan di fikirkan rasional gi jela air gula je pon tapi tu pon kte rase ramai yang elak tok ujian ni betol tak?? satu je yang kte pegang semua ujian ni tok kebaikan anak yang kte kandung kalu ape-ape terjadi nanti jangan pulak nak nyesal ye dak?? tepu dada taye baby eh haha pepandai la korang.
  • Syarat sebelum minum air gula adalah kena stop makan dan minum masa pukul 10p.m malam sebelum test. Masa ni kte mang tak makan and minum la, gi  satu baru habis raye kat kampung risau gula banyak dalam badan. Masa raye tu antara sedar tak sedar je amek benda manis kuikui. Baru ni ade tercuri dengar mummy kt klinik ni kata boleh minum air kosong huhu ntah la boleh kot.
  • So standard cek : berat, tekanan darah, urine test
  • Pahtu dia akan amek darah kte dlm 10ml kot haha ntah tp penuh la 1 picagari tu baru  kte minum air gula.. Rase??? memula kte ingat macam air gula orang niaga air kat pasar malam tu pekat yer sekali cair je tapi mang manis la. Bagi kte ok lagi  manis dia still leh telan cuma ade bau sket yang xbest tak taw dari cawan tu ke or gula tu ke hoho mang ampir nak muntah la tapi ok la kte bagi 1 shot.
  • Pah minum kena rest dalam 2 3 jam so gi la wat ape2. Kte selamber je  keluar gi pasar basah beli brg dapur sket and nasi lemak tok makan pas 2nd cucuk nanti. Selesai kte balik umah husband suh balik je umah tunggu lame lagi kan.
  • Agak-agak dah 2 jam kte mari balik sempat la mesin baju keke. Masa jumpa nurse tu dia kta nape awal balik kan senang cek perot dlu..La ade cek perot ke mana kte taw. Kata buat ujian air gula je arini kte ni dah la lurus bendoi haha. 2nd cucuk 1 picagari jugak then cek perot balik.
  • Ujian darah akan di anta ke makmal untuk ujian kalu ade kencing manis dorang akan contact.
  • Result: sampai next check up pon dorang xkol so darah ok.Alhamdullilah

4th check up : 11.09.2013( Rabu) - 4 bulan

  • Cek berat, tekanan darah, urine test.
  • Taye biase2 je pahtu sebab ingat husband ade kelas so saje nak lengah masa kte gi buat check gigi.
  • Check gigi ni MUST DO masa tengah mengandung ni nak-nak bila kte dah mula rase sakit gigi sebab baby amek kalsium badan kte.
  • So masa check gigi tu saje la sebab nak suh check kat gigi geraham kte ade gap antara gigi so bila makan asek lekat..hoii rimas dan sakit  taw selagi tak bawa kua. Bila check doc kata smua gigi ok takde masalah gigi lubang xda karang gigi pon takde nak cuci..macam pelik je huhu. Dah la tu masa doc taye gigi mana ade prob tu salah tunjuk gi tunjuk gigi baru tumbuh mang la sedih :(. Pasni bleh je nak check gigi kalu sakit kte saje je tak sakit pon. Pas salin nanti pon kena gi check mana la taw ade defect karang gigi .
  • Set next check up dan balik ( baru pasan next check raye kedua haji huhu masa tu kat kampung kena tukar la jawap ye).

Jadi tu la kisah kte dengan check up2 kte.. Sekarang ni nak masuk 5 bulan dah lagi seminggu lagi hoho kejap je rase. Kalu ade mummy2 sana yang ade pengalaman yang lain dari kte share2 la.. Sharing is caring kan??



^______^ salam ol

No comments:

Post a Comment

SiLa NgOmEn SkIT bG nAsIhAt Pon Xpe...pade yg komen mekasih!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...