MemBER- MemBER Koi

Leave ur link here::

~We are soulmate to each other~

Nur Qaisara Adelia

Friday, October 25, 2013

Resepi Kek Batek Sedap dan Mudah

Assalamualaikum u'ol~~



    Lame dah nak share resepi Kek Batek ni tapi asek fail je sebab dah habis kek batek baru ingat nak snap.. jadik ape kejadah ye semua ini hehehe...Kte suka sangat kek batek so selalu la buat masa sebelum kawen  tapi yer arini buat esok habis dah..ramai tukang bantai..tapi pah kawen berdua je gan en.somi seminggu tak habis lagi hehe sebab kte makan siket-siket. Kek Batek ni kte buat before raye haji baru ni  sekarang baru datang mood nak share hahahaha..teruks sungguhs inik budak kan?kan?

      Resepi ni sonang amat, kte tak suka buat benda susah sampai kerut-kerut muka pikir pasal amount bagai kalu bleh campak semua..pong pang pong pang... walllaaaaahh!! siap dan sedap..ha cengitu kaw~ . So, ape kte lengah-lengah kan lagik masa mari kte terjah bahan-bahan yer.


BAHAN-BAHAN:

                                              

  1. 1 paket Milo - saiz paling kecik tak silap dalam 250g so humban je semua tak perlu sukat2 pening je .
  2. 1 paket biskut Marie perisa cappucino jenama Munchy - detail ni sebab ni yang paling sedap dari guna yang original punya..kalu guna yang len tak sedap macam guna jenis ni.
  3. 1 ketul Buttercup jenis paling kecik - tapi bleh je guna jenis Farmcow tapi dia akan jadik cam berminyak siket adunannya but still ok je.
  4. 1 tin susu pekat saiz kecik ape2 brand pon boleh- tapi kte guna saiz besar sebab saiz kecik takde (kalu ade guna je semua) so agak2 tinggalkan dalam suku susu balance dalam tin kalu guna semua manis amat bleh jugak nak kurangkan lagik bergantung pada anda.
  5. 2 biji telur ayam - nak tambah pon boleh so kuantiti cecair pon bertambah hehe tapi taknak letak telur pon boleh cuma tak la rase sedap sebab cam tak rase lemak2 siket..cengitula.
  6. Secukup rasa esen vanilla :)
  7. 1 cawan nestum

CARA PENYEDIAAN

1. Patah-patahkan 4 bahagian biskut marie

2. Api kecik tok cairkan butter - masuk butter tunggu sampai agak cair - masukkan susu dan kacau - masukkan milo - kacau sampai sebati - masukkan telur2, esen vanilla dan kacau - last skali masukkan nestum - kacau sampai pekat dan buih-buih pop2 timbul - tutup api!! 

(nak taw pekat ke tak ce angkat siket aduanan dengan sudip tengok dia jatuh putus-putus ke sambung2 ha paham tak?? kalu cair laju je dia turun kalu pekat tersekat2 adunan ye turun.)

3. Masukkan biskut yang dipatah-patahkan tadik dalam adunan tadi

4. Kacau rata sampai jadi macam kat atas ni. Rupe adunan memang akan nampak berbiji siket sebab campur nestum.  Dah sebati masukan dalam loyang pahtu bleh la ratah sisa adunan hehe sedap kot!!

5. Camnila rupe bile masuk dalam loyang tapi nak senang potong nanti lapik la dalam loyang dengan plastik lutsinar tu so senang nak potong dan takde la struggle sangat nak potong nantik tapi kte takde so tak payah hehe

6. Pahtu penyek2 siket permukaan dia bagi sama rata dan licin. Kte guna plastik je tapi jaga-jaga panas.. korang bleh je guna sudu ke ape ke tapi ni style kte senang nak rata

7. Lepas proses pelicinan hehehe

8. Pahtu tabur la benda korang suka..kte jenis bajet siket so tabur baki nestum kat atas nak letak milo pon bleh. 

9. Kte lupe nak snap gambar pas potong tapi lebih kurang camni la rupe yer tapi orang ni tabur kacang hancur kat atas pon boleh sedap gak tapi kte malas hahaha
credit : pic from google

So selamat mencuba!! senang je ni sedap, lemak, mabeles dan simple as ABC..kekeke

No comments:

Post a Comment

SiLa NgOmEn SkIT bG nAsIhAt Pon Xpe...pade yg komen mekasih!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...