MemBER- MemBER Koi

Leave ur link here::

~We are soulmate to each other~

Nur Qaisara Adelia

Tuesday, April 26, 2011

Ingat senang ke nak bawa status sebagai pelajar universiti

konvo mase diploma dulu


Tajuk entry macam touching jer kan??..lately ni mang banyak mende ase cam nak touching jer mayby sebab nak habis blajar dah kot...huhuhu sedih plak biler pikirkan.. suppose time ni NS g study sebab jumaat dah ade paper haha tapi cam bosan lak so nyer meh sini bace coloteh NS jap especially for university's student


Pernah tak korang balik kampung jer..makcik2 jiran sebelah kiri kanan depan blakang sebok soksek.." oh! dak pandai tu, tu dapat masuk U"...Tak kurang jugak " dak U??, mesti pandai ni".. dan jugak adik2 yang annoying kekadang biler mintak kite ajarkan wat kijer skolah " ala ko kan blaja kat U, mesti ko pandai yer camana nak buat kan?"... tak kurang jugak yang bertaye somthing yang tak penah kite taw or jarang taw sperti pasal petua2 ke, kesihatan ke, or ape2 jer la padahal korang amik bidang bukan dalam medic..


adoi tipikal2.... bukan smua ilmu dalam dunia ni ktorang taw..Kami pon orang bese gak.. kadang2 kawan yang takde rezeki nak masuk U segan nak kawan gan NS sebab dorang kate "ktorang tak pandai cam ko, tak layak kawan gan ko, plak tu cerah masa depan ko"... oh! come on fren... rezeki setiap orang dah ditentukan tuhan..tak kire la korang masuk U ke tak..ade je orang tak blaja tinggi tapi kaye jer, ade je pekerjaan yang hebat... and tak semesti yer yang masuk U tu smua kua dapat pekerjaan yang bagus..smua tu REJEKI! REJEKI! TAW~~..titik tolak yer pada diri sendirik camana nak ubah masa depan sendirik


Bagi NS, biler dapat masuk U ni mang la bagus..selain dapat kenal kawan dari len2 negeri, banyak gak ilmu yang hebat2 kite pelajari dan juga mematangkan diri... Tapi NS tengok orang yang pas SPM dah keje dorang ni lagi matang dalam liku2 kehidupan sebab dorang dah jumpa pelbagai ragam manusia yang pelik2... Care dorang berpikir lebih pada pengalaman idup sebab dorang lebih banyak berdikari sendirik.. macam NS ni still gantung arap pada family tok sapot kehidupan NS kat U ni.. jadi kesusahan tu kurang di rasai.. lagipon orang2 yang NS jumpa smua kpala otak lebih kurang je..taw same2, tak xtaw pn sma2.. len ok.. NS lebih suke dengar pendapat if ade prob pasal life NS dari kawan2 yang bukan dalam U.. dorang ni lagi matang. 


Tapi bukan la NS nak cakap dak U ni tak matang cuma kuantiti yer sikit.. kadang biler balik kampung if ade orang taye NS ni kije ke blaja lagi.. ase cam nak cakap kije jer sebab after bagitaw kite study lagi..zupp! trus kua ayat2 pemberat... macam2 nasihat kua..ye2 NS taw tapi berat yer nak carry harapan orang yang tinggi menggunung.. kalu dah kije nanti NS dapat keje bese2 mesti orang cakap2 kan...yela nanti mesti ade cakap sia2 je blaja tinggi2 keje takat tu jer..


contoh la kan..mula2 nak kua carik kije 1st month tu mesti cam clumsy sikit sebab smua nak kejar.. bagi family yang tak kemampuan nak bagi elaun kat anak2 carik kijer terpakse la dorang carik keje yang bese2 dlu cam jadi jurujual ke, cashier ke ..ala keje yang senang dapat..yang xde interview skema bagai tu..tapi mesti ade yang cakap gak "blaja tinggi2 keje jaga kedai jer"... Ok im touchin oledy... ello! plez sapot ur own fren plez.. besela mula2 nak kena carik duit poket sikit len la korang yang mang family yang kaye raye.. tak yah nak belek surat kabo banyak2, tak yah nak sebok create resume tok anta kat job street or mana2 laman web carik kijer... goyang kaki jer mak bapak yang tolong carik kan?...reality ok..tak yah nak dalih.. tapi NS taw tak smua cam tu.. cuma yer idup korang senang sikit sebab korang xyah pikir pasal duit.. u r lucky fren..


pendek kata.. idup kite smua ni sama jer.. tak kire la korang masuk U ke tak.. ade kelebihan ade kekurangan.. tak yah la regret if tak dapat masuk sebab caye pada diri sendirik yang sapae pon leh ubah mase depan.. Universiti hanye la tempat tok dapatkan pelajaran secare formal..ok fren wanna cau someone dah spoil my mood today... bye!

2 comments:

  1. huhu..
    QT setuju dgn apa yang NS katakan...
    tp skunk QT bukan dak U..
    jadi dak Poli..

    ReplyDelete
  2. kan??.. 2la yg kite kena face ari2..xpe poli ke dak U ke..xjauh beza pon..tetp org nk kta 2 dorang ngata gak..huhu neway gud luck stdy kt Poli.i.Allah ni last sem hehe ^^

    ReplyDelete

SiLa NgOmEn SkIT bG nAsIhAt Pon Xpe...pade yg komen mekasih!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...