MemBER- MemBER Koi

Leave ur link here::

~We are soulmate to each other~

Nur Qaisara Adelia

Thursday, October 24, 2013

Masa dah makin singkat, aku cuak wei!!

Asalamualaikum u'ol~


    Sihat ke korang.. kte sihat je cuma ari-ari duk pikir nak beli barang baby je.. ari-ari kte cuak sempat ke kte nak sediakan smua barang..even barang aku tok pantang pon ak xsediakan lagi. Sekarang dah masuk 6 bulan preggy and kte dah pon beli barang baby siket-siket stakat baju macam-macam style 5 pasang, mitten bootie 5 pasang, topi 1 dan ade beberapa kelengkapan diapers baby.. 2 pon beli random sebab kte tak arif tentang barang baby sebab barang baby dah banyak advance since 2000 iaitu msa adik kte yang bongsu lahir huhuhu..

   Kte cuak sempat ke nak sediakan??? kalu check checklist kte banyak gi tak sediakan tapi 2 pon dah finalize mana penting. Aritu shopping barang baby pon dah habis RM300 baru dapat banyak tu.. hoii barang baby mahai amat ok dah la gan kte yang tak keje..so harap ehsan en. somi jela.. kte kumpul siket-siket duet sebab kte cuak tengok harga barang yang susah amat nak bawah RM10 tok 1 item (-.-) gan untuk pantang lagi.. pengsan!!

    Orang kata barang2 baby dan kte nak pantang patut dah siap packing msa seblum masuk 7 bulan sebab banyak kes yang bleh salin masa dalam 7 bulan usia kandungan.. Kte tak bleh bayang la kalu kte terberanak time tu tapi kte doa sangat baby kua on time huhu.. Kadang-kadang rase nak nanges je, ce bayang kalu kte terberanak pahtu sian barang baby serba kurang pahtu nak plak time dia kua ngah ade masalah kewangan ha cmana nak beli??.. tok kte tak kisah.. tapi dia urmm (~.~) sian anak ibu.


AKU TERLALU PARANOID??


    Mungkin kot.. kte rase sesape saje yang mengandung akan merasa ape yang kte lalui..mungkin awal lagi nak beli barang tapi kte tak taw macamana tahap kesihatan kte next month dan seterusnya.. mungkin kte larat mungkin tak. ce bayang 11hb nov nanti kte genap 7 bulan pahtu 2hb dec genap 8 bulan then 23hb dec genap 9 bulan..ce celik sket mate lagi brape bulan 2?? 2 bulan mek tapi kte ye due bulan feb sebab tempoh diberi kan 40 minggu.. tapi ble kire-kire kte lak pening huhu..tapi pendek kata dah tak lama.. DAH TAK LAMA OK!! sign~

     Kte sebenarnya kusut duk bayang cukup ke duet nak sediakan nak beli semua tu.. en somi keje gov next month gaji tak masuk sebab dah kua awai b4 raye aji baru ni.., nak bayo segala macam loan and bill gan nak tunggu utang orang masuk lagi... cuak sangat sampai nak nanges mean next month ujung bulan baru leh gi beli lagi en somi lak asek cakap awai lagi nak beli itu ini.. ade gak betoi ye tapi slalu pk next2 month belum tentu kte cukup bajet nak beli.. sebab ikut kte, nak guna bajet RM400 yang kte kumpul since last month tok beli semua brang baby tapi en somi suh stop beli dulu dia suh sambung next month.. kte dah banyak kali kata barang baby mahal sebab tu kte nak kumpul duet sket2... kadang kte terpikir mesti dia tak survey harga kat online brape.. ble ajak beli terkejut harga mahai.. pahtu kata mahai padahal mang average 2 harga barang tu cuma certain brang je tempat len murah..tak leh cakap ape redha je dan sabar.. kena paham laki-laki tak amek berat sangat benda2 remeh gini.. kte la kena usaha sendiri.. 2 la kekadang nak nages..waaaaaa~~

     Tadik gi Segamat, saje jejalan kan cuti arini kat Pahang.. so en somi bawa gi jalan-jalan.. Singgah UO jap kat 1 Segamat pahtu rase nak beli pampers size S nak standby sket-sket b4 sampai next month.. lagi satu kte nak sedapkan hati kte.. tapi en somi cam hesitate je nak bagi last-last kte paham sign dia mean nak bagi taw awal lagik nak beli.. terpaksa mengalah dan try sedapkan ati balik..tapi dalam ati nanges dan meronta-ronta nak beli.. kte cuak takut terberanak awal sian my baby takde pampers sebab kte tak taw ble kte saket.. slalu emergency kan.. benda tu kalu jadik tengah2 malam..ce bagitaw kedai mana buka nak beli pampers?? sebab tu la kte takut tapi nak citer kat en somi tak terkeluar tapi kte taw dia akan bace entry ni nanti  takpela kekeke.. mungkin kte terlalu memikir tapi tu ar kte takde pengalaman so pengalaman orang len la kte jadik rujukan.. dah rata-rata sediakan awal before masuk 7 bulan so kte yang amatur ni takkan nak duk goyang kaki ye dak?

   Kte rase tak salah sediakan awal even orang tua sebok kata awai lagi.. awai lagi..yela ketentuan Allah kte tak tahu yang penting kte berusaha dan bersedia.. nanti bile kte dah tak larat nak jalan mang kte suh en somi la gi beli.. abang pepandai la ti survey eh!... lagi satu kte akan pantang kat Kelantan so bulan 1 nanti baru kte balik.. nak beli barang kat Muadzam ni?? macam susah je..so ble kte akan balik kampung baru dapat beli.. eii kte kusut la kte tak suka kelam kabut dan serabut.. kte ye otak jenis kena organize dan tersusun dan tak suka last minute perancangan tapi kalu dah carca marba kte akan mengamuk nanti.. bese ye camtu ar tak pon paling koman nanges ar cam bese hehe..


   Kte duk teringat masa preparation wedding aritu je.. kte tak banyak duet tapi every month kte akan peruntukan dari duet yang tak seberape kte tu tok beli barang.. so at the end cukup la under budget tak lebih dan kte rase wedding kte ade semua dan under budget yang tak banyak..tak sampai 20k pon total semua. puas ati la.. 2 sebab kte sentiasa buat calculation and recalculation dan set bajet tok sesuatu benda.. tapi en somi kte last minute baru beli so nampak la banyak duet mengalir keluar.. kte arap benda tu tak jadi bila nak buat preparation my baby ti.. 2 la kte nak beli sket2.. sket2 pon beratus gak la habis.. kte bajet sampai next month je dah setal beli barang baby pahtu dah bleh concentrate tok berpantang.. baju2 kte lagi mesti yang mesra breastfeeding, beberapa nursing bra lagi, set pantang lagi, ubat2 lagi, upah tukang urut lagi.. paling2 rm300-rm500 cam dah confirm dah.. set pantang bukan murah mau ratus2 gak, nursing bra bukan boleh beli satu paling2 4-5 helai tetap dah dan tak semua kedai jual susah kot nak jumpa.. sesungguh ye aku pening dan tak taw nak buat ape.. arap2 en somi survey skali harga2 benda yang kte duk pening supaya boleh la dia paham nape kte stress sangat.. kte yang nak hadap mesti la kte lagik perlu bersedia.. 


    Kte arap baby kua la on time ye nak.. senangkan la ibu mu ini.. be nice dalam perot, membesar dengan sihat dan normal dan menyenangkan ibu ye nak ye~~ love and care from ibu to be :)



p/s: lega dah keluarkan ape yang terbuku..

1 comment:

  1. kte bru kutip pengalaman belikan barang bby utk adik ipar....
    kt "the store" selalu murah2... klu online, bdk office salu check kt website ni http://www.littlewhiz.com/

    emmm... try google checklist newborn..atleast bole la mark kan yg necessary ikut priority bbnding igt dah beli or nak beli ape nnt....:)

    ReplyDelete

SiLa NgOmEn SkIT bG nAsIhAt Pon Xpe...pade yg komen mekasih!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...